Википедија:Википедијанац стажиста/Музеј у Смедереву 2016

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Музеј у Смедереву

Програм стажирања представља један од Викимедијиних пројеката који се први пут реализовао 2010. године у Британском музеју. Википедијанац стажиста се бира из редова искусних Википедијанаца/Викимедијанаца и њихова улога је посредовање између ГЛАМ институција (галерије, библиотеке, архиви, музеји и друге институције од јавног значаја) и огранка Викимедије. Овај Википедијанац има прилику да подстакне институцију на сарадњу и пружи адекватну обуку у погледу уређивања Википедије, слободних лиценци и сл. Модели сарадња су различити и најчешће се прилагођавају институцијама.

Први Википедијанац стажиста у Србији обављао је праксу у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“. Током септембра и октобра 2016. године, википедијанац стажиста ће радити у Музеју у Смедереву на дигитализацији старих и ретких књига, разгледница, плаката и фотографија и њиховом постављању на Викизворнику и Викимедијину оставу. Осим тога, стажиста ће организовати обуке уређивања Википедије за запослене у Музеју, али и запослене у осталим културним институцијама у Смедереву (Центар за културу Смедерево, Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево, Народна библиотека Смедерево, Историјски архив у Смедереву).

Брошуре за нове википедијанце/викимедијанце[уреди]

Датотеке[уреди]

Фотографије[уреди]

Све фотографије објављене током програма стажирања можете видети овде.

Књиге[уреди]

Током боравка стажисте су дигитализоване и објављене 4 старе и ретке књиге из збирке музеја. То су:

Викизворник[уреди]

Током стажирања су уређиване и датотеке на Викизворнику. Књиге које су сређивене су:

Уређивање[уреди]

Писање[уреди]

Током рада у Музеју у Смедереву су написани нови чланци. То су: Томислав Стевановић и Сања Домазет. Такође су и допуњени постојећи чланци: Славко Домазет и Музеј у Смедереву.

Фотографије[уреди]

Фотографије које су усликане или објављене током стажирања су унете у странице на Википедији на српском језику. Странице које су добиле фотографије су: Неуме, Селимир Јовановић, Новине сербске, Црква Успења Пресвете Богородице на Старом смедеревском гробљу, Тврдица (Кир Јања), Смедеревска тврђава, Милан Јовановић Стојимировић, Ђорђе Јовановић, Марко Челебоновић, Наталија Цветковић, Коста Хакман, Смедеревски зборник, Божа Илић, Антерија, Леонтије Павловић, Експлозија у Смедеревској тврђави 1941., Димитрије Давидовић и наравно Музеј у Смедереву. Неке од ових страница су добиле 1. и једине фотографије.

Литература[уреди]

Током пауза када није могло да се ради на дигитализацији, радило се на убацивању литературе на већ постојеће чланке. Чланци код којих је додата литература су: Народна библиотека Смедерево, Тврђава Рам, Смедеревска тврђава, Драга Обреновић, Александар I Карађорђевић, Ђорђе Крстић, Ђорђе Јовановић, Паја Јовановић.