Википедија:Изузетак од IP блокада

С Википедије, слободне енциклопедије


desno

Обично дугорочни блокови IP адреса или опсега не утичу на уређиваче који су отворили налог. Међутим, повремено је потребно блокирати и анонимне и пријављене уреднике на овај начин, користећи чврсту блокаду, како би се спречило ометање.

Администратори и ботови су увек изузети од таквих блокова (осим Тор блокова). Други уредници могу да захтевају изузеће за блокирање IP адресе за сваког корисника ако могу да укажу на добар разлог.

Блокирање IP адресе омогућава том уређивачу да уређује без прекида, са IP адресе која би иначе била блокирана. Такође се може користити за омогућавање уређивања преко проксија за анонимност када се покаже потреба и када се кориснику верује да неће злоупотребити корисничка права.

Уредници којима је одобрено изузеће за блокирање IP адресе треба да буду свесни да кршење ове политике, укључујући неовлашћено уређивање преко проксија, или друге злоупотребе налога или другог понашања противног правилима, може довести до уклањања изузећа за блокирање IP адресе.

Право се обично додељује у интервалима од 12 месеци за искусне кориснике, који се охрабрују да је поново затраже ако имају сталну потребу након што истекне. Корисницима са мање искуства, али који испуњавају квалификацију у складу са овом политиком, може бити одобрено IP групно изузеће од бана на краће време.

Уклањање[уреди | уреди извор]

Изузеће IP адресе од блокирања је привилегија која се даје уредницима којима је то потребно и којима се верује да је неће злоупотребити. Типични разлози због којих се изузеће може уклонити са налога:

  • Више није потребно или је дато недовољно образложење за доделу – релевантни блок IP адресе је завршен и не очекује се да ће се поновити; уредник има приступ Википедији преко неблокиране IP адресе, корисник постаје администратор итд.
  • Лоша намера или обмањујућа изјава у захтеву
  • Веродостојни докази или забринутост због злоупотребе (укључујући сукоб интереса од стране администратора) – у нејасним случајевима могу се поставити питања пре него што се направе претпоставке.

Као и код сваког блока (што уклањање изузећа може бити ефективно), неутрални администратор може уклонити право или тражити расправу о проблемима које заједница примети. Због могућности злоупотребе, веродостојна забринутост због злоупотребе коју подржава заједница понекад може бити довољна за уклањање. Међутим, у свим случајевима, уклањање треба да буде превентивно а не казнено.

Администраторски водич[уреди | уреди извор]

  • Ако чекјузер блокира IP адресу корисника, проверите код чекјузера пре него што одобрите изузеће за блокирање IP адресе да то неће негативно утицати на блокирање направљено на основу приватних информација доступних само корисницима за проверу.
  • Сва изузећа за блокирање IP адреса подлежу прегледу и опозивању. Изузеће може бити, и често ће бити, повучено ако постоје веродостојни докази или забринутост за злоупотребу. Препоручљиво је да администратори прво разговарају ако су у недоумици, пошто ће лоше утемељено изузеће бити брзо повучено.
  • Када се разматра изузеће за блокирање IP адресе, треба пажљиво прегледати историју уређивања уређивача и опсег злоупотребе пре доношења одлуке.
  • Уредници који имају право изузећа од IP блокаде су видљиви као корисничка група и могу се прегледати. Разлози за одобравање или уклањање су наведени у релевантном дневнику корисничких права .