Википедија:Вики библиотекар/2017

Из Википедије, слободне енциклопедије
 

Вики библиотекар је пројекат чији су циљеви:

 • информисање и обука библиотекара да постану успешни Википедијанци
 • проширивање мреже библиотека и других културних установа и њихово упознавање са активностима Викимедије Србије
 • постављање што богатијег, квалитетнијег и информативнијег садржаја на Википедију
 • дигитализација публикација из фондова библиотека заинтересованих за обуку
 • обучити студенте са Катедре за библиотекарство и информатику за постављање слободног садржаја на Википедији

Активности пројекта[уреди]

 • организација 3–5 предавања у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ и другим културно-образовним институцијама у Србији о Викимедији Србије и Википедији, као и о уређивању страница на Википедији
 • организација 4–6 радионица у Универзитетској библиотеци и другим установама ван Београда које поседују техничку опрему и приступ интернету
 • организација 2–3 Вики-маратона као помоћ заинтересованима за постављање садржаја на Википедију
 • дигитализација 7-10 публикација из фондова библиотека које су заинтересоване за одржавање радионица
 • Организовање радионица за студенте друге године Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду и постављање садржаја на Википедију.
 • Дисеминација резултата пројекта на конференцији у иностранству и региону уз могућност даље сарадње на ширењу слободног знања.
 • Организација представљања најуспешнијих библиотека на Википедији и додела почасних диплома заслужним Википедијанцима.

Задатак[уреди]

 1. Пријавите се на Ваш кориснички налог
 2. У оквиру корисничке странице се представите и наведите следећу категорију Категорија:Википројекат ГЛАМ/ВикиБиб 2017. (категорија се наводи између две угласте заграде [[]])
 3. У заглављу са десне стране кликните на поље Песак да бисте започели уређивање странице, која само служи за вежбу.
 4. Почните да уређујете страницу тако што ћете се представити.
 5. Своје име и презиме подесите да буде подебљан текст, а занимање да буде курзиван текст.
 6. Направите поднаслов Мој град и у оквиру њега напишите једну реченицу везану за Ваш град (на пр. Назив Вашег града и у којој држави се налази).
 7. Направите под-под наслов Мојe омиљене државе и у оквиру њега направите списак од три државe по избору, користећи неки од начина за набрајање и повежите их унутрашњом везом
 8. Направите поднаслов Моја библиотека и у оквиру њега напишите једну реченицу о библиотеци у којој радите, подаци могу бити са сајта Ваше библиотеке (препричано), као референцу навести сајт Библиотеке.
 9. Направите поднаслов Референце и ставите шаблон reflist (шаблони се наводе између две витичасте заграде {{}})
 10. Направите поднаслов Спољашње везе и у оквиру њега направите спољашње везе ка линку сајта Народне библиотеке Србије.
 11. Кликните на дугме Прикажи претпреглед и видите како изгледа Ваша страница. Ако Вам се свиђа притисните дугме Сачувај страницу.
 12. Убацивање слика са Викимедијине оставе (https://commons.wikimedia.org)
 13. Убацивање инфокутије
 14. Успешно сте завршили Ваше прво уређивање на Википедији.

Напомена: Под категоријом се подразумева област, општи односно надређени појам чији предмет одређује како Ваш тако и друге чланке на сличну тему

Брошуре[уреди]

Увод у слободне лиценце Добро дошли на Википедију Уређивање Википедије Илустровање Википедије

Шаблон[уреди]

{{ВикиБиб2017}} - 2017. година

Дисеминација пројекта Вики-библиотекар на конференцији Inforum у Прагу[уреди]

29, 30. и 31. маја су Сања Антонић и Александра Поповић присуствовале научној и стручној међународној конференцији INFORUM - 23rd Annual Conference on Professional Information Resources одржаној у Прагу, на Економском факултету (University of Economics (Vysoká škola ekonomická in Czech).) 29. маја су присуствовале радионици на енглеском језику Reinvent! Developing the Skills Needed to Reinvent a Library, Carl Grant, University of Oklahoma Libraries, United States. Представиле су 30. маја на сесији Постер презентација рад - постер Popovic Aleksandra (Co-authors: Sanja Antonic, Oja Krinulovic and Djordje Stakic, University of Belgrade): Periodicals on Wikipedia: Serbian Newspapers, Journals and Yearbooks пред више од 30 слушалаца. Следећег дана је било предвиђено да се разговара са заинтересованим учесницима конференције у одређеном термину. Постер је био запажен и многи учесници су се интересовали за тему старих часописа публикованих у Србији, а била је интересантна идеја постављања слободног садржаја на Википедију. Уредница часописа Knihovna plus and Knihovna: knihovnicka revue National Library of the Czech republic је заинтересована да напишемо чланак за њихов часопис на ту исту тему на енглеском језику. Договор је и да поставимо тај часопис на Википедију на српском, а онда да пошаљемо колегама из Викимедије Чешке Републике да поставе и на чешком тај чланак. Потписана су ауторска права за постер тако да презентацију и постер можете погледати на веб сајту ИНФОРУМ. Упознали смо се са директорком Викимедије Чешке Републике која је представила њихове активности на конференцији.

