Вацлав I

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Вацлав, краљ Чешки)
Вацлав
Vasik kaple 200px.jpg
Свети Вацлав, краљ Чешки
Датум рођења 907.
Место рођења Праг
Датум смрти 935.
Место смрти Брандис на Лаби-Стара Болеслав
Династија Пшемисловићи
Отац Вратислав I
Мајка Drahomíra
Претходник Вратислав I
Наследник Болеслав I

Вацлав I (907935) је био чешки краљ у 10. веку. Канонизован је и као светитељ признат у Православној и Римокатоличкој цркви. Познат је као заштитник је Чешке, Прага, произвођача пива и вина.

Био је син чешкога кнеза Вратислава I и његове жене Драгомире, унук Свете Људмиле. Рођен је 907. године. Хришћанско васпитање је примио од баке Људмиле, која је била прва чешка хришћанска кнегиња. Отац му је рано умро, а он као наследник због малолетности није могао одмах преузети власт. Уместо њега владала је мајка Драгомира. Она је дошла у сукоб са његовом баком Људмилом због чега је наредила да је убију.

Након тога Вацлав преузима власт и почиње да води земљу независно од утицаја Светог римског царства. Драгомира је то покушавала у томе да га спречи, али није успела. Његова владавина упамћена је по његовој праведности према поданицима, бриге о сиромашнима и гладнима. Градио је многе цркве и украшавао их.

Лично је узгајао виноград из којег је припремао вино за Евхаристију. Бавио се и књижевним и преводилачким радом. Превео је Јованово јеванђеље на чешки језик.

Његов брат Болеслав га је позвао у госте и убио га у своме двору. Болеслав је касније почео доводити Немце за свештенике и уводити службу на латинском језику.

Вацлав је умро 935. године. Мошти му почивају у Храму Светог Вида, Вацлава и Војћеха у Прагу.

Православна црква спомиње Светог Вацлава 28. септембра по јулијанском календару.

Спољашње везе[уреди]