Викиликс

С Википедије, слободне енциклопедије
Викиликс
Wikileaks logo.svg
Веб-адресаhttp://wikileaks.org, http://88.80.13.160, http://wikileaks.dd19.de, http://wikileaks.de, http://wikileaks.fi, http://wikileaks.nl, http://wikileaks.cc
КомерцијалностНе
Тип
Архива докумената
РегистрацијаНе
Доступан наенглески
ВласникСаншајн прес
Покренутдецембар 2006. год.
Тренутни статусАктиван

Викиликс (енгл. WikiLeaks) је међународна непрофитна медијска организација која објављује на други начин недоступне материјале од анонимних извора. Њен веб-сајт, покренут 2006. води Саншајн прес. Од настанка сајта, Викиликс тврди да има базу података која је нарасла на више од 1,2 милиона докумената.

У априлу 2010. Викиликс је објавио снимак инцидента из 2007. у коме су амерички војници убили ирачке цивиле. У јулу исте године, Викиликс је објавио Авганистански ратни дневник, компилацију више од 76.900 докумената о рату у Авганистану који раније нису били доступни јавности. У октобру Викиликс је објавио скоро 400.000 докумената под именом „Ирачки ратни дневници“ у сарадњи са великим медијским организација. У новембру 2010. Викиликс је проследио око 250.000 тајних докумената Стејт департмента листовима Гардијан, Њујорк тајмс, Ле Монде и Шпигл.

Иако користи вики технологију, сајт Викиликс је независан од Википедије и других Викимедијиних пројеката.

Коријен и поријекло ријечи (етимологија)[уреди | уреди извор]

Назив Викиликс је сложеница од речи „вики“ (енгл. wikiвики софтвер), и „ликс“ (енгл. leaksоно што је процурило, у овом контексту информације које су процуриле). Овим називом се на енглеском језику асоцира да се ради о врсти вики сајта која објављује информације које су „процуриле“.

Историја[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]