Википедија:Одрицање одговорности за садржај

С Википедије, слободне енциклопедије


ВИКИПЕДИЈА САДРЖИ КВАРИШЕ И ДРУГЕ САДРЖАЈЕ КОЈИ ВАМ СЕ МОГУ УЧИНИТИ СПОРНИМ

У својој амбициозној мисији документовања целокупног људског знања, Википедија садржи много хиљада чланака о огромном броју тема. Релативно мали број ових тема је под сталним надзором образовних, државних, корпорацијских, родитељских и осталих система филтрирања.

  • У неким Википедијским чланцима расправља се речима или језиком који је прост, вулгаран или нападан неким читаоцима. Видети Википедија:Вулгарности за више информација.
  • Википедија садржи велики број слика, а неке од њих могу читаоци сматрати непримереним или нападним. На пример, поједини чланци садрже сликовити опис насиља или детаље људске анатомије.
  • Неки чланци могу садржати имена, слике, уметничка дела или описе догађаја који су у неким културама забрањени.
  • Многи чланци садрже отворену дискусију о контроверзним темама. Неке теме о којима се дискутује имају статус криминалног чина у неким земљама. Друге садрже информације о опасним или на други начин рискантним деловањима (видети Википедија:Одрицање одговорности и Википедија:Одрицање о ризику).
  • Википедија садржи кварише.
  • Чланак на Википедији може имати узнемирујући садржај за особе са симптомима пост-трауматског стреса.
  • Треба приметити да је Википедија отворена за слободно и јавно доприношење, стога су у сваком тренутку могући графити на Википедији.
  • Могу постојати медицинске, правне и друге информације које су обично предмет стручног мишљења. Википедија не може заменити помоћ професионалца. Молимо Вас да приметите: Википедија не даје правне и медицинске савете.

Тренутна политика на Википедији је да се такав садржај задржи, уколико не крши неку од постојећих начела Википедије (посебно неутрално гледиште) или законе државе Флориде у Сједињеним Америчким Државама, где су смештени сервери Википедије. Погледати списак контроверзних питања за пример чланака који могу садржати такав садржај. Неки од ових чланак имају упозорење о врсти садржаја, међутим многи немају.

У сваком случају, радови на Википедији су у току и многи чланци садрже грешке, предрасуде, понављања или једноставно захтевају непрекидну пажњу. Позивамо читаоце да нам помогну да отклонимо те проблеме. Највећи део чланак су написале особе које нису експерти у тој материји, а можда ни не поседују академске или професионалне квалификације у тој области.

Википедија садржи мрачне и нејасне информације које не морају постојати у класичним енциклопедијама. Википедијина покривеност тема је неповезана, заснована на ћуди добровољних сарадника (на пример, технички образована млада особа ће показати, највероватније, интерес да се детаљније опишу управо теме техничке природе). Читалац не треба да просуђује о значају теме на основу обимности обраде на Википедији, нити да је тема уопште битна само зато што постоји чланак на Википедији. Погледати такође Википедија:Проверљивост.