Велика храстова стрижибуба

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Велика храстова стрижибуба
Cerambyx cerdo (couple).jpg
Cerambyx cerdo
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
C. cerdo
Биномијално име
Cerambyx cerdo
Linnaeus, 1758
Cerambyx cerdo distribution.png
Државе и покрајина које насељава Cerambyx cerdo
Синоними

Cerambyx acuminatus
Hammaticherus pfisteri

Велика храстова стрижибуба (лат. Cerambyx cerdo) је најкрупнија стрижибуба у Србији — одрастао примерак може да достигне димензије и до 50 mm. Покрилца су мркоцрне боје и завршавају се са унутрашње стране (код шава) са по једним зубом. Вратни штит је ужи од основе покриоца грбаст са по једном бодљом са стране. Антене су кончасте и дуге, код мужјака знатно дуже од тела. Ларве су беле, ваљкасте, са три тачкаста проста ока, кратким антенама и кратким ногама и достижу дужину до 90 mm.

Биономија[уреди | уреди извор]

Имаго лети у мају и јуну, обично топлих вечери. Женка полаже јаја појединачно у пукотине коре потпуно здравих стабала. У свему положи око 100 јаја. После две недеље пиле се младе ларве, које се убушују плитко у дрво где остају до следећег пролећа. Идуће године ларве продиру дубље у дрво градећи дубоке ходнике. У августу претвара се у лутку, из које се касније изваљује имаго.

Развиће траје три године, а обухвата четири календарске године. У току свог развића изгриза ходник дуг до 1 m, чији су зидови тамни од гљивица.

Значај[уреди | уреди извор]

Храни се храстом, а ређе иде на јасен, брест и јабуку. Напада сва дубећа стабла, на доњим деловима највреднијег дела стабла. Наноси велику техничку штету дрвету.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ World Conservation Monitoring Centre (1996). Cerambyx cerdo. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 1996: e.T4166A10503380. Приступљено 27. 12. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]