Википедија:Пијаца/Архива 12

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Архива 5 Архива 10 Архива 11 Архива 12 Архива 13 Архива 14 Архива 15


Корисни REDIRECT-и

Због тога што наш језик има пуно падежа, сви ми смо се приликом писања чланака сусрели са командом [[|]], где се у левом делу напише нпр. Европа, а у десном, у зависности од смисла реченице Европи, Европом, Европе и сл. Како би избегли досадно пребацивање наших тастатура са SR на EN, предлажем да се са сваког падежног облика (опростићете ми уколико се правилно не изразим) било које речи направе редирекције ка номинативу. Ако неко пише чланак и остави у угластим заградама реч столу, та реч би аутоматски водила ка чланку који описује сто – део намештаја. Свако ко напише чланак, треба да од „црвених линкова“ направи редиректе. Сматрам да би требали о овоме поразмислити, како би нам писање на Википедији било што лакше и једноставније. --Покрајац | разговор 00:30, 4 мај 2005 (CEST)

Предлог има моју пуну подршку -- Обрадовић Горан (разговор) 00:44, 4 мај 2005 (CEST)

Добра идеја која штеди доста времена при линковању, једино, догађа се да за један појам има више могућих линкова (некад је згодно линковати значењски), а за евентуално решење немам паметнији предлог, но оставити да РЕДИРЕКТ не буде безуслован, већ да бот о томе брине тек ако испред | нема већ уписаног таргета. ??? --ангелина марковић 00:50, 4 мај 2005 (CEST)

И ја је подржавам из два главна разлога: ем је лакше за нас саме, ем ћемо се појављивати ако неко у Гуглету тражи нешто у падежу. Штавише, спреман сам да активно радим на томе. (Тј. Милбот је спреман да активно ради на томе ;) ) --Милош Ранчић (разговор) 01:17, 4 мај 2005 (CEST)

Мислим да та идеја није добра. Мислим да свако ко озбиљније пише чланке на Википедији познаје падеже и промјену (бар већине) српских ријечи кроз падеже. Значи то вријеме за израду редиректа би се могло већ уштедјети, а да не спомињем гомилу редирект-а који ће да само успоравају рад система. Уосталом, многи алати нуде подршку баш при том проблему, као на примјер Фирефоксов википедија-додатак - зашто не бисмо то и користили ? --Kaster 01:36, 4 мај 2005 (CEST)

Ево овако. Ја тај додатак имам, али ми уопште не помаже. Јер, ја све радим са тастатуре и цимање ми је да кликћем мишем (тј. по тач-педу). Ако неко пише чланке, од помоћи је да, кад је Windows у питању уместо да шест пута кликне на Alt/Ctrl+Shift, кликне четири пута. Друго, на Гну-Линуксу у случају да нема знака "|", не мора ниједном кликнути на мењање тастатуре. Што се тиче Гугла, ту помоћ може бити велика, јер омогућавамо људима да нађу нешто макар куцали реч и у падежима или у облику придева (нпр. "комесар Европске Уније" у Гуглу би дао наш чланак Европска Унија као погодак под условом да постоји реч комесар у оквиру чланка Европска Унија). --Милош Ранчић (разговор) 01:46, 4 мај 2005 (CEST)
Са прикључењем екстерног миша, а не кориштењем неергономичног "тачпада" би се твоји проблеми мислим брже ријешили :-) - Уосталом ни друге википедије не користе сличне трикове (повећања броја одредница) - зашто бисмо ми ? --Kaster 02:30, 4 мај 2005 (CEST)
  • Интересантна идеја, али ја сам уздржан. Већина појмова које вики-линкујемо нису опште природе, већ на један или други начин везани за тематику чланка. Моја прва реакција је била да ћемо завршити са десетинама хиљада преусмерења, а да када будемо писали нови чланак од ових старих опет нећемо имати Бог зна колике вајде, можда ће покрити 1/4 потребних преусмерења. Али, можда грешим, треба размислити, интересантно је --Dzordzm 02:33, 4 мај 2005 (CEST)

По н-ти пут ћу напоменути да редиректи не повећавају број одредница. Ко ми не верује нека направи експеримент. Нека направи нови чланак, и одмах нека оде овде (само да би видео како се ова страница аутоматски коригује). Затим нека направи редирект, и видеће да се редиректи не броје. -- Обрадовић Горан (разговор) 03:26, 4 мај 2005 (CEST)

