Викиликс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Викиликс
Wikileaks logo.svg
Веб-адреса http://wikileaks.org, http://88.80.13.160, http://wikileaks.dd19.de, http://wikileaks.de, http://wikileaks.fi, http://wikileaks.nl, http://wikileaks.cc
Комерцијалност Не
Тип
Архива докумената
Регистрација Не
Доступан на енглески
Власник Саншајн прес
Творац Џулијан Асанж
Покренут децембар 2006. год.
Тренутни статус Активан

Викиликс (енглески: WikiLeaks) је међународна непрофитна медијска организација која објављује на други начин недоступне материјале од анонимних извора. Њен веб-сајт, покренут 2006. води Саншајн прес. Од настанка сајта, Викиликс тврди да има базу података која је нарасла на више од 1,2 милиона докумената.

У априлу 2010. Викиликс је објавио снимак инцидента из 2007. у коме су амерички војници убили ирачке цивиле. У јулу исте године, Викиликс је објавио Авганистански ратни дневник, компилацију више од 76.900 докумената о рату у Авганистану који раније нису били доступни јавности. У октобру Викиликс је објавио скоро 400.000 докумената под именом „Ирачки ратни дневници“ у сарадњи са великим медијским организација. У новембру 2010. Викиликс је проследио око 250.000 тајних докумената Стејт департмента листовима Гардијан, Њујорк тајмс, Ле Монде и Шпигл.

Иако користи вики технологију, сајт Викиликс је независан од Википедије и других Викимедијиних пројеката.

Коријен и поријекло ријечи (етимологија)[уреди]

Назив Викиликс је сложеница од речи „вики“ (енглески: wikiвики софтвер), и „ликс“ (енглески: leaksоно што је процурило, у овом контексту информације које су процуриле). Овим називом се на енглеском језику асоцира да се ради о врсти вики сајта која објављује информације које су „процуриле“.

Историја[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]