Википедија:Медији

С Википедије, слободне енциклопедије

Циљ овог текста је да објасни како направити звучни и видео запис и претворити га у формат прикладан за коришћење на Википедији — Ogg ворбис. За информације о томе како преслушати звучни запис овог формата, погледајте Википедија:Помоћ око снимака.

На Википедији се користе формати Ogg ворбис за звук и Ogg тиора за видео. Ogg ворбис је сличан много познатијем MP3 формату, али за разлику од њега OGG не само што нуди бољи квалитет звука, већ употреба кодера и декодера није ограничена ауторским правима. Договором је одлучено да се MP3 датотеке не чувају и не користе на Википедији.

Из разлога што су најпопуларнији звучни/видео формати патентирани и што се њихово коришћење плаћа, не постоји бесплатан вишенаменски видео претварач.

  • Можете да користите програм encoder_example који долази у пакету libtheora у комбинацији с програмом као што је MPlayer. MPlayer може да направи звучне и видео податке у сировом облику (yuv4mpeg) за даље коришћење са Ogg тиором.
Погледајте: Википедија:Прочитани чланци
  • Што се тиче звучног записа, Аудасити је веома квалитетан програм за обраду на Windows-у, макинтошу и линуксу/јуниксу. Да бисте га користили са MP3 датотекама, морате да имате инсталиран LAME или GUI winLAME са могућношћу за претварање у формат Ogg ворбис.
  • dBpowerAMP Music Converter нуди једноставно корисничко окружење за претварање у Ogg ворбис. Потребан кодек морате да инсталирате посебно, али је без надокнаде доступан на истом сајту.
  • Бесплатан MP3 декодер који се покреће из командне линије, mpg321, заснован је на libmad-у и може се користити за преслушавање и декодирање MP3 датотека. Добијена датотека може се претворити у Ogg Ворбис уз помоћ програма oggenc.
  • Најједноставнији начин за преслушавање Ogg ворбис датотека на старијим Макинтошима (OС 9 и старији) је уз помоћ програма JustOgg.