Визни режим Србије

С Википедије, слободне енциклопедије

Визни режим Републике Србије представља политику државе у погледу захтева за улазак странаца на њену територију. Визни режим се одређује Законом о странцима, одлукама Владе и ратификованим билатералним споразумима.

Током процеса приступања очекује се да Република Србија усклади свој визни режим са визном политиком Европске уније. Држављанима следећих држава још увек је потребна виза за посету Србији иако се налазе на списку земаља чијим држављанима није потребна виза за посету Шенгенској зони: Брунеј, Вануату, Венецуела, Гватемала, Ел Салвадор, Источни Тимор, Кирибати, Малезија, Маурицијус, Маршалска Острва, Микронезија, Никарагва, Панама, Самоа, Света Луција, Соломонова Острва, Тајван, Тонга, Тувалу и Хондурас.

Мапа визне политике[уреди | уреди извор]

Визни режим Републике Србије
  Србија
  Виза није потребна за боравак до 90 дана
  Виза није потребна за боравак до 30 дана
  Виза није потребна за боравак до 14 дана
  Виза није потребна за носиоце дипломатских и службених пасоша
  Визу је потребно прибавити унапред

Безвизни режим[уреди | уреди извор]

У погледу краћег боравка странаца у Републици Србији држављани 95 држава и територија нису у обавези да претходно прибаве визу и у Републику Србију могу ући само на основу важећег пасоша.[1] Такође држављанима одређених држава омогућено је да у Републику Србију уђу само са важећом личном картом. Свим странцима који поседују важећу визу неке од држава Европске уније и свих држава Шенгенског уговора као и САД омогућен је улазак без одвојеног прибављања визе коју издају државни органи Републике Србије. Трајање боравка разликује се од државе до државе и креће се у распону од 14 до максимално 90 дана. За издавање боравишних дозвола задужено је Министарство унутрашњих послова.

Носиоци обичних пасоша следећих држава и територија нису у обавези да прибаве визу за Републику Србију за боравак до 90 дана (ако другачије није напоменуто):

Напомене
  1. ^ Укључујући све типове британског држављанства.
  2. ^ Могу да користе личну карту за улазак на територију Републике Србије.
  3. ^ 30 дана на сваких 60 дана.
  4. ^ 30 дана.
  5. ^ 14 дана.
  6. ^ 90 дана за носиоце пасоша за пословне потребе.
  7. ^ 30 дана на годину дана.

Носиоцима дипломатских и службених пасоша али не и носиоцима обичних пасоша следећих држава није потребна виза приликом уласка на територију Републике Србије: Алжир, Венецуела, Вијетнам, Египат (само дипломатски), Еквадор, Гватемала, Гвинеја, Иран, Јерменија, Лаос, Либан, Мароко, Пакистан, Северна Кореја и Тајланд као и за путну исправу Уједињених нација и пасош Малтешког витешког реда.

Током 2017, 2018. и 2019. Србија је потписала споразум о међусобном укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша са Ираком, Доминиканском Републиком, Мјанмаром, Парагвајем и Никарагвом али они још увек нису ступили на снагу.

Реципроцитет[уреди | уреди извор]

Држављани Републике Србије имају реципрочни третман у погледу виза за већину држава чијим држављанима није потребна виза за Републику Србију осим следећих држава — Антигва и Барбуда, Аустралија, Бахами, Бахреин, Боливија, Бурунди, Гвинеја Бисао, Гренада, Индија, Ирска, Јамајка, Колумбија, Кувајт, Канада, Мексико, Нови Зеланд, Оман, Парагвај, САД, Свети Китс и Невис и Уједињено Краљевство.[13]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Visa regime for entering Serbia”. Архивирано из оригинала 27. 07. 2017. г. Приступљено 07. 02. 2018. 
  2. ^ PDF.js viewer
  3. ^ PDF.js viewer
  4. ^ а б в г д PDF.js viewer
  5. ^ PDF.js viewer
  6. ^ PDF.js viewer
  7. ^ PDF.js viewer
  8. ^ PDF.js viewer
  9. ^ PDF.js viewer
  10. ^ PDF.js viewer
  11. ^ [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (12. новембар 2017)[2]
  12. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала 11. 02. 2019. г. Приступљено 07. 01. 2019. 
  13. ^ Визе за иностранство и информације о државама Архивирано на сајту Wayback Machine (8. фебруар 2018), Министарство спољних послова Републике Србије

Спољашње везе[уреди | уреди извор]