Википедија:Не наводите есеје и предлоге као правила

С Википедије, слободне енциклопедије

У усијаним расправама, корисници често цитирају есеје и предлоге као аргументе за своје ставове или поступке, или на основу њих оптужују друге кориснике за кршење правила. Овакво понашање је крајње непримерено и може само још више разбуктати сукоб. Есеји и предлози треба да буду цитирани као мишљење или савет, али никако као упозорење. Не би требало да буду коришћени као средство за одлагање постизања консензуса.

Никад не треба наводити есеје — укључујући и овај — на начин који имплицира да се ради о усвојеним правилима Википедије. Есеји се пишу уз мало или чак без икакве претходне дискусије, за разлику од правила која су пре усвајања била темељно продискутована. Линковање на есеј без икаквог објашњења даје могућност да се он разуме као нешто више од оног што он заправо јесте — мишљење једног или више уредника.

Потрудите се да решите сукобе без извикивања парола[уреди | уреди извор]

Дискутујте о проблему који је тема разговора, немојте стално „биберити“ дискусију пречицама ка есејима. Нарочито избегавајте навођење есеја типа Не будите глупи који се другим уредницима могу учинити безобразним и увредљивим. Ако осетите неодољиву потребу да неког заспете есејима, вероватно сте превише изнервирани, и не би било лоше да се повучете и да се мало охладите.

Веома често есеји се користе у потпуно погрешне сврхе, дијаметрално супротне онима за које су заправо есеји предвиђени. Нови уредници не познају обичаје и правила Википедије, и ако им указујете на есеје, то их може само збунити, а врло вероватно и наљутити их или узнемирити. Многи уредници миле да сви текстови у именском простору Википедије јесу заправо „званична правила“, што свакако није тачно.

Такође, у случају да уредници познају правила и смернице с којима есеј стоји у контрадикторности, треба да покушате да аргументујете смисао есеја, а не самог слогана.

Користите права правила и смернице[уреди | уреди извор]

Aко неког желите да упутите на страницу која говори о очекиваном понашању на пројекту, упутите га на смерницу или правило. Ако не знате на које тачно правило или смерницу треба да га упутите, вероватно је потребно да мало истражите и прочитате и сами о правилима и смерницама. Како есеји нису ни резултат договора ни истраживања, нити се одржавају на исти начин као смернице и правила, они им заиста могу бити контрадикторни, тако да је увек добро проверити пре него што било где цитирате одређени есеј.

Водите рачуна о томе шта наводите, јер Википедијин именски простор може уређивати било ко, као и остали део Википедије. Шаблони {{есеј}}, {{смерница}} and {{правило}} упућују на то о каквој врсти странице је реч, тј. да ли је потврђена консензусом заједнице и како треба да се примењује. Са неким изузецима као што су странице са, или радне странице као што је ВП:ЧЗБ, било шта у именском простору Википедија без шаблона највероватније јесте есеј.

Не наводите предлоге правила као званична правила или неизгласана правила[уреди | уреди извор]

Предлози морају прво да прођу гласање, и веома је битно да буду стављени на дискусију како би се видело шта заједница мисли о њима. Углавном све што се примењује на есеје, такође важи и за предлоге. Водите рачуна да не имплицирате да је све што није у складу с тим предлогом аутоматски лоше.

Немојте писати есеје само да бисте нешто доказали[уреди | уреди извор]

Писање есеја а затим њихово навођење у дискусијама је заправо покушај спречавања окончања процеса формирања правила, и може бити изузетно збуњујуће за нове уреднике. Ако морате да наведете неки есеј који представља специфичну филозофију или приступ Википедији, обавезно се потрудите да јасно наведете да то што наводите није правило Википедије, него да се ради о сажетом веровању, погледу, ставу или начину приступа одређеним проблемима на Википедији.

Есеји морају бити обележени шаблоном за есеје, који јасно наводи да есеји немају званичан статус, и да су само коментари или интерпретације правила.

Ако баш морате да наведете...[уреди | уреди извор]

Ако баш морате да наведете есеј или предлог, онда то урадите на што неутралнији начин. Немојте користити речи са свим великим словима, као ВП:НИЈЕПРАВИЛО, јер то помало изгледа као викање. Уместо тога, користите линковани текст како бисте упутили на одређени есеј.

Како да наводите есеје[уреди | уреди извор]

Када је тема превише обимна да би се прокоментарисала у краткој поруци на страници за разговор, наведите есеј тако да буде одмах јасно да се ради о есеју. Водите рачуна да га наведете као савет, а не као упозорење.

На пример, кажите: Можда би било добро да престанеш да упућујеш на есеје. „Овај есеј пример, на пример, описује зашто мислим да си ипак малкице претерао“.

Како да наводите предлоге правила[уреди | уреди извор]

Ако ипак морате да наведете предлог правила, потрудите се да одмах буде јасно да упућујете на предлог, а не на изгласано правило или смерницу. Иако је то можда и било добро потенцијално правило, оно ипак није прошло гласање и још увек није званично правило, а такође може претрпети значајне промене пре него што постане правило (то се увек дешава). Такође, потрудите се да навођење предлога правила буде дато као савет, никако као упозорење.

На пример, кажите: „Овај предлог, на пример, даје неке од разлога због којих ја мислим да је потребно обрисати ову страницу“.

Како да наводите овај есеј[уреди | уреди извор]

Немојте то радити. Упућивање неког на ову страницу у сред дискусије само зато што вас тај неко непрестано упућује на неки есеј као да се ради о правилу једноставно неће помоћи. Овај есеј треба да послужи само као смерница за то како ВИ треба да се понашате, не користите га као оружје против других.