Вид Њежић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ВИД ЊЕЖИЋ
Vid Njezic.jpg
Вид Њежић
Датум рођења(1903-06-20)20. јун 1903.(116 год.)
Место рођењаГорњи Вијачани, код Прњавора
 Аустроугарска
Датум смртимарт 1945. (43 год.)
Место смртиТеслић, НР БиХ
Социјалистичка Федеративна Република Југославија ДФ Југославија
Професијаобућарски радник
Члан КПЈ од1941.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од23. јула 1953.

Вид Њежић (Горњи Вијачани, код Прњавора, 20. јун 1903Теслић, март 1945), обућарски радник, председник Окружног народноослободилачког одбора за средњу Босну и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен је 20. јуна 1903. године у селу Горњи Вијачани, код Прњавора. Био је обућарски радник и рано је ступио у политички живот. Био је активиста левог крила Земљорадничке странке. На парламентарним изборима 1935. године, као опозициони кандидат добио је већину гласова, а касније је био изабран и за председника општине Прњавор.

Вид се крајем јула 1941. године повезао с комунистима и укључио се у оружану борбу народа Југославије. Предводио је устанике у нападу на непријатељске посаде у Вијачанима и Хрваћанима, и у борбама на комуникацији ПрњаворБања Лука, на Љубић-планини, на Кремници, Градини, Гаљубовцима и другим местима средње Босне.

У јесен 1941. године, као утицајна личност у свом крају, Вид је по задатку Комунистичке партија Југославије, радио на стварању Народноослободилачких одбора, а у новембру 1941. био је изабран за председника Општинског Народноослободилачког одбора у Горњим Вијачанима. Тада је постао и члан Комунистичке партије Југославије.

У пролеће 1942. године, у време појаве четничких јединица на подручју средње Босне, Вид је прешао у илегалност и наставио партијско-политички рад. Четници су га неколико пута заробљавали, али због његове популарности у народу га нису смели убити. Упркос веома тешким условима илегалног рада, успешно је организовао систем илегалних пунктова, окупљајући људе у Народноослободилачки покрет.

Доласком пролетерских бригада, јануара 1943. године, на подручје средње Босне и ослобођењем Прњавора, Вид је поново радио на стварању Народноослободилачких одбора и јачању партизанских јединица у своме крају. Извесно време био је у Прњаворском партизанском батаљону, а средином 1943. године постао је члан Среског комитета КПЈ за Прњавор. Новембра 1943. године изабран је за првог председника Среског народноослободилачког одбора за Прњавор, и у тој функцији учествовао на Првом заседању Земаљског антифашистичког веће народног ослобођења Босне и Херцеговине, 25. новембра у Мркоњић граду и на Другом заседању Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије, 29. новембра у Јајцу.

Када је марта 1944. године, у Прњавору, формиран Окружни народноослободилачки одбора за подручје средње Босне, који касније прешао у Теслић; Вид је изабран за његовог првог председника. Премунио је марта 1945. године у теслићкој болници, од последица тешког рањавања, када су четници напали воз на путу од Теслића до Блатнице.

Указом председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 23. јула 1953. године, проглашен је за народног хероја.

Литература[уреди]