Пређи на садржај

Википедија:Одрицање одговорности

С Википедије, слободне енциклопедије

Википедија не гарантује потпуност ни тачност информација ни података

Википедија је сарадничка енциклопедија отвореног садржаја на Интернету, тј. добровољно удружење група и појединаца који стварају и развијају заједнички извор људског сазнања. Сама структура пројекта омогућава свакоме са везом ка Интернету и мрежним прегледачем (Internet Explorer, Safari, Firefox, Mozilla, Opera,...), да мења његов садржај. Будите свесни да било шта што прочитате овде највероватније није прегледано од стране особа довољно стручних да вам пруже потпуне, тачне или поуздане информације.

То не значи да на Википедији нећете наћи вредне и тачне информације; углавном хоћете. Ипак, Википедија не може да гарантује ваљаност информација које се налазе овде. Садржај било којег чланка је могао у скорије време бити потпуно промењен, вандализован или измењен од стране некога чије мишљење не одговара стању сазнања из битних области. Имајте у виду да и друге енциклопедије и референтна дела имају слична одрицања.

Нема формалне провере[уреди | уреди извор]

Радимо на начинима за одабир и истицање поузданих верзија чланака. Наша активна заједница уредника користи алатке као што су Скорашње измене и Нови чланци, да надгледа додавање новог и измену постојећег садржаја. Ипак, Википедија се не проверава равномерно; мада читаоци могу да исправљају грешке или да се упуштају у необавезне заједничке провере, немају никакву правну обавезу да то раде. Стога све информације које овде прочитате прихватите без икакве наговештене гаранције подобности за било коју сврху или употребу. Чак и чланци који су издвојени необавезном заједничком провером или процесима за избор нарочитих могу касније бити уређени неприлично, и то тик пре него што их ви прегледате.

Нико од аутора, доприносилаца, спонзора, администратора, бирократа нити било ко други повезан са Википедијом не може ни на који начин бити одговоран за појаву било које нетачне или клеветничке информације као ни за вашу употребу информација које се налазе на или су повезане са ових мрежних страна.

Нема уговора; ограничена лиценца[уреди | уреди извор]

Молимо вас да се потрудите да разумете да су информације које су овде пружене, пружене слободно и да не постоји никакав споразум или уговор начињен између вас и власника и корисника овог сајта, власника сервера на којем је смештен, појединачних доприносилаца Википедији, било којег од администратора или „бирократа“ пројекта као ни било кога другог на било који начин повезаног са овим или његовим братским пројектима ко би био директно подложан вашим наводима против њих. Имате ограничену дозволу (лиценцу) да копирате било шта са овог сајта; она не ствара нити наговештава икакву уговорну или вануговорну одговорност Википедије нити било кога од њених агената, чланова, организатора или других корисника.

Не постоји никакав договор или споразум између вас и Википедије у вези вашег коришћења или модификовања ових информација ван оквира ГНУ-ове лиценце за слободну документацију (ГЛСД, GFDL); нити је ико на Википедији одговоран ако неко измени, уреди, промени или уклони било коју информацију коју поставите на Википедију или било који од њој повезаних пројеката.

Заштитни знакови[уреди | уреди извор]

Било који од заштитних (trademarks), сервисних (service marks) или збирних знакова (collective marks), права дизајна (design rights), права личности (personality rights) или сличних права која се помињу, користе или наводе у чланцима енциклопедије Википедија су власништво њихових дотичних власника. Њихова употреба овде не наговештава да их можете користити у било коју другу сврху сем оне исте или сличне информативне употребе која је замишљена од стране оригиналних аутора ових Википедијиних чланака, под шемом лиценцирања ГЛСД. Осим ако је другачије наглашено, Википедија и Викимедијини сајтови нити подржавају нити су повезани са било којих од власника таквих права и Википедија као таква не може да да никаква права на коришћење материјала који је иначе заштићен. Ваша употреба икојег таквог или сличног бестелесног власништва је на ваш сопствени ризик.

Надлежност и правна исправност садржаја[уреди | уреди извор]

Објављивање информација и садржаја Википедије, може бити схваћено као кршење закона неких држава или правних ентитета из којих ви имате приступ овим информацијама. База података Википедије се чува на серверима у држави Флорида (САД), те њихово одржавање и чување подлеже локалним и федералним законима тих правних ентитета и држава. Закони у вашој држави или правном ентитету могу заговарати и бранити сасвим другачије ставове у вези. Википедија не подржава нити охрабрује кршење ничијих закона, те стога не може одговарати за било какво кршење нечијих закона, ни бити одговорна за повезивање садржаја Википедије са интернет доменима, који подлежу другачијим законима, као ни за репродуковање или објављивање информација и података који се у њој садрже.

