Велика Турска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мапа региона где се говори туркијским језицима

Велика Турска је политички концепт који има за циљ уједењење свих Турака и народа који говоре турским језиком као и територија на којима они живе. Настао је око 1880. године међу турским интелектуалцима у тадашњој Руској Империји, са циљем културног и политичког уједињење свих Турака са простора тадашњег Османског царства, Русије, Кине, Ирана, Авганистана.

Идеологија покрета који тежи стварању Велике Турске назива се у литератури пантурцизам.

Један од најзначајнијих раних експонената пантурцизма је Енвер-паша, отомански министар рата током Првог светског рата и један од лидера борбе против Руске Империје и совјетске владавине у Средњој Азији.

Знашајна епизода у историји пантурцизма одиграла се током Другог светског рата, када су нацисти покушали да поткопају совјетско јединство под заставом пантурцизма у борби са СССР-ом. Немачки покушаји, међутим, нису дали значајне резултате.

Геноцид над Јерменима[уреди]

Пантурцизам је био основна идеологија и повод за геноцид над Јерменима који је 1915. године спроведен под управом Енвер паше са циљем да се уклоне не-турске и не-муслиманске мањине из Османског царства у циљу стварања великотурске државе.

Грчки геноцид[уреди]

Грчки геноцид је термин који се користи од стране неких академика а односи се на судбину Грка у Отоманском царству током и након Првог светског рата (1914—1923). Као и Јермени и Асирци, Грци су били подвргнути разним облицима прогона, укључујући масакре, протеривања. Процењује се да је на стотине хиљада Грка умрло током овог периода као резултат прогона и масакра отоманских власти.

Геноцид над Јерменима, Асирцима и Курдима[уреди]

Поред јерменског и грчког геноцида, пан-турски Младотурски режим у Отоманском царству спроводио је геноцид и над асирским и курдским становништвом.

Пантурцизам и турска националистичка историографија је коришћена да се потпуно негира идентитет Јермена и Курда. У исто време, разне ревизионистичке тврдње су направљене на древним народима у региону и шире.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]