Пређи на садржај

Википедија:НПП/Читаоци

С Википедије, слободне енциклопедије
Списак НПП Преглед Читаоци Школе Организације Доприноси Уређивање
Администрација Техника Проблеми Чланак о мени Категорије АП Преузимање Разно

Овде можете наћи одговоре на најчешће постављана питања (НПП). Уколико не можете да пронађете одговор овде, постоји неколико других опција.

  • Погледајте списак НПП
  • Питајте на Тргу
  • Употребите кућицу за претраживање:

Ова страница НПП садржи одговоре на питања која читаоци Википедије најчешће постављају.

Како да претражујем Википедију?[уреди | уреди извор]

Википедија НПП
НПП странице...

Списак
НПП
Преглед
Читаоци
Школе
Организације
Доприноси
Уређивање
Администрација
Техника
Проблеми
Чланак о мени
Категорије
Ауторска права
Преузимање
Разно

Видите такође...

Помоћ

У горњем десном углу налази се кућица за претрагу у којој пише „Претрага“. Укуцајте реч у ту кућицу и притисните Ентер или иконицу лупе која се налази на десном крају те кућице. Више о могућностима претраге у Помоћ:Претрага.

Како да истражујем помоћу Википедије?[уреди | уреди извор]

Можете погледати информације о истраживању помоћу Википедије овде.

Коју лиценцу користи Википедија за своје садржаје?[уреди | уреди извор]

Сви текстови на Википедији лиценцирани су под лиценцом CC BY-SA 3.0, а у већини случаја такође и под ГНУ-овом лиценцом за слободну документацију. За више информација погледајте Википедија:Ауторска права.

Смем ли да копирам целокупан садржај Википедије на мом сајту? Колико смем да копирам?[уреди | уреди извор]

Можете копирати колико год желите, све докле држите текст под лиценцом CC BY-SA 3.0 или ГНУ-овом лиценцом за слободну документацију. Погледајте Ауторска права за више информација.

Уколико линкујем реч са мог сајта на Википедију, да ли морам да објавим сајт под ГНУ лиценцом?[уреди | уреди извор]

Не морате. Линковање није регулисано ауторским правима, тако да се лиценце CC-BY-SA и GNU FDL не примењују.

Шта ако цитирам мали део чланка (три-четири реченице)?[уреди | уреди извор]

Не морате, јер се сматра покривеним поштеном употребом.

Шта ако преузмем цео чланак?[уреди | уреди извор]

Проверите са својим адвокатом, или једноставно ставите сајт под CC BY-SA 3.0 или ГНУ лиценце. Друга опција, тј., уколико не желите да објавите читав сајт под овим лиценцама, је да испод сваког преузетог чланка са Википедији назначите да је објављен под CC BY-SA 3.0 или ГНУ лиценцом, а на страници која описује стање ауторског права вашег сајта додате напомену да на вашем сајту постоји садржај који је другачије лиценциран.

Могу ли да набавим негде Википедију на CD/DVD-ју, или да је скинем за офлајн коришћење?[уреди | уреди извор]

Што се верзије Википедије на српском тиче, можете направити PDF датотеку и на тај начин сачувати поједине чланке на свом рачунару (на левом делу страница видећете везу „Преузми као PDF“). Такође можете направити и књигу (веза „Направи књигу“).

Како да наведем чланак Википедије као извор у свом раду?[уреди | уреди извор]

Наведите га исто као било коју другу веб-страницу. Навођење појединих аутора није потребно, мада бисте могли да додате датум када сте навод преузели. У сваком случају, на сајдбару постоји линк „Библиографски детаљи“ који ће вас одвести на страницу на којој стоје упутства како да наведете дотични чланак у вашем раду. Погледајте Википедија:Навођење Википедије као извора.

Зашто неке странице имају позадину светло плаве боје а неке су беле?[уреди | уреди извор]

Енциклопедијски чланци имају белу позадину, док динамично направљене посебне странице, странице за разговор, корисничке странице, и странице о Википедији имају светло плаву позадину.

Шта да радим када нађем грешку у Википедији[уреди | уреди извор]

Исправите је. Сваки добровољни допринос је добродошао. Википедију стварају људи који мисле да би сво знање света требало бити доступно свима и свугде, а заједница је увек спремна да прими свакога ко је спреман да помогне.
Википедија је пројекат којим у потпуности управљају волонтери и било ко може да мења њен садржај. Грешке и пропусти су могући и треба их исправити. Овратите пажњу док читате јер и по самој природи Википедије њој не треба веровати у потпуности. Чланци су често референцирани признатим научним радовима у којима читалац може проверити веродостојност текста.

Зашто видим рекламе на Википедији?[уреди | уреди извор]

Википедија се издржава од донација (добровољних прилога) и не приказује рекламе. Ако ипак видите рекламе на Википедији, то није до нас. Могући узрок могу бити проширења или додаци за неке веб читаче, а можда је ваш рачунар зарадио и вирусну инфекцију. Или можда уопште нисте на Википедији, него на некој локацији која је пресликава (енгл. mirror site).