Вид Вукасовић Вулетић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Вид Вукасовић Вулетић
Vuletic-Vukasovic Vid.jpg
Вид Вукасовић Вулетић
Датум рођења(1853-12-16)16. децембар 1853.
Место рођењаБрсечине
Аустријско царство
Датум смрти10. јул 1933.(1933-07-10) (79 год.)
Место смртиДубровник
Краљевина Југославија

Вид Вукасовић Вулетић (Брсечине, 16. децембар 1853Дубровник, 10. јул 1933), био је српски књижевник из Дубровника, историчар и етнограф. Један од најпознатијих дубровачких Срба католика[1] и сарадник најпознатијих листова и часописа свога времена.

Биографија[уреди]

Вид Вукасовић Вулетић је рођен 1853. у Брсечинама код Дубровника.

Порекло води од угледне српске породице из Граца, у Херцеговини, где су његови рођаци, у време Херцеговачког устанка, ратовали против Турака. Крштен у римокатоличкој цркви. Учитељ по образовању, историчар, сакупљач народних умотворина и етнограф по опредељењу. Вид Вулетић-Вукасовић је био сарадник најпознатијих листова и часописа свога времена, међу којима: „Словинца’’, „Јавора’’, „Зоре’’, „Дубровника’’, „Бршљана’’, као и Кашиковићеве „Босанске виле’’ и Миковићевог „Српског магазина’’.

Дионисије Миковић је оставио и занимљиво сведочанство о личној Вукасовићевој библиотеци. „Наш Вид има красну књижницу и збирку старина. Кад сам му 13. априла 1892. године у кућу ушао, мени се чинило, да сам ушао у какав музеј ! Он о свакој старини приповиједа, као да из књиге чита. Међу старинама држи и наше српске јавор-гусле.’’ У биографији аутор је набројао и признања која је В. В. Вукасовић добио за свој истраживачки рад. Текст одише поштовањем и дивљењем према личности и значајном послу којим се овај будући академик бавио.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Дионисије Миковић: Вид Вулетић-Вукасовић, српски књижевник. – Босанска вила, Сарајево, 15. II 1897, XII,

Спољашње везе[уреди]