Википедија:Вики гимназијалац/Квргави бор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шумарак метузалема древене борове шуме, на Белим планинама, Инио округ (Kalifornija).[1]

Дуго се сматрало да су секвоје најстарије дрвеће на свету. Међутим, установљено је да су квргави борови, такође у Калифорнији, са 4.900 година, још старији, односно дуговечнији. Ако је веровати, недавно су у Аустралији пронађена стабла метузалеми, стара 10.000 година.[2][3]

Дрвеће на висини од 3.000 метара[уреди]

Квргави или бодљикави борови расту на сувом, шљунковитом тлу, на висинама од 3.000 метара. За разлику од већине других биљака, једино ови четинари успешно подносе сурове хладне ветрове и ледене суше. Права киша падне тек сваке 30. године. Ови четинари се водом снабдевају једино из снега.

[4]

Скелети дрвећа[уреди]

Ови четинари веома споро расту. Стабла су им чворновата и врло тврда. Тешко се запале, а од трулења их штити смола. Стога и одумрла стабла стоје на свом месту по више стотина година. Међу мумифицираним стаблима рекордер је стар 8.000 година.

[5]

Заштита[уреди]

Заштита ових чуда природе је изузетно важна. Стога данас на свим подручјима њиховог раста постоје строги стандарди заштите. Јер се овим живим скелетима требамо дивити, а не уништавати их.

Референце[уреди]

  1. „Rocky Mountain Tree-Ring Research OldList”. Приступљено 29. January 2013.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  2. Inyo N.F.-Bristlecone Forest, accessed 29. January 2013.
  3. NFS: Bristlecone Natural History, accessed 29. January 2013.
  4. „Rocky Mountain Tree-Ring Research OldList“
  5. Inyo N.F.-Bristlecone Forest

Спољашње везе[уреди]