Википедија:Вики гимназијалац/Закинтос

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Закинтос[уреди]

Закинтос на карти

Опис острва[уреди]

Закинтос је грчко острво које припада групи јонских острва. Налази се западно од грчког копна и лежи северозападно од Пелопонеза. Закинтос је треће по величини острво у јонском мору површине 410кm², са дужином обале од приближно 123кm. Острво Закинтос се налази на крајњем западу Грчке, и удаљено је од обале око 25кm. На острву живи приближно 40000 становника, од чега највећи број чине Грци. На Закинтосу постоје око 23 плажа са прелепим панорамским погледом. Најпознатија плажа на острву је Бродоломно плажа, плажа са белим песком и остацима брода на обали.

Главно насеље на острву, истоимени град Закинтос , представља управно седиште.
Бродоломна плажа
Град Закинтос

Град Закинтос[уреди]

Закинтос (грчки: Ζάκυνθος ) познат и по свом италијанском имену Zante ili Zacinto, се налази нао југоистоку острва Закинтос, на месту где се острво налази на најмањем растојању од копна (Пелопонеза). Пошто се град налази у јужној половини острва, која нижа, равнија и са бујнијим растињем, његова околина није толико неприступачна и густо је насељена.. Општина Закинтос данас има око 16.000 становника.

Становништво[уреди]

Претежно становништво на острво су Грци, мада поред њих има настањених некадашњих туриста који раде у туристичкој привреди острва.

Клима[уреди]

Клима у Закинтосу је средоземна са топлим и сувим летима и благим и кишовитим зимама.

Привреда[уреди]

Закинтос спада у најбогатија острва Грчке. Захваљујући већој влажности пољопривреда је развијена и савремена, посебно на нижем и равнијем југу. Доминирају маслине и агруми. Острво је посебно познато по такозваној "Закинтоској рибизли". Занати су традиционално развијени, чему је допринела и блиска веза острва са богатијим западом. Туризам се развија још од краја деветнаестог века, а данас је он високо развијен. Посебно су привлачне бројне мале плаже са финим песком. Постоје и добра места за роњење јер је море изузетно чисто. Град закинтос је право место за младе зато што нуди обиљан ноћни провод.

панорама
лука на Закинтосу
Zakynthos Town, Zakynthos island, Greece.jpg


Референце[уреди]

[1]