Википедија:Немојте писати обмане

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Обмана представља покушај да читалац, или група њих, поверује у нетачну информацију представљену као тачну у неком чланку. Пошто је Википедија „енциклопедија коју свако може да уређује”, обмане може да направи било ко у било ком тренутку.

Немојте правити обмане[уреди | уреди извор]

Немојте покушавати да додате дезинформације на Википедију како бисте тестирали наше могућности. Углавном се обмане уклоне са Википедије у наредних неколико сати од тренутка кад је исти додат. Међутим, неке веома софистициране обмане, као на пример о индивидуалним историјским личностима са детаљним биографским информацијама и лажним референцама, су трајали и до неколико година пре но што су били избрисане. Те обмане су оштетили репутацију коју Википедија, као слободна енциклопедија, поседује.

Покушано је, тестирано и потврђено: доиста је могуће додавати обмане на Википедију. Ово је неизбежна последица бесплатне енциклопедије коју свако може да уређује. Обмана је једноставно опскурнији, мањи очигледан облик вандализма, а починиоци овакве врсте преваре подлежу блокирању.

Нетачне информације на Википедији доводе у заблуду читаоце, што касније може довести до последица у правом свету, укључујући јавна понижења, копија дезинформација у литератури итд. Неке обмане о живим особама могу бити клеветничке, што би могло изложити Википедију правним последицама (видети Википедија:Биографије живих особа). Неки чланци, на пример они о медицини, могу довести до повреда или чак смрти.

Важно је читати Википедију критички и покушавати побољшавати поузданост њеног садржаја. Најбоље је да то учините директно, исправљањем лажних информација, а не „тестирањем” система креирањем лажног чланка или садржаја да бисте видели да ли ће сама Википедија открити Вашу превару.

Додатна литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]