  • Подржавам и ја идеју о лакшем раду Face-grin.svg. И са жаљељем закључујем да је Горан у праву, од рередиректа немамо фајде у повећавању броја одредница Face-confused.svg. Ајде да престанемо да користимо разлоге као што су повећавање броја одредница, било да смо за или против тога, у једном моменту било је потребно средити неке теме и полако су сређене, погледајте пример Окрузи Србије и Општине Србије, полако и систематски су униформисани и сређени текстови, а било је критике колико се сећам да се уз помоћ њих повећава број одредница. Има још примера и још посла који ме/нас чека. --Небојша Бозало 18:43, 4 мај 2005 (CEST)
    • Такође подржавам у потпуности ову идеју... Ја сам нов овде (на српском делу), али желим да помогнем колико могу. Данас сам мењао један чланак и осетио сам губљење времена мењајући језике. Такође, што се тиче падежа, овај проблем се може лако решити. Дакле нормално редиректовање у тзв. нормалним случајевима, али када је падеж неке речи исти као и нека друга реч у номинативу, онда треба да постоји disambiguation страна (ако већ не постоји, а нисам до сада код нас налетео ни на једну) која ће дати више линкова. Пример је јело у номинативу и његов генитив множине - јела који има још више значења. Е паз'те сад ово: ако има две могућности и једна је у ном, а друга у неком другом падежу, отвара се страна речи у номин, с тим што при врху у италику стоји линк ка страници речи у падежу. Ако су два номинатива или 3 или више истих речи у различитим падежима, онда се отвара дисамбиг страна где се јавља листа линкова. Е сад, знам да је ово мало напорно и да што се тиче смањења посла код стварања линкова у падежу не помаже. Наиме, корисник мора прво да провери да ли може да линкује дату реч у падежу или мора да користи [|] уколико постоји нека друга реч са датим значењем. Не знам колико сам био јасан, али стварно мислим да би ово могло да помогне. --Dungodung 22:38, 4 мај 2005 (CEST)

Нови прилози и чћ

Брзина учитавања страница

Поштовање, пошто сам нов члан овде да ли неко може да ми каже из ког разлога се странице српске википедије учитавају јако споро? Пробао сам са више локација али је увек исти проблем. Ја бих био рад да приложим неки хардвер ако треба да се направи неки нови сервер. Поздрав, --Krsmanovic 22:23, 4 мај 2005 (CEST)

Лепо је то што желиш да приложиш хардвер. За прилоге Википедији погледај ову страну. Иако не желим да те обесхрабрујем гледе донације ( :) ), проблем који ти наводиш је глобалнији и тиче се изузетно великог раста посећености Википедије који још увек није стабилизован. Верујем да ће се ови проблеми у догледно време решити. Између осталог и захваљујућима прилозима људи. --Милош Ранчић (разговор) 23:03, 4 мај 2005 (CEST)

Квалитет/квантитет

Питам се да ли бисмо могли (односно смели) да преводимо (а моје резоновање је: а што не бисмо?) чланке са других језика, највише енглеског, како бисмо побољшали нашу Википедију? Ако треба, ту сам ја да преводим у своје слободно време. Тиме бисмо нпр. претворили чланак мир од два реда на чланак од више десетина килобајта.--Dungodung 22:38, 4 мај 2005 (CEST)

Наравно да можемо и то и радимо с времена на време (погледај чланке лингвистика, либерализам). У зависности од тога ко колико има времена за превођење. --Милош Ранчић (разговор) 22:43, 4 мај 2005 (CEST)
Жао ми је што немамо неке најосновније стране као овца, патка, риба, јер баш за те стране имам слику... Ово би могло да израсте у нешто велико, само да заинтересујемо људе - садашње стање је очајно. Једно питање: Да ли треба да преселим аплоудовану слику на неку заједничку локацију (то је беше комонс?) или могу да је вучем са енглеске варијанте? Или да поново аплоудујем? --Dungodung 23:20, 4 мај 2005 (CEST)

Хехе, пријатељу, ја се сећам кад смо имали 56 чланака и пет измена недељно, тако да ово стање није ни приближно очајном, али наравно да може и мора много боље. Што се тиче слика, не можеш да их вучеш директно са ен: , него мораш или да их аплоудујеш код нас или на комонс. Комонс је боља идеја, јер онда могу да слику користе сви, а не дуплира се простор, али постоје нека ограничења по питању права (нисам сигуран која) -- Обрадовић Горан (разговор) 23:37, 4 мај 2005 (CEST)

