Википедија:Дипломатија

С Википедије, слободне енциклопедије

Видети: Википедија:Амбасада

Вишејезичност је пројекат википедије.
Википедија није искључиво англо-саксонски пројекат, где су се имајући шансу накалемили неки други мањински, допунски пројекти википедије, којима је једина разлика у коришћењу језика. Насупрот томе, неки међу нама очекују од пројекта изградњу “удружене светске заједнице“, редећи заједно у миру и слози, на “корист свима нама“. Многе су предности радећи здружено на заједничком пројекту “изградње енциклопедије бесплатне, упоредне и доступне свима“. Ми полазимо од идеје “да су сличности међу различитостима наших заједница важније од разлика у језику које нас раздвајају“.

Наравно, нико никада није тврдио да не постоје језичке, културне, политичке или неке друге препреке. Зато предлажемо да ова страница буде “неутрални простор“, где је начелни циљ одржавање и нарочито развој међународних веза, која обогаћује енциклопедију и целокупно википедијско друштво.

Амбасада википедије је постављена да буде централно место извора информација за помоћ управљање односа између википедиста - заједничких мерила, одлука о заједничким програмима.

Листа ширења[уреди | уреди извор]

Амбасадори[уреди | уреди извор]

Амбасадори ће надгледати страницу Амбасада википедије,као и листе дифузије. Трудиће се да привуче пажњу заједнице коју представља, на садржајима који могу бити јако осетљиви. Трудиће се такође да обавештава друге заједнице о разним садржајима, сугестијама, новим идејама у сопственој заједници, да би била корисна свима.

Основна идеја је не само да се избегну неспоразуми везани за недостатак информација или лоше разумевање међу википедистима, већ и спречавање осећаја фрустрираности (преварености) пред осталим заједницама и свог напредовања ради сарадње у заједници википедиста.

Амбасада википедије садржи главну листу амбасадора, чији дупликат можемо овде задржат или обрисати по избору.