Википедија:Вики гимназијалац/Svete egipatske životinje

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Svete životinje u egipatskoj mitologiji[уреди]

Stari Egipćani su negovali kultove raznih životinja. Sledbenici ovih kultova nisu obožavali same životinje, već su njihove osobine povezivali sa određenim božanstvom koje se manifestovalo u životinjskom obličju. Neki od tih bogova u životinjskom obličju su[1]:

  • Bastet
  • Ra-Herarti
  • Apis
  • Knum

Bastet[уреди]

Bastet je bila kćer(a ponekad i sestra ili supruga) egipatskog boga sunca Ra. Isprava su je prikazivali u obličju lavice, ali su oko 1000 godine p.n.e počeli da je prikazuju kao mačku. egipćani su iz odanosti prema ovoj boginji voleli i poštovali mačke, a njen kult je poprimio tolike razmere da je ubistvo mačke bio prekršaj kažnjiv smrću.

Ra-Herarti[уреди]

Ra-Herarti je bio bog izlazećeg sunca. Egipćani su ga najčešće prikazivali sa sokolovim krilima i ukrasom za glavu u obliku sunčevog diska.

Apis[уреди]

Apis je sveti bik koji se u hramu boga Ptaha u Memfisu poštovao u obličju istinski postojeće životinje koja je po verovanju predstavljala reinkarnaciju ovog boga. Mitski bikovi, kao simboli snage i potencije, bili su još od najranijih vremena prisutni u raznim religijskim sistemima.

Knum[уреди]

Knum je bog sa ovujskom glavom koji je od mulja zahvaćenog iz Nila na svom grnčarskom točku stvorio ljudski rod. U njegovom svetilištu, na žrtvu su prinošeni mumificirani ovnovi koji su se potom sahranjivali u kamene grobnice.

Reference[уреди]

  1. ^ Artur Koterel i Rejčel Storm, Sveobuhvatna enciklopedija mitologije