Википедија:Пијаца/Архива 23

С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 20 Архива 21 Архива 22 Архива 23

Двадесет наслова у историју

Нисам сигуран јесмо ли о овоме разговарали и раније... Када имамо двадесет решених целина на Пијаци, њих би требало пребацити у историју. Треба, наравно, водити рачуна о томе да су решени. --Милош Ранчић (разговор) 17:18, 15 јун 2005 (CEST)

Мислим да поред тога треба почети са организовањем Пијаце (назив вероватно отпада). Наиме, можда не би било лоше да се, заједно са изборима и преуреди наша верзија вилиџ пампа, по угледу на неку од већих (оно што сам приметио: енглеска и јапанска) - дакле да се категорише по темама, па чак не би било лоше и направити подстране за сваку тему. Тако би било све уредније, прегледније, а и требало би осмислити нови дизајн (ништа специјално компликовано) па да стварно преуредимо ову страну кад смо већ почели! --Дунгодунг (разговор) 18:48, 15 јун 2005 (CEST)

Да, у праву си. Мислим да сам то и поменуо негде раније. И словеначки вилиџ памп (тачније, "комјунити портал") је сређен боље. Значи, у врху (тамо где нам стоји добродошлица) треба поставити категоризацију, а испод причу о општим питањима. Такође, треба поставити видан линк за оне који би хтели да поставе питање на енглеском а не на српском. Мада, сматрам да "комјунити портал" треба да садржи и могућност за постављање питања новопридошлих или гледе неких општих тема, од важности за целу заједницу. --Милош Ранчић (разговор) 21:11, 15 јун 2005 (CEST)

И да додам да треба да се пријаве добровољци за сређивање нашег новог вилиџ пампа (било то Трг или Пијаца). --Милош Ранчић (разговор) 21:26, 15 јун 2005 (CEST)
Причали смо о овоме на ICQ тако да се ја пријављујем, с обзиром да сам најактивније учествовао