Википедија:Доприноси

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Циљ Википедије је сакупљање комплетног људског знања у једну слободну, онлајн енциклопедију. Вашим доприносима можете помоћи остварењу тог циља, на начине који даље следе. Ако више волите да радите на општем одржавању чланака и пројекта уопште, молимо вас, погледајте Википедија:Одржавање. Чланци којима је потребна нека врста сређивања налазе се у Категорија:Одржавање Википедије.

Видео снимак о уређивању

Отворите налог[уреди | уреди извор]

Не морате да будете пријављени да бисте читали Википедију. Ни за уређивање чланака није потребно да будете пријављени. Скоро свако може да уређује било који чланак на Википедији, било када. Ипак, отварање налога има својих предности.

Шта све можете да радите[уреди | уреди извор]

Задовољство других корисника које настаје уређивањем

Чланци[уреди | уреди извор]

Чланци чине највећи део Википедије. Сваки чланак треба да буде пре једна тема, а не само реч и њена дефиниција (што би припадало пре Викиречнику).

Циљ чланка јесте стварање разумљиве и проверљиве енциклопедије која садржи разне теме. На Википедији, висококвалитетни чланци постају сјајни чланци. Најважнији чланци Википедије налазе се на страници Википедија:Списак чланака које српска Википедија треба да има. На тој страници има неколико категорија. Одаберите један чланак са списка и унапредите садржај како би достигао ниво једног сјајног чланка.

Такође можете погледати и који су чланци потребни како бисте отпочели писање неког од њих.

Спискови[уреди | уреди извор]

Спискови су веома битни за организовање садржаја Википедије. Ако желите да радите на унапређењу спискова, прво нађите списак који вас интересује у категорији спискова и покушајте да га унапредите. Такође можете направити нове спискове.

Слике[уреди | уреди извор]

Слике су још један веома важан део Википедије. Ако желите да радите са сликама, погледајте списак потребних слика и видите да ли можете неку да пошаљете на Википедију. Водите рачуна о ауторским правима.

Звучни записи[уреди | уреди извор]

Звучни записи су такође битан, али ипак поприлично запостављен део Википедије. Ако желите да доприносите на овом пољу, изложите своју идеју на Тргу.

Портали[уреди | уреди извор]

Википедијини портали помажу корисницима са заједничким интересима да се окупе око одређене теме како би лакше координисали рад на њој. Ако желите да радите на порталим,а погледајте Википедија:Портали и погледајте има ли неки који вас занима. Такође можете основати нови портал.

Види још[уреди | уреди извор]