Маја 31. је представљен рад Sanja Antonic, Igor Zivanovic, Aleksandra Popovic: Altmetrics - Useful Way for Scientific Communication. У раду су изложени неки подаци о пројекту Вики-библиотекар, као и о помињању Википедије на различитим нивоима алтметријских параметара. На тој сесији је било присутно више од 70 људи. Слике су постављене и на њиховом веб сајту. Слике можете видети овде.

Пракса студената Катедре за библиотекарстви и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду[уреди]

03, 06, 10. и 13. априла је одржана пракса студената Катедре за библиотекарство и информатику. Одржано је 8 радионица. Студенти имају обавезну праксу у оквиру предмета Дигитални текст II, пракса траје 4 двочаса, студенти су подељени у две групе које се смењују истог датума. Могу да освоје 10 бодова у оквиру предиспитних обавеза за тај предмет. Обавезни су да креирају или допуне чланак дужине најмање 3.500 бајтова (4 бода), да текст расподеле у 4 целине да би се формирао аутоматски садржај (1 бод), да убаце кутијицу (2 бода), да убаце једну слику (2 бода), да повежу унутрашњим везама појмове (1 бод). Уколико чланак не може да има кутијицу, кутијица се замењује са текстом дужине 1000 бајтова, уколико чланак нема слике, слика се замењује текстом дужине 1000 бајтова. Обавезне су референце и шаблон {{ВикиБиб2017}} - 2017. година

Први дан[уреди]

03. априла студенти су упознати са Викимедијом фондацијом, Викимедијом Србије и Википедијом. Предавање и радионицу су водиле Александра Поповић и Оја Кринуловић, а при изради задатка помагали су Драгана Столић, Сања Антонић, Игор Живановић, Бојан Николић и Миле Стијеповић. Студенти су радили у песку, а налоге су отворили раније као припрему за радионице које следе. Учествовало је 29 студената.

Други дан[уреди]

06. априла студенти су одабирали чланке и припремали референце, претраживали изворе за будуће чланке.

Трећи дан[уреди]

10. априла су студенти уређивали чланке. Поред колега из Универзитетске библиотеке, придружио нам се Вики-амбасадор Марко Адам.

Четврти дан[уреди]

13. априла су студенти поправљали чланке, референце и унутрашње везе. Поред колега из Универзитетске библиотеке придружио се Небојша Ратковић, менаџер образовног програма Викимедије Србије. Слике можете видети овде.

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:EmilijA Национална библиотека Чешке Републике
Корисник:NemanjaAnt Национална библиотека Бразила
Корисник:Antic.Milica Национална библиотека Ирана
Корисник:Dawn55 Читаоница у Лозници
Корисник:Vatrena zečica Рабош
Корисник:Magdalena Lukic Клинасто писмо
Корисник:IiMane96ii Херкуланеум
Корисник:Milmarina Национална библиотека Шпаније
Корисник:Saramiljkovic Трајанов форум
Корисник:Kristina.popovic Biblioteka Mediči Laurencijana
Корисник:Krstina96 Блисова библиотечка класификација
Корисник:Milenaav Кипуи
Корисник:Majavvv Ана Вучковић
Корисник:JelisavetaV Основна школа Бранко Радичевић (Крушевац)
Корисник:Incondes Библиотека Бодлеана
Корисник:Emica.damica Весна Шарановић Светек
Корисник:Cherry Blossom Girl Сарутоби Саске
Корисник:Amirlin Tron Џо Хисаиши
Корисник:AndjelaMi Национална библиотека Аустрије
Корисник:Milica.milinkovic Високошколска библиотека
Корисник:Nikolina.m Библиотека Глигорије Возаровић у Сремској Митровици
Корисник:Ichigoringo Бриџит Реган
Корисник:Gisus13 Хидео Коџима
Корисник:TimeladyMarianne Панфило Касталди
Корисник:JovanaBobeta Тринаест разлога
Корисник:Ignjat the cat Чавин де Хуантар
Корисник:9ak Ужичко читалиште
Корисник:Alekdub13 Марк З. Данијелевски
Корисник:Vlad4410 Чачанско читалиште
 • Одржано је 8 радионица.
 • Отворено је 29 нових налога.
 • Написано је 25 нових чланака.
 • Допуњено је 4 чланка.
 • Колеге су постављале фотографије, неке фотографије су из фонда Универзитетске библиотеке, а доста фотографија је коришћено са Викимедијине оставе.
 • Било је врло мало чланака који нису могли да имају кутијицу шаблон, као ни слике, али су колеге испуниле задатак на начин да су поставили више текста. Углавном је и избор тема чланака био такав да се гледало да ли може да се убаце шаблони и слике.

