Википедија:Креирање чланака/Чаробњак-Спремно за унос

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
6. Крај

Само још једна ствар. Ваш чланак не би смео да буде писан ASCII-јем (латиницом без слова Č, Ć, Ž, Š, Đ). Зато би требало да подесите ваш рачунар да можете на њему писати нашом ћирилицом или латиницом. Чланак написан на овај начин можете исправити сада или након што снимите страницу. Чланци који су написани ASCII-јем ће се обрисати после 24 часа.

Сада сте спремни за креирање чланка!

  1. У пољу доле, унесите име чланка који желите да направите.
  2. Притисните дугме испод тог поља.
  3. Бићете одведени на страницу за мењање у коју можете унети ваш текст.

Шта се дешава даље? Када је ваш чланак креиран, прочитаће га један или више регистрованих корисника проверавајући да ли су испуњени наредни захтеви:

  1. да ли је тема чланка прихватљива за Википедију?
  2. да ли је тема чланка значајна и да ли чланак доказује због чега?
  3. да ли чланак цитира изворе?
  4. да ли чланак крши нечије ауторско право?
  5. да ли је написан са неутралне тачке гледишта?

Ако је одговор на питања од 1-3 и 5., да, чланак ће бити прихваћен. Уколико је одговор, не, на врху чланка ће се истаћи обавештење о томе шта треба исправити или ће у крајњем случају бити обрисан. Одговор на питање 4. увијек мора бити не, пошто је кршење ауторског права неприхватљиво у свим ситуацијама. Понаваљње те грешке више пута може довести до тога да вам се забрани уређивање Википедије.

Ако ваш чланак буде обележен или обрисан: Немојте то схватити лично! Брисање чланка се не одражава негативно на вас нити говори ишта о вашој вредности за овај пројекат. То само значи да требате још да се упознате са принципима и правилима рада. Надамо се да ћете наставити да доприносите Википедији.