Ветрушка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Обична ветрушка
Common kestrel falco tinnunculus.jpg
Ветрушка
Научна класификација
Домен: Eukaryota
Натцарство: Ophistokonta
Царство: Animalia
Потцарство: Eumetazoa
Надтип: Deuterostomia
Тип: Chordata
Подтип: Vertebrata
Инфратип: Gnathostomata
Наткласа: Tetrapoda
Класа: Aves
Ред: Falconiformes
Породица: Falconidae
Род: Falco
Врста: F. tinnunculus
Биномна номенклатура
Falco tinnunculus
(Linnaeus, 1758)
European Kestrel Distribution.png
Ареал обичне ветрушке     У току целе године     У току лета     У току зиме
Синоними
  • Falco rupicolus Daudin, 1800
  • Falco tinnunculus interstictus (lapsus)

Обична ветрушка (лат. Falco tinnunculus) је дневна грабљивица, из породице и рода соколова.

Опис[уреди]

Дугачка је 32-39 цм, са распоном крила од 65 до 82 цм. Као и код осталих соколова, женке су веће од мужјака. Горњи део тела је код мужјака светло-кестењасте боје са црним пегама, а глава и реп сиво-плави. Женке имају црне пруге на горњем делу тела.

Распрострањење[уреди]

Ова врста је веома распрострањења, тако да њен ареал обухвата скоро читаву Евроазију и Африку

Станиште[уреди]

Овај соко насељава степске пределе, ободе шума али се све чешће налази у градским срединама где се гнезди на крововима високих зграда. У Београду живи око 150 парова ове птице. Има их и у Нишу на високим зградама. Као и сваки соко, ветрушка такође не гради своје гнездо већ га преотима најчешће вранама.

Исхрана[уреди]

Ветрушка се храни ситним глодарима, пољским мишевима и волухарицама, а уколико њих нема ловиће ситне птице попут врабаца, сеница или штиглица. Лови на карактеристичан начин тако што лебди у ваздуху осматрајући плен на земљи а онда се нагло спушта на нижу висину, где поново застаје, да би још једном осмотрила плен а затим кренула у финални напад и коначно га уловила.

Ветрушка је веома корисна птица, јер, као и сова, градове ослобађа велике количине глодара. Процењује се да само београдске ветрушке годишње град ослободе од око десетак тона мишева и ситних глодара. Такође, будући да су у врху ланца исхране, присуство ветрушке имплицира да је животна средина и даље колико толико здрава, јер су ове грабљивице прве на удару претераног загађења, због специфичности њихове исхране.

Размножавање[уреди]

Птица се гнезди у периоду од половине априла до августа. Женка ветрушке снесе пет до шест јаја, и само она лежи на њима док мужјак лови и доноси храну. Уколико се женки нешто догоди, нема наде ни за младунце, јер само она уме да их правилно храни ситним комадима плена.

Ветрушке у Нишу[уреди]

Ветрушке су присутне и у Нишу. Један пар се настанио почетком 2017. године на тераси једне високе зграде у гнезду које су ранијих година користили голубови. Женка је снела 5 јајета од којих су три соколића преживела. Женка их храни између осталог и мишевима.(Драган Цветковић, Ниш)


Галерија "Ветрушке у Нишу"[уреди]


Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]