Ово ми је баш забавно, јер се стварају одређени супкултурни ставови и понашања на нивоу разлике велике-мале Википедије. Ето, иако сам још с краја 2003. прво био пријављен на енглеску Википедију, па тек после тога на српску (негде с почетка 2004), ја сам у суштини "дете из малог града", да не кажем "са села". Кад се гледају измене "на селу", гледају се у Скорашњим изменама. Е, а чик пробај то да урадиш "у граду" :) За минут до три се направи више од педесет измена :) Ето, "градска деца" за себе направила "watch list" илити "мој списак надгледања" :) А ја, дете са села, то почео да користим тек јуче и сконтао како је то много добра ствар :) У граду, разуме се :) --Милош Ранчић (разговор) 02:11, 5 мај 2005 (CEST)
Е, сад. Јасно ми је зашто Филип мисли да смо у очајном стању :) Јебига, нема село биоскоп. А како је у недођији, те живи од љубави према мудрости, нема ни патку, гуску, а да не говоримо о свињи ;) --Милош Ранчић (разговор) 02:11, 5 мај 2005 (CEST)
Али, и Њујорк је једном био село :) --Милош Ранчић (разговор) 02:11, 5 мај 2005 (CEST)
Хе хе.... Ја желим, само сам у мањку са временом... --Dungodung 02:19, 5 мај 2005 (CEST)

Да се ми разумемо, свестан сам ја ко смо ми и где смо, и да ствари још не изгледају онако лепо како би могле. Само сам прочитао како се наш нови колега сневеселио стањем, и покушао сам да му укажем да ако смо прошли пут од 2 до 5 цифара овако брзо, а тек нас чека експоненцијална прогресија, ствари не изгледају нимало црно.. напротив. always look on the bright side of life - и занемари чињеницу да је аутор ове песме извршио самоубиство :( -- Обрадовић Горан (разговор) 02:26, 5 мај 2005 (CEST)

И мене сте подсетили на време када сам први пут дошао на српску википедију. Википедија је имала већ преко 5000 чланака, а сем текстова овца, патка и свиња, није било ни чланака Слободан Милошевић, Партизан, Владе Дивац,... а текстови који су постојали су у доброј мери били јако слаби (скоро сваки чланак који сам погледао је личио на речник страних речи). Неколико месеци ми није падало на памет да долазим на ову адресу, него сам се држао искључиво енглеске википедије. Имам утисак да је ситуација данас много боља, да има много више корисника и квалитетних текстова, а можда сам се само навикао на село :). Вандал Б 09:15, 5 мај 2005 (CEST)
Разумем вас у потпуности... Ја сам се тек јуче прикључио српској Википедији, јер сам мислио да је у мизерном стању и да не би могла да ме подучи ичему, али када сам прекјуче почео озбиљније да се позабављам енгл. Вики, онда сам решио и да овој земљи на неки начин помогнем... Није нас много, те само стреба да мотивишемо и прикључимо још вољнихб и способних људи. --Dungodung 11:26, 5 мај 2005 (CEST)

ирц

  • Требало би да се отвори канал на крстарици, ако већ није отворен за мало бржи чет... --Dungodung 02:19, 5 мај 2005 (CEST)

Брисање слика

Нешто ме буни... Уопште нисам видео Темплејт за брисање слика, као што је у енглеској вики {{ifd}} или {{speedy}}... Требало би их направити ако не постоје, да бисмо могли да бришемо слике... Нпр. Вандал је додао моје слике које сам ја аплоудовао на енглеској вики, а ја сам данас почео да их стављам на Комонс-у... Дакле, желим да обришем те додате слике, али не знам како. Ако постоји бећ такав Темплејт, требало би да буде истакнут негде, а не да ја погађам како се он зове, како бих могао да ставим ове слике на брзо брисање. Ја нисам ѕуѕор (ха ха, написао сам ћирилицом ову реч) тако да не могу сам да их бришем. --Dungodung 16:12, 5 мај 2005 (CEST) Такође нисам видео темплејт за лиценцирање слика. Помоћ? --Dungodung 10:24, 6 мај 2005 (CEST) Само корисници са администраторским овлаштењима могу да бришу слике и чланке. Почео сам да бришем дуплиране слике и то ћу завршити јако брзо. Вандал Б 10:36, 6 мај 2005 (CEST)

