Википедија:Вики гимназијалац/Скијатос

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу


Опис острва[уреди]

Скијатос је грчко острво које припада групи Северни Споради у Егејском мору. Скијатос је од обалског дела копна удаљено само три километара и најзападније је острво овог архипелага. Једно је од најмањих грчких острва, површине свега 50кm². На острву живи нешто више од 6000 становника. Чак 80 одсто су мештани истоименог главног града, Скијатоса. Остатак урбаног дела острва чини неколико туристичких насеља попут Кукунаријеса, Трулоса, Канапице.

Дуж целог острва налазе се плаже и увале са неверватно чистим морем у дужини 44 км: Кукунарија, Марата, Агиа Елени, Трулос, Лаларија, Кастро, Банана и многе друге. Плаже су окружене боровом шумом и маслињацима. Оно по чему је острво јединствено јесте да има два слатководна језера и велики број извора слатке воде.



Плажа Кукунарија[уреди]

Плажа Кукунарија



Плажа Кукунарија, са златним меканим песком, налази се недалеко од главног града. Плажа је дугачка 1км и једна је од најлепших на Медитерану. У близини плаже је и слатководно језеро непосредно уз море на коме се увек могу видети патке и лабудови.


Клима[уреди]

Клима је суптроска медитеранска. Температура лети не прелази 32°C, ветрови доносе освежење, па је клима врло пријатна и у току дана и у току ноћи.

Главни град[уреди]

Главни град овог малог острва је саграђен 1829-1830. године на месту старог античког града, на два брежуљка смештена на ивици мора. Антички град је саграђен 800 година п.н.е.

Куће су једноставне и мале, углавном са два спрата и саграђене од камена једна поред друге. Улице су уске, прављене без посебног плана.

У граду се налази и велика лука. Савремени аеродром „Александар Пападијамантис“ је једина ваздушна лука на острву.

Скијатос из авиона
Ман.JPG


Култура[уреди]

Острво Скијатос је родно место познатог грчког писца Алекандра Пападијаманитса чије се кућа налази у самом центру главног града, у улици која носи његово име и претворена је у музеј.

На острву се налази и манастир Панагиа Еиконистриа са чудотворном иконом Богородице, саграђен у 17. веку.

Привреда[уреди]

Поред туризма, становништво се бави и пољопривредом – узгајају се маслине, винова лоза и бадем.

Референце[уреди]