Пређи на садржај

Википедија:Одрицање одговорности за ризик

С Википедије, слободне енциклопедије


ВИКИПЕДИЈА СЕ КОРИСТИ НА СВОЈУ ОДГОВОРНОСТ!

Приметите да неке информације на Википедији могу бити погрешне, обмањујуће, погрешно написане, опасне, па чак и противзаконите!

Немојте се ослањати ни на један податак пронађен у Википедији док га не проверите!

Ово одрицање од одговорности је повезано за страницу коју сте читали због тога што мислимо да неке од информација које су смештене на тој страници могу узроковати стваран ризик читаоцу који би одлучио да прихвати или користи информације у свом деловању или их проследи трећој страни на коришћење.

Нико од аутора, сарадника, спонзора, администратора, системских оператера, вандала или било ког учесника на Википедији, на било који начин, не може бити одговоран за Ваше коришћење информација садржане у чланку или на које се повезује из чланка.

Молимо Вас, предузмите све неопходне кораке да потврдите да је било која информација коју сте нашли на Википедији исправна и проверена. Проверите пасус референце на крају чланка. Прочитајте страницу са разговором о чланку и прегледајте историју измена да би проверили има ли оспоравања садржаја чланка. Поново проверите садржај чланка поредећи са независним изворима.

Ако чланак садржи навођење или наметање спрам опасних, незаконитих или неетичких радњи, запамтите да свако може укуцати такве податке на Википедију. Писци и сарадници не морају бити стручни да Вам предоче потпуне податке или да Вас упуте о одговарајућим безбедносним поступцима или корацима које морате предузети да би сте спречили повреду, оштећење или други облик телесног угрожавања, имовине или угледа. Ако Вам треба таква врста упутства (медицинска, правна или безбедоносна) молимо Вас да потражите стручну и квалификовану особу са специјалистичким познавањем области.

Википедија није равномерно прегледана. Мада читаоци могу исправити грешке или отклонити погрешне наводе, они немају никакве обавезе да тако раде, те стога ни један податак прочитан овде нема јемство да одговара некој намени или било чему уопште.

Никаква штета не може произаћи од Википедије, пошто је она добровољно друштво слободно окупљених ради стварања разних отворених и слободних садржаја образовног, културних или информативног карактера. Сви подаци су Вам дати простом вољом те стога не постоји уговор или споразум између Вас и Википедије у вези Вашег коришћења или мењања тих информација под ГНУ лиценцом за слободну документацију.