Википедија:Википројекат/Историја југословенских простора у XX веку

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Тим - Историја југословенских простора у XX веку

Coat of arms of Serbia and Montenegro.svg

Coat of arms of Croatia.svg

Coat of arms of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg

UCK KLA.svg

Идеја о стварању заједничке државе свих јужнословенских народа развијала се кроз 19. и почетак 20. века. Слабост Турске унела је наду код словенских народа под Аустроугарском, али и суревњивост аустроугарске и италијанске власти. Држава је формирана почетком 20. века, неколико пута мењала име и границе територија.

Југославија се распала 90-тих година 20. века, кад је Словенија прогласила независност 1991. године. Након тога је вођен грађански рат у Хрватској (1991-1995), а убрзо и у Босни и Херцеговини. Рат је завршен Дејтонским мировним уговором (21. новембар 1995.).

Циљ овог пројекта је унапређивање чланака везаних за ове теме.

Више о Југословенским ратовима ...

Организација

Критеријуми за писање чланака

 • Садржај треба да следи правило о НПОВ.
 • Аргументовати садржај одговарајућом литературом.
 • Све што се уноси у одређени чланак треба да буде у вези са предметом чланка.
 • Не уносити спекулације и не заузимати став према одређеној струји, идеологији, или политици.
 • Избегавати "егзотична" имена за озбиљне догађаје и масакре.
 • Не користити новинске и спектакуларне медијске наслове за имена чланака.
 • Не правити чланак од неког догађаја који се може описати у пар реченица и бити дио опширнијег чланка у којем се може објаснити и лакше схватити цела хронологија.
 • Цела структура чланака треба да буде повезана.

Предлози за структуру

Литература

Ево предлажем вам литературу које има на интернету:

 • Слободан Турлаков - Водич за Србе почетнике (1804 – 1941) Пробаћу да контактирам аутора Слободана Турлакова да нам да дозволу за коришћење његове књиге. Писано је хронолошки по годинама па је врло згодно за чланке. Само ће се морати мало чистити јер су писани са патриотским набојем.
 • http://www.svetskirat.net/ - За ову страницу имамо дозволу. Нисмо све чланке унели. Све што немамо треба убацити. Квалитетни су и добри за енциклопедију.
 • http://www.srpskinacionalisti.com/sadrzaj.php?tip=ist&id=3473 За ово сам тражио дозволу због чланка о Војној Крајини. И послао ми је на мејл вебмастер ово и биографије бораца из последњих ратова које сам убацио. Треба убацити овај чланак о војвођанским радикалима, а и из ове хронологије се може "ишчупати" нешто.
 • http://srpsko-nasledje.co.rs/ И за ово имамо дозволу и видим многи већ уносе чланке. Само увек има још.
 • http://www.biografije.org/ -Овде се увек може наћи нешто што нисмо унели. Имамо дозволу,

и лако је треба само превести са хрватског уколико је добра биографија.

 • forum.srpskinacionalisti.com НИ РАТ НИ ПАКТ - Др Милан Стојадиновић На овом форуму сам нашао стотинак страна мемоара Др Милана Стојадиновића - Ни рат ни пакт. У овом делу који је објављен на форуму детаљно су описани убиство у скупштини, и атентат на Краља александра, мислим и убиство Франца Фердинанда. Има доста тога, треба читати.
 • [1], литература о нацистичкој ханџар дивизији из Другог свијетског рата. Има још доста различите литературе везане за балканске па и друге просторе, углавном је на енглеском, али има информација које је тешко наћи на другим сајтовима, многе су референциране.
 • hrvatski vojnik, војностручни часопис на вебу, информације о оружју и ратовима (са хрватског гледишта)
 • POSLJEDNJI REICH, Хрватска интернет страница са информацијама о истакнутим нацистима.

Сарадња месеца

избор чланака за сарадњу месеца

Рат у Босни и Херцеговини трајао је од 6. априла 1992. до 14. септембра 1995. и највећи је војни сукоб на простору Европе од Другог светског рата. Национализам, те сложена комбинација политичке, друштвене и сигурносне кризе, која је уследила након завршетка Хладног рата и распад СФРЈ, довели су до кризе која ће се касније претворити у ратно жариште. Ескалација ратних сукоба је директна последица неуставног референдума за независност, који је покренула Бошњачка и Хрватска коалиција на челу са тадашњим предсједником Алијом Изетбеговићем, признавање БиХ од стране великих сила, без уважавања воље Срба, једног од конституивних народа, који су се противили независности Босне и Херцеговине. Завршен је званичним потписивањем дејтонског споразума.

Рат у БиХ је уско везан са распадом Југославије. Југословенска криза почиње слабљењем дотадашње комунистичке власти, а што се може окарактерисати као део општих промена које су уследиле завршетком Хладног рата у свету. У случају Југославије, комунизам је све више губио идеолошку снагу пред најездом националистичких и сепаратистичких идеологија крајем 1988. и почетком 1989. године.

Више о Рату у БиХ...

Чланови пројекта

придружите се и Ви

Помозите и Ви