Википедија:Добри чланци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сјајни чланци Добри чланци 1000 чланака Потребни чланци Радионица
Гласање за сјајне чланке Гласање за добре чланке Чланци за брисање Потребне слике Сређивање чланака
Добри чланци

Добри чланци су они за које Википедијанци сматрају да имају садржајност и квалитете који су дефинисани правилима за избор добрих чланака на Википедији. Пре него што се постави овде, чланак мора проћи кроз гласање. Уколико наиђете на чланак који по неком од критеријума не може бити предложен у категорију сјајних чланака, а испуњава потребне критеријуме за избор у добре чланке позивамо Вас да га предложите. Тренутно, Википедија на српском језику има 245 добрих чланака, од укупно 614.772 на Википедији.

Сребрна звездица у горњем десном углу чланка обележава да је тај чланак добар.

Биографија[уреди]

Историја[уреди]

Биологија[уреди]

Географија[уреди]

Наука и техника[уреди]

Медицина[уреди]

Филозофија и религија[уреди]

Уметност[уреди]

Филм и телевизија[уреди]

Музика[уреди]

Књижевност[уреди]

Забава[уреди]

Спорт[уреди]

Разно[уреди]


Нови добри чланци

Вршачки замак[уреди]

Вршачки замак

Вршачки замак, такође познат као Вршачка тврђава и Вршачка кула, тврђава је у Србији из XV века чији се остаци уздижу на висини од 399 m нмв, на Вршачком брегу изнад града. Сматра се да је комплекс задужбина Ђурђа Бранковића, настала након пада Смедерева. Најочуванији део тврђаве је донжон кула, али су пронађени, а затим и обновљени остаци бедема, палате, полукружне куле и пећи. Током археолошких истраживања крајем XX века, откривен је велики број покретних налаза.

Замак је често био мета освајања и разарања, нарочито током XVI и XVIII века, због чега су обављени обилни конзерваторско-рестаураторски радови крајем XX и почетком XXI века. Том приликом су Донжон кула, као и одређени делови бедема и кула, обновљени и дозидани. Вршачки замак се налази под заштитом државе и проглашен је непокретним културним добром од великог значаја и заштићен као споменик културе од 1948. године.

Утврда је имала издужени облик који је пратио зараван на врху брда и била је широка 18 m, а дугачка 46 m. Сам Донжон има правоугаону основу са улазом на спрату до кога се долази степеницама које се лако могу склонити у случају опасности. Висок је око 20 m са приземљем и три спрата, од којих је трећи, по остацима камина и оџака, коришћен за становање. Претпоставља се да је целу утврду подигао Ђурађ Смедеревац (14271456) после пада Смедерева и целе Деспотовине 1439. године са циљем заштите својих поседа на простору данашње Војводине, а у прилог тој тези иде и архитектонска сличност између Вршачке куле и Смедеревског града односно утврђења манастира Манасије. Према неким другим тезама на том простору је постојало утврђење и пре тог времена, које се у ондашњим изворима из прве половине XIII века јавља под именом Ерд Шомљо (рум. Erdesumulu, мађ. Erdsomlyo, Ersomlyo) или само Шомљо, али његова тачна локација још увек није са сигурношћу потврђена, пошто се поред данашњег Вршца као могућа локација помиње и простор Баната који се данас налази у Румунији.

даље ...

Денис Бергкамп[уреди]

Бергкамп у дресу Арсенала 2011. године

Денис Николас Мариjа Бергкамп (хол. Dennis Nicolaas Maria Bergkamp; Амстердам, 15. мај 1969) бивши је холандски фудбалер и фудбалски тренер. На почетку каријере је био бочни везни играч, затим је био центарфор, да би затим заиграо на позицији полушпица, на којој је играо до краја каријере. Јан Мулдер га је описао као „Холанђанина са најбољом техником”, док је његов саиграч Тијери Анри изјавио да је Бергкамп „сан за нападача”.

Син електричара, Бергкамп је рођен у Амстердаму и играо је аматерски фудбал у нижим лигама. Са 11 година запазио га је Ајакс, а прву професионалну утакмицу одиграо је 1986. године. Добра форма довела је до позива у репрезентацију годину дана касније, што је привукло многе европске клубове.

Бергкамп је 1993. године прешао у италијански клуб Интер, где је имао две разочаравајуће сезоне. Након што се придружио Арсеналу 1995. године, оживео је своју каријеру и помогао клубу да освоји три Премијер лиге, четири ФА купа и да стигне до финала Лиге шмпиона 2006. године, које је уједно и било његова последња утакмица у играчкој каријери. Године 1998. Бергкамп је постао најбољи стрелац Холандије свих времена. Овај рекорд су касније престигли Патрик Клојверт, Робин ван Перси и Клас-Јан Хунтелар.

Сматран за једног од најбољих фудбалера своје генерације, Бергкамп је био други и трећи у избору ФИФА за фудбалера године, а Пеле га је изабрао као једног од најбољих ФИФА 100 живих фудбалера. Године 2007. ушао је у Енглеску фудбалску кућу славних и тако постао први и до сада једини холандски фудбалер коме је то пошло за руком. Због свог страха од летења, навијачи Арсенала су га назвали „Не-летећи Холанђанин”.

даље ...

Види још[уреди]