Википедија:Добри чланци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сјајни чланци Добри чланци 1000 чланака Потребни чланци Радионица
Гласање за сјајне чланке Гласање за добре чланке Чланци за брисање Потребне слике Сређивање чланака
Добри чланци

Добри чланци су они за које Википедијанци сматрају да имају садржајност и квалитете који су дефинисани правилима за избор добрих чланака на Википедији. Пре него што се постави овде, чланак мора проћи кроз гласање. Уколико наиђете на чланак који по неком од критеријума не може бити предложен у категорију сјајних чланака, а испуњава потребне критеријуме за избор у добре чланке позивамо Вас да га предложите. Тренутно, Википедија на српском језику има 217 добрих чланака, од укупно 357.306 на Википедији.

Зелени палац на горе у горњем десном углу чланка обележава да је тај чланак добар.

Биографија[уреди]

Nuvola apps personal.png

Историја[уреди]

Nuvola apps clock.png

Биологија[уреди]

Cosmic-eidex-eidex.svg

Географија[уреди]

Nuvola filesystems www.png

Наука и техника[уреди]

Nuvola apps mycomputer.png

Медицина[уреди]

Rod of asclepius.png

Филозофија и религија[уреди]

Yin yang.svg

Уметност[уреди]

Nuvola apps kcoloredit.svg

Филм и телевизија[уреди]

Nuvola apps aktion.png

Музика[уреди]

Crystal Clear app kguitar.png

Књижевност[уреди]

Nuvola apps bookcase2.png

Забава[уреди]

Gamepad.svg

Спорт[уреди]

Soccer ball.svg

Разно[уреди]

People.svg


Нови добри чланци

Наиро Кинтана[уреди]

Кинтана на Тур де Франсу 2015.

Наиро Кинтана (шп. Nairo Quintana; 4. фебруар 1990) колумбијски је професионални бициклиста од 2009. године. У детињству је продавао воће од села до села и радио је као таксиста да би зарадио новац за породицу. Бициклизмом је почео да се бави у раној младости, а од 2009. је професионалац. Након три сезоне у Колумбији, 2012. је прешао у шпански професионални тим Мовистар и прве сезоне је показао снагу на Вуелта а Еспањи, радећи за Алехандра Валврдеа. Већ наредне године је освојио друго место на Тур де Франсу, завршивши иза Криса Фрума, након велике борбе. Године 2014. пропустио је Тур де Франс, у намери да освоји друга два гранд тура, освојио је Ђиро д’Италију, али је Вуелту напустио због пада. Наредне године је опет водио борбу са Фрумом на Тур де Франсу и опет завршио други. Године 2016. дошао је на Тур де Франс у мало слабијој форми и завршио га на трећем месту, а на Вуелта а Еспањи водио је борбу са Фрумом до последње етапе и успео је да га победи по први пут на гранд тур тркама и освојио је Вуелту.

даље ...

Фински залив[уреди]

Мапа Финског залива

Фински залив (фин. Suomenlahti, швед. Finska viken, ест. Soome laht, рус. Фи́нский зали́в) релативно је плитки залив на крајњем истоку акваторије Балтичког мора, на подручју Северне Европе. Ограничен је јужном обалом Финске на северу, северном обалом Естоније на југу, те територијама Лењинградске области и Санкт Петербурга у Русији на истоку. Према подацима Међународне хидрографске организације западна граница залива иде до линије која повезује острво Осмусар на југу са полуострвом Ханко на северу.

Површина акваторије Финског залива је приближно око 30.000 км2, максимална дужина у смеру исток-запад је до 420 километара, а ширина до 130 километара. Просечна дубина залива је око 38 метара. Ка заливу гравитира басен површине преко 420.000 км2, а најважније притоке су Нева, Нарва, Луга, Сестра. У источном делу Финског залива, који је и најплићи, налазе се Невски, Виборшки, Лушки, Нарвски и Копорски залив. Преко Сајменског канала повезан је са језерским системом Сајма на југу Финске.

На обалама Финског залива налазе се два главна града европских држава, Хелсинки и Талин, историјска престоница Руске Империје и други по величини град данашње Русије, Санкт Петербург, те важне балтичке луке — Виборг, Приморск и Еспо.

Садашње име залива усталило се од 1730-их година и представља етноним везан за финска племена која су насељавала његове обале. У рускојезичној историографији од 1737. до 1793. године помиње се и као Кронштатски залив.

даље ...

Види још[уреди]