Википедија:Вики гимназијалац/Сурдук

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Сурдук[уреди]

Сурдук је насеље у општини Стара Пазова, у Сремском округу, око 40 км северно од Београда. Према попису иѕ 2002. било је 1589 становника (према попису иѕ 1991. било је 1253 становника). У Сурдуку се налази Храм Светог Оца Николаја, који је подигнут 1816. године..

О Сурдуку[уреди]

Сурдук се налази на самој обали Дунава, на 40 км од Београда и 35 км од Новог Сада.На прави начин презентује шарм очуване природе, живописних војвођанских обичаја. У Сурдуку, поред песковитих плажа, посетиоци могу обићи неколико белегишких ада, као и станишта ретких птица којих је овде доста.

име[уреди]

Сурдук је турска реч и значи провалија. Име означава провалију призу Дунава, који протиче поред села. У антици место је било познато као Риттиум.

Демографија[уреди]

У насељу живи 1308 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 43,0 година (41,2 код мушкараца и 44,6 код жена). У насељу има 543 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 2,93.

Фијакеријада[уреди]

Коњички клуб "Конверѕано" из Сурдука сваке године организује сада већ традиционалну фијакеријаду на фудбалском стадиону која окупља љубитеље коња из свих делова Србије. Такмичари наступају у категоријама једнопрег, двопрег, тропрег и четворопрег. Позната је и ергела коња г. Зорана Турковића.

Посетите[уреди]

"Horizont Swimming & Spa"[уреди]

Предузеће "Баздух и Бода" доо које управља објектом "Horizont Swimming & Spa" је основано од стране професионалаца који већ годинама граде базене у Србији. У првој фази изградње "Horizont Swimming & Spa" комплекса изграђено је 5 базена. Најсавременија базенска техника произвођача Астрал>> омогућава да се целокупна запремина базенске воде исфилтрира на сваких два сата. Посетиоцима су на располагању: Велики базен са воденим играма, "ЦХИллоут"<<< базен, дечји базен и два базена за спортске игре.

Ресторан "Малиган"[уреди]

Ресторан Малиган је од оснивања у породичном власништву већ три генерације. Основао га је господин Јефзта Чолаковић, давне 1924. године, и од тада до данас ради през прекида. Спор искуства, умешности и калитета је заштитни знак овог ресторана. Кулинарске тајне у припремању рибе се преносе са генерације на генерацију, уз стално побољшање квалитета.

Општина Стара Пазова[уреди]

Општина Стара Пазова се налази у југоисточном делу Срема, У Аутономној Покрајини Војводини која зазима северни део Србије. Географски положај Општине је изванредан - налази се између два највећа града у землји, тачније 30 км је удањена од главног града Београда и 40 км од Новог Сада. Све важне саобраћајнице пресецају Општину Стара Пазова и то: аутопут Београд-Нови Сад (Е75), Београд-Загреб (Е70)-КОридор 10, магистрални пут М-22/1, и регионални путеви Р-106, Р-121- Међународна железничка пруга иде ка Суботици и даље ка Минхену на север, а ка Нишу и даље према Грчкој на југ. Аеродром "Никола Тесла" Београд, удаљен је 25 км од центра Старе Пазове, а војни аеродром Батајница само 8 км. Река Дунав тече источном границом Општине што доприноси потпуности саобраћајне мреже. Територија Општине покрива површину од 351 км2 и налази се на надморској висини од 75 до 120 м. седиште општине је у Старој Пазови. Општина обухвата 9 насељених места: Стара Пазова, Нова Пазова и Нови Бановци, Голубници, Војка, Стари Бановци, Белегиш, Сурдук и Крњешевци.

==

Рекли су о Сурдуку[уреди]

Село ово постало је још у другој половини 15. века но је тек почетком овог(19.) века ѕнатно проширено и умножено. Све ѕемљиште овога села лежи на високој равни изнад Дунава, са неколико само мањих брежуљака. Ту су већином оранице, неки тек део ливаде. Наспрам цркве узвишено место зове се Јелач-град. По причању мештана, замак је овај, од којег се нешто рушевина сачувало, градио Змај Деспоте Вуче (деспот Вук Гргуревић- Змај Огњени Вук), па је неко време ту и становао. О том граду има неколико прича, али су ове мање вредности. На најистакнутијем месту лесног одеска, на десно од сурдука којим се стиже до Дунава је споменик партизанима као спомен на вероватно најжначајније место преласка на Дунаву, на везу између Баната и Срема. Преко те везе су родољуби из Баната одлазили преко Фрушке Горе.

Назив[уреди]

Село ово носи своје име од она два сурдука, која иду од Дунава на брег, широм којега се пружају куће, а на средини тих сурдука, на мало вишем брежуљку, стоји лепо саграђена црква. ...Литература[уреди]

  • ...

Референце[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

...