Википедија:Задужбина Викимедија

С Википедије, слободне енциклопедије

Задужбина Викимедија (енгл. Wikimedia Foundation Inc.) је невладина и непрофитна организација са седиштем у Сан Франциску, САД, посвећена расту, развоју и бесплатној дистрибуцији слободних, вишејезичких садржаја у целом свету.

Задужбина Викимедија има огранке широм света, укључујући Француску, Немачку, Италију, Холандију, Пољску, Србију, Швајцарску, Тајван, и многе друге земље. Викимедија Србије је огранак Задужбине Викимедија у Србији. Најпознатији пројекат Задужбине Викимедија је Википедија, највећа енциклопедија у историји човечанства и један од десет најпосећенијих веб сајтова на свету.

Кључ пројеката Задужбине Викимедија је вики технологија, која омогућава корисницима да мењају садржај користећи било који прегледач Интернета. Помоћу ове технологије, свако има могућност да подели своје знање, направи образовни материјал, или допринесе својим делима – под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима. У суштини, ово значи да свако може да умножава, објављује и мења садржај, све док он остаје под условима лиценце.

Викимедија Србије[уреди | уреди извор]

Викимедија Србије (раније Викимедија Србије и Црне Горе) је српски огранак Задужбине Викимедије. Викимедија Србије је нестраначка, невладина и непрофитна организација чији је циљ подршка стварању, сакупљању и умножавању слободног садржаја на непрофитан начин. Огранак је основан 3. децембра 2005. године. Овај огранак је тада био пети формирани регионални огранак у свету.

Наши пројекти[уреди | уреди извор]

Све наше образовне пројекте праве добровољци, и они се могу слободно преузимати било где у свету. Пројекти олакшавају размену знања, док истовремено обезбеђују бесплатне образовне ресурсе становништву целог света.

Википедија[уреди | уреди извор]

Започета у јануару 2001, Википедија је највећа и најсавременија енциклопедија на свету, са најбржим растом. Тренутно, има преко осам милиона чланака у преко 250 језика. Википедија добија преко седам милијарди посета месечно. Википедијин слободно доступан садржај се користи у бројним образовним пројектима у земљама у развоју, укључујући „Један лаптоп по детету“ и „Унеско СОС дечје село“. Википедијине верзије на мањим језицима, као што су галицијски и Есперанто, су постале незаменљиве за њихове говорнике, пошто су оне и највеће референце у тим језицима уопште. Додатно, Википедија охрабрује практичну употребу тих језика.

Википедија на српском језику је највећа до сада написана енциклопедија на српском језику.

Викизвори[уреди | уреди извор]

Викизвори су складиште примарних и секундарних изворних текстова који се могу слободно користити. Започет у новембру 2003, пројекат тренутно има преко 20.000 текстуалних јединица на разним језицима, почев од Микеланђелових рукописа до Енциклопедије Британике из 1911. Викизвори раде на преводима који никада раније нису били рађени, укључујући преводе писама Микеланђела и Галилеја.

Викимедијина остава[уреди | уреди извор]

Викимедијина Остава је складиште за фотографије, анимације, музику, изговорени текст, видео исечке и друге врсте медија који се могу слободно користити. Започет 7. септембра 2004, Викимедијина остава има скоро два милиона фајлова у преко 50.000 колекција.

Викивести[уреди | уреди извор]

Викивести су сараднички писан сервис вести. Тренутно, пројекат постоји у верзијама на 22 језика.

Викиверзитет[уреди | уреди извор]

Викиверзитет је место за образовне материјале и активности који се могу слободно користити. Започет у 2005, пројекат има два основна циља: да направи и обезбеђује слободни садржај, мултимедијалне ресурсе за учење и наставне програме за све узрасте; и да развије сарадничке пројекте учења и заједнице око тих материјала.

Викиврсте[уреди | уреди извор]

Викиврсте су слободан каталог врста, тренутно доступан на 131 језика. Каталог покрива животиње, биљке, гљиве, бактерије, протисте, и све остале облике живота.

Викикњиге[уреди | уреди извор]

Викикњиге су колекција образовних књига, од уџбеника органске хемије до водича кроз историју уметности. Тренутно, пројекат има преко 25.000 модула у разним језицима.

Викицитати[уреди | уреди извор]

Викицитати су збирка цитата познатих људи и дела. Тренутно постоје на 87 језика. Викиречник је слободни вишејезички речник и лексикон који допуњује Википедију. Пројекат обезбеђује дефиниције, етимологије, изговор, цитате, синониме и преводе. Тренутно, има преко 350.000 уноса у 389 језика.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]