Вештачка гравитација

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Демонстрација центрипеталне силе помоћу ужета током мисије Џемини 11.

Вештачка гравитација је теоретско увећање или смањење привидне гравитације (g-силе) вештачким средствима, и већином се односи на свемир, али и на Земљу. Практично се може постићи уз коришћење различитих сила, а највише се предлаже употреба центрипеталне силе и линеарног убрзања.

Стварање вештачке гравитације пожељно је при дуготрајном боравку људи у свемиру, због лакшег кретања, распореда течности унутар свемирског брода, и да би се спречили негативни ефекти који се јављају при дугорочном боравку људи у бестежинском стању.

До сада је предложен велики број решења за стварање вештачке гравитације. Највећи број њих долази од писаца научне фантастике, у којима се користе стварне и измишљене силе, али и потенцијално оствариве идеје. Још није дошло до конструкције свемирског брода који би демонстрирао вештачку гравитацију, а примарни разлог је што би такав брод био великих димензија, а самим тим би његова конструкција била изузетно скупа[1] (реда Међународне свемирске станице).

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Feltman, Rachel (03. 05. 2013). „Why Don't We Have Artificial Gravity?”. Popular Mechanics. Приступљено 21. 05. 2013. 

Спољашње везе[уреди]