Википедија:Молим коментар

С Википедије, слободне енциклопедије

Захтев за коментар је необавезни и необавезујући начин за решавање сукоба у заједници, посредством тражења мишљења треће, незаинтересоване стране, тј. других корисника по питању теме око чега се води сукоб/дискусија између два заинтересована корисника.

Ако желите да затражите мишљење заједнице о неком проблему око ког сте у сукобу с другим корисником и мислите да нема могућности да се реши на другачији начин, учините то на једном од одговарајућих Тргова Википедије на српском језику. Објасните темељно у чему је проблем и трудите се да ваше објашњење не буде пристрасно, да не умањује вредност мишљења вашег противника путем личних напада или омаловажавања личности вашег противника. Изнесите само ЧИЊЕНИЦЕ које су уско везане за тему сукоба, али не и ваша лична мишљења о стручности, компетентности, интелигенцији и сл. другог корисника.

Пре него што затражите коментар[уреди | уреди извор]

  • Пре него што затражите мишљење неког трећег, најбоље је да прво покушате да расправите несугласице на страници за разговор. Кад год дође до неслагања, први корак ка његовом решавању јесте разговор са другом умешаном страном.
  • Ако чланак обрађује врло комплексну или стручну тему, најбоље је да се затражи помоћ од неког за кога обе стране знају да је стручан на пољу које чланак обрађује.

Постављање захтева за коментар[уреди | уреди извор]

Ако и поред све добре воље не можете наћи заједнички језик са својим неистомишљеником, ставите на разговор спорног чланка шаблон {{ЗЗК}}, а онда на Википедија:Молим коментар, отворите нови захтев, и укратко изложите око чега се створио проблем, без икаквог објашњавања свог или туђег става поводом проблема, и сачекајте одговоре других корисника. Сваки захтев би имао сопствену страницу које би се аутоматски архивирале системом категорија, нешто слично као што се ради на страници за гласање.

Кад се дискусија заврши, замените шаблон {{ЗЗК}} са странице за разговор шаблоном {{ЗЗК-успео}} и наставите уређивање у складу са закључком расправе. Ако расправа није донела никакве конкретне закључке, замените шаблон са {{ЗЗК-неуспео}}. На шаблонима ће писати: За ову дискусију тражен је коментар заједнице и дошло се до решења./.. али се није дошло до решења, са линком ка дискусији. На тај начин бисмо имали уредну евиденцију захтева са линковима до чланака и из чланака до дискусија, подељених у категорије решених и нерешених захтева.

Време трајања дискусије би било нпр. 7 дана, али о томе се може дискутовати.

Како да дајете коментар[уреди | уреди извор]

Сви корисници, укључујући и непријављене IP кориснике, могу да дају коментар или мишљење, као и да помогну у постизању договора.