Велимир Вукићевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Велимир Вукићевић
Velimir vukicevic.jpg
Велимир Вукићевић
Биографија
Датум рођења (1871-07-11)11. јул 1871.
Место рођења Опарић
Кнежевина Србија
Датум смрти 27. новембар 1930.(1930-11-27) (59 год.)
Место смрти Београд
Краљевина Југославија
Политичка партија Народна радикална странка
Мандат(и)
Премијер Краљевине СХС
Претходник Никола Узуновић
Наследник Антон Корошец

Велимир Вукићевић (Опарић, 11. јул 1871Београд, 27. новембар 1930) је био српски политичар и председник владе Краљевине Југославије од 17. априла 1927. године до 28. јула 1928. године. Био је члан Народне радикалне странке Николе Пашића.

Био је предесдник коалиционе владе Радикала и Демократа, а његов мандат је уследио после мандата Николе Узуновића. Он је мандат за састав владе добио поверењем другог уставног чиниоца, са жељом да влада радикала и демократа донесе више стабилности. Велимир Вукићевић никада није имао већег утицаја у Радикалној странци.[1]

За време Вукићевићевог мандата политички односи у Краљевини СХС су се дошли до усијања. Опструкцију су изазивали Хрватска сељачка странка и Самостална демократска странка резолуцијама, питањима председнику Народне скупштине, интерпелацијама и оптужбама против министара у Вукићевићевој влади.[2] Радикалски посланик Пуниша Рачић је 20. јуна 1928. после оштре препирке са послаником ХСС Иван Пернар пуцао и убио посланике ХСС Павла Радића и Ђуру Басаричека и тешко ранио Стјепана Радића, који је касније подлегао повредама. Атентат у Народној скупштини је довео до парализе политичког живота у држави.

Велимира Вукићевића је као председник владе Краљевине Југославије заменио Антон Корошец.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Петрановић, Бранко (1988). Историја Југославије, књига I - Краљевина Југославија. Београд: Нолит. 

Извори[уреди]

Види још[уреди]