Венчање (опера)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Венчање (нем. Die Hochzeit) је прва опера (или тачније, покушај опере) немачког композитора Рихарда Вагнера. Опера никада није завршена, мада је Вагнер завршио либрето у јесен 1832[1], када је имао 19 година. Његовој сестри Розали, међутим, радња се није свидела, а како је она издржавала породицу након смрти Вагнеровог очуха Лудвига Гејера њен утицај је био пресудан, па је Вагнер одлучио да прекине с радом и уништи либрето.

Данас је из опере опстао само један септет, док су имена главних ликова - Ада и Ариндал - постала имена протагониста Вагнерове следеће (и прве завршене) опере, Вила.

Синопсис[уреди]

Мало се зна о радњи ове опере. Зна се, међутим, да је девојка по имену Ада протагонисткиња, и да јој предстоји брак са младићем Ариндалом. Овај брак није из љубави, већ из интереса.

На вече венчања, међутим, Адин некадашњи љубавник Кадолт - још увек заљубљен у њу - упада у младину одају и наваљује на њу, жељан још једне ноћи страсти с њом. Ада је покушала да одбије његове навале, али када оне прерастају у покушај силовања, Ада гурне Кадолта с балкона и убије га.

Ада је у суштини још увек волела Кадолта, па се на његовој сахрани срушила и умрла од туге.

Референце[уреди]

  1. ^ Килибарда, Павле. „Рихард Вагнер”. Историјска библиотека. Приступљено 24. 1. 2019.