Радионица 1[уреди]

16. и 17. марта одржана је радионица Вики-библиотекар у Народној библиотеци Радоје Домановић у Лесковцу. Првог дана била је обука и радионица (прављење корисничких налога и вежбање у песку), а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Александра Поповић и Оја Кринуловић, а помагали су Игор Живановић и Миле Стијеповић (Универзитетска библиотека Светозар Марковић Београд). Другог дана, радионицу уређивања водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Игор Живановић, Миле Стијеповић и волонтер Миљан Симоновић, Википедијанац. Присуствовало је 19 полазника: из Лесковца (Народна библиотека Радоје Домановић, ОШ Васа Пелагић, ОШ Вук Караџић, Центар за стручно усавршавање у образовању, Библијска школа, Српско лекарско друштво подружница), Брестовца (ОШ Бранко Радичевић), Власотинца (Народна библиотека Десанка Максимовић), Медвеђе (Општинска библиотека Петар Петровић Његош), Лебана (Народна библиотека Бранко Радичевић), Црне Траве (Општинска библиотека Сестре Стојановић) и Бојника (Народна библиотека Вук Караџић).Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Bibliotekar73 Рудолф Филиповић
Корисник:Zoran Rakić Драгољуб М. Трајковић
Корисник:Bibliotekarka2409 Томислав Н. Цветковић
Корисник:Aleksandra Samokal Добривоје Каписазовић
Корисник:LEVL17 Лесковчанин (лист)
Корисник:Maja.nbv Миодраг Нагорни
Корисник:Francuski jezik Миодраг Нагорни
Корисник:Lliljanad Културно уметничко друштво Вез Медвеђа
Корисник:Sandra.obmed Косидба на Маровцу
Корисник:Jasminato Библиотека "Бранко Радичевић" у Лебану
Корисник:Sestre Stojanovic Општинска библиотека Сестре Стојановић Црна Трава
Корисник:Dale1956 Narodna biblioteka Vuk Karadžić, Bojnik
Корисник:Vesvasbiblio Читање
Корисник:Danijela77 Читање
Корисник:Gorica M ОШ „Вук Караџић” (Лесковац)
Корисник:OljicaI Центар за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу
Корисник:AIvanovic Центар за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу
Корисник:Библијска школа Благовесник југа Србије (лист)
Корисник:Ivan9991 Велики талас (представа)

Радионица 2[уреди]

29. и 30. марта одржана је радионица Вики-библиотекар у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду. Првог дана била је обука и радионица (прављење корисничких налога и вежбање у песку), а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Сања Антонић и Александра Поповић, а помагали су Бојан Николић и Драгана Столић (Универзитетска библиотека Светозар Марковић Београд). Другог дана, радионицу уређивања водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Игор Живановић, Миле Стијеповић, Сања Антонић и Бојан Николић. Присуствовало је 11 полазника из Београда (Универзитетска библиотека, Институт за нуклеарне науке Винча, историчар уметности у пензији, Војномедицинска академија и Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина).Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Јадранка Кљајић Библиотека Института за нуклеарне науке Винча
Корисник:Terman123 Светозар Марковић (лекар)
Корисник:Liki27 Oflag VI C
Корисник:Medbiblio Стручна библиотека Војномедицинске академије
Корисник:Zagica Михаило Љ. Јовановић
Корисник:Biljkica Школа резервних официра Санитетске службе
Корисник:Gordanka Данило Барковић
Корисник:Ignorela Бенд Свонс (Swans)
Корисник:Mikilav Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина
Корисник:Nezaboravak Миланка Берберовић
Корисник:MMatea Звезда (часопис)
 • 10 нових налога.
 • Написано је 11 нових чланака.
 • Постављено је 9 датотека.