Да, али треба да се напомене да неке слике треба да се обришу: тим темплејтима би аутоматски требало да уђу у категорију за брисање слика. Уместо да пишем "За брисање", треба направити темплејт који ће то аутоматски да ради... --Dungodung 11:09, 6 мај 2005 (CEST)

Састанак

Имам предлог да се помери ако је могуће састанак локалног огранка на неких 4 сата... (субота, уместо у 18х како је планирано). --Dungodung 18:28, 5 мај 2005 (CEST)

Мени је то ОК. Само да обавестимо друге, тј. да се други самообавесте :) --Милош Ранчић (разговор) 08:13, 6 мај 2005 (CEST)

И где се тачно на крају налазимо? Где код Вука?

Па, код Вука :) Тачно код споменика. Ако пада киша или је хладно, идемо у подземни пролаз са те стране. Општа упутства имаш на Википедија:Уживо. --Милош Ранчић (разговор) 11:36, 7 мај 2005 (CEST)

ok dolazim

Џимбо Велс у Београду

Оснивач Википедије (илити један од два кооснивача, како ко гледа на ствари), Џимбо Велс (en:Jimbo Wales) ће вероватно петак и суботу провести у Београду. Ствари се још увек утаначују, а заинтересовани се могу (за сада) поближе упутити на (мој) телефон 062 376297. (Можете видети план Џимбовог гостовања у Загребу на strani: hr:Wikipedia:Kafic.) --Милош Ранчић (разговор) 19:29, 6 мај 2005 (CEST)

Писање у Аскију

Како сада имамо довољан број чланака, предлажем да се измене већ постојећих чланака написане у Аскију бришу (ролбекују). Осим, наравно, ако нема довољно заинтересованих за смарање са онима који немају елементарног поштовања према туђем раду. --Милош Ранчић (разговор) 11:43, 7 мај 2005 (CEST)

То не значи да треба исто поступати и са новим и квалитетним чланцима. --Милош Ранчић (разговор) 11:43, 7 мај 2005 (CEST)

А што се тиче писања нормалном латиницом, то би требало преправљати, мада, опет не видим зашто би се толерисало додавање реченице у ћириличком тексту написане латиницом. Друго су, наравно, цели нови чланци. Сматрам да се ту ваља потрудити. --Милош Ранчић (разговор) 11:44, 7 мај 2005 (CEST)

Како евенуално не би обрисали можда и неку квалитетну измену начином како си ти описао, мислим да би се на главној страници требала ставити напомена и неки савет да се препоручује писање ћирилицом или нормалном латиницом, како се измене корисника не би брисале, све док бот не крене са нормалном радом. Не би желео да ме неко погрешно разуме; ја сам за потпуно равноправни статус ћирилице и латинице, али у овом тренутку то није могуће, јер бот није у функцији. Муслим да би Милош требао још једном појаснити тренутну ситуацију у вези с тим, нарочито због нових активних корисника. --Покрајац | разговор 13:55, 7 мај 2005 (CEST)
Да, сад сам видео!:) --Покрајац | разговор 13:56, 7 мај 2005 (CEST)

Не тиче се више бота, већ чекамо Женгжуа да имплементира то у МедијаВики, а то ће се десити током јуна, заједно са новом верзијом (1.5) МедијаВикија. И, да поновим, у прво време ће бити могуће читати латиницом, али неће бити могуће писати (на основу језичке политике српске Википедије, наравно; не технички), али ће се и то имплементирати за неко време (узмимо, додатна два-три месеца ће бити потребна). --Милош Ранчић (разговор) 14:20, 7 мај 2005 (CEST)

Опет, овде није уопште у питању латиница, већ је у питању ASCII текст и брљање унутар једног чланка. Ко не зна да пише ћирилицом, нека своје примедбе стави на страну за разговор; нека не брља по туђим текстовима. Наравно, друга су прича текстови који се иницијално налазе у Аскију, а особа која је текст поставила ради на сређивању текста. --Милош Ранчић (разговор) 14:20, 7 мај 2005 (CEST)

Марко, направи ти, лепо, тим који ће се бавити пресретањем овакве некултуре и мењати текстове. Ако вас има довољно и радите на томе, немам ништа против да се не бришу те измене. Мада, стварно не схватам зашто бисмо подржавали безобзирност? --Милош Ранчић (разговор) 14:20, 7 мај 2005 (CEST)


ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!!!