Овде немојте тражити професионалне ни стручне савете[уреди | уреди извор]

Ако имате потребе за неким саветом (на пример: медицинским, правним, финансијским или у вези пословних ризика), молимо да се обратите професионалном стручњаку из области. Погледајте: Википедија:Одрицање о ризику, Википедија:Медицинско одрицање и Википедија:Правно одрицање за више специфична објашњења одрицања одговорности.

Хвала на времену које сте утрошили да прочитате ову страницу, и желимо вам да уживате у коришћењу и прегледању Википедије.

Примери одрицања од одговорности других енциклопедија[уреди | уреди извор]

Иако је садржај других енциклопедија (које се разликују од Википедије по лиценци под којом се објављују), прегледан и потврђен од стране стручњака и професионалаца из разних области, ипак се не гарантује исправност, тачност и потпуност њиховог садржаја.

 • Одрицање britannica.com (са сајта који је домаћин мрежног издања Енциклопедије Британике):
  „БРИТАНИКА, ЊЕНИ ДИРЕКТОРИ, ЧИНОВНИЦИ, ДЕОНИЧАРИ, РОДИТЕЉИ, ОГРАНЦИ, САРАДНИЦИ, АГЕНТИ И ЛИЦЕНЦОРИ, КАО НИ ОБЕЗБЕЂИВАЧИ САДРЖАЈА НИ У КОМ СЛУЧАЈУ НЕ МОГУ БИТИ ОДГОВОРНИ ЗА БИЛО КОЈУ ПОСРЕДНУ, ПОСЕБНУ, СЛУЧАЈНУ, КАЗНЕНУ ИЛИ ПОСЛЕДИЧНУ ШТЕТУ КОЈА НАСТАНЕ ИЗ ИЛИ ЈЕ ПОВЕЗАНА СА УПОТРЕБОМ, НЕМОГУЋНОШЋУ УПОТРЕБЕ, ИЗВРШЕЊЕМ ИЛИ НЕИЗВРШЕЊЕМ УСЛУГЕ, ЧАК НИ КАДА ЈЕ БРИТАНИКА РАНИЈЕ БИЛА УПОЗОРЕНА НА МОГУЋНОСТ ТАКВЕ ШТЕТЕ И БЕЗ ОБЗИРА ДА ЛИ ТАКВА ШТЕТА НАСТАНЕ У УГОВОРУ, ПОГРЕШНИМ ПОСТУПАЊЕМ, ПО СТАТУТУ, СРЕДСТВИМА, ЗАКОНУ ИЛИ НА ДРУГИ НАЧИН.“
  ("IN NO EVENT SHALL BRITANNICA, ITS DIRECTORS, OFFICERS, SHAREHOLDERS, PARENTS, SUBSIDIARIES, AFFILIATES, AGENTS AND LICENSORS, OR CONTENT PROVIDERS BE LIABLE FOR ANY INDIRECT, SPECIAL, INCIDENTAL, PUNITIVE, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES ARISING OUT OF OR RELATED TO THE USE, INABILITY TO USE, PERFORMANCE OR NONPERFORMANCE OF THE SERVICES, EVEN IF BRITANNICA WAS PREVIOUSLY ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES AND REGARDLESS OF WHETHER SUCH DAMAGES ARISE IN CONTRACT, TORT, UNDER STATUTE, IN EQUITY, AT LAW, OR OTHERWISE.")
 • Одрицање MSN.com (са сајта који је домаћин Мајкрософтове Енциклопедије Енкарте)
  „...И САВ РИЗИК ЗА ЗАДОВОЉАВАЈУЋИ КВАЛИТЕТ, ИЗВЕДБУ, ТАЧНОСТ И ТРУД ЈЕ НА ВАМА.“
  ("...AND THE ENTIRE RISK AS TO SATISFACTORY QUALITY, PERFORMANCE, ACCURACY, AND EFFORT IS WITH YOU.")
 • Одрицање bartleby.com (са сајта који је домаћин Енциклопедије Колумбије)
  „ВИ СЕ ИЗРИЧИТО СЛАЖЕТЕ ДА ЈЕ ВАША УПОТРЕБА ОВЕ УСЛУГЕ ИСКЉУЧИВО НА ВАШ РИЗИК.“
  ("YOU EXPRESSLY AGREE THAT USE OF THE SERVICE IS AT YOUR SOLE RISK.")

Википедија:Одрицања која је припадају Википедији