Радионица 3[уреди]

11. и 12. маја одржана је радионица Вики-библиотекар у Библиотеци Влада Аксентијевић у Обреновцу. Првог дана била је обука и радионица (прављење корисничких налога и вежбање у песку), а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Оја Кринуловић и Александра Поповић, а помагали су Игор Живановић и Миле Стијеповић. Другог дана, радионицу уређивања водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Игор Живановић и Бојан Николић. Присуствовало је 15 полазника из Обреновца (Библиотека Влада Аксентијевић, Гимназија Обреновац, Пољопривредно-хемијска школа). Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Popka Bobić Славко Стаменић
Корисник:Uroš Petrović Рафт Коув
Корисник:Zeljkoblejz Зелени стрелац
Корисник:Marijaclimic Бранка Радовановић
Корисник:XeniaDB Славенка Дракулић
Корисник:ZelenaZelena Мале тајне
Корисник:Aleksandar Radojkovic Битбокс
Корисник:Ljubomir Simic Балкан Тјуб Фест
Корисник:Milicaobradovic123 Мортал комбат, Електронска уметност
Корисник:Kristinamilovanovic Гимназија у Обреновцу
Корисник:JelenaDjorovic27 Првобитни
Корисник:Andjela Veselinovic Darxsi Лига Легенди
Корисник:Aquilus666 Твајлајт Форс
Корисник:ММаја Пољопривредно-хемијска школа у Обреновцу
Корисник:AlPop Славко Стаменић

Додатне радионице[уреди]

Додатна радионица 1[уреди]

09. маја одржана је додатна радионица Вики-библиотекар у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду. Обуку и радионицу водила је Александра Поповић, а помагали су Оја Кринуловић, Игор Живановић и Миле Стијеповић.Присуствовало је 5 полазника: 2 из Београда ( Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина и Библиотеке града Београда), 1 полазник из Лесковца (Библијска школа) и 2 полазника из Власотинца (Народна библиотека Десанка Максимовић).Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Maja.nbv Велимир Стаменковић Лима
Корисник:Sanja cvrkota Владо Микић
Корисник:Библијска школа Библијско друштво Србије
Корисник:Aleksandra.nbv Гаврило Д. Стојановић
Корисник:Mikilav Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина
 • 1 нови налог.
 • Написано је 4 нових чланака.
 • Допуњен је 1 чланак.
 • Постављене су 2 датотеке.

Додатна радионица 2[уреди]

10. маја одржана је додатна радионица Вики-библиотекар у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду. Обуку и радионицу водила је Александра Поповић, а помагали су Оја Кринуловић, Игор Живановић и Миле Стијеповић.Присуствовало је 5 полазника: 2 из Београда ( Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина и Библиотеке града Београда), 1 полазник из Лесковца (Библијска школа) и 2 полазника из Власотинца (Народна библиотека Десанка Максимовић).Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Maja.nbv Културни центар Власотинце
Корисник:Mikilav Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина
Корисник:Библијска школа Црквени хор Бранко (Лесковац)
Корисник:Aleksandra.nbv Власотинце
Корисник:Maslacak1 Декупаж
 • 1 нови налог.
 • Написано је 3 нових чланака.
 • Допуњенa су 2 чланка.
 • Постављенo је 5 датотека.

Додатна радионица 3[уреди]

21. јуна одржана је додатна радионица Вики-библиотекар у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду. Обуку и радионицу водила је Александра Поповић, а помагао је Игор Живановић. Присуствовало је 5 полазника: 4 полазник из Лесковца (Народна библиотека Радоје Домановић) и 1 полазник из Лебана (Народна библиотека Бранко Радичевић).Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Zoran Rakić Српски југ (магазин), Лесковачки зборник
Корисник:Bibliotekar73 Светска дигитална библиотека
Корисник:Aleksandra Samokal Милан Врбић
Корисник:LEVL17 Освит (часопис)
Корисник:Jasminato Стеван Ђорђевић
 • Написано је 6 нових чланака.
 • Постављенo је 2 датотекe.

Додатна радионица 4[уреди]

22. јуна одржана је додатна радионица Вики-библиотекар у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду. Обуку и радионицу водила је Александра Поповић, а помагали су Миљан Симоновић и Милица Буха из Библиотеке града Београда. Присуствовало је 5 полазника: 4 полазник из Лесковца (Народна библиотека Радоје Домановић) и 1 полазник из Лебана (Народна библиотека Бранко Радичевић).Слике можете видети овде. Колеге су поправљале чланке од претходног дана и допуњавале са неким ситним изменама.

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Zoran Rakić Лесковачки говор
Корисник:Bibliotekar73 Дејвид Кристал
Корисник:Aleksandra Samokal Гмитар Обрадовић
Корисник:LEVL17 Живојин Обреновић
Корисник:Jasminato Библиотека "Бранко Радичевић" у Лебану
 • Написано је 4 нових чланака.
 • Допуњен је 1 чланак
 • Постављенo је 2 датотекe.

Види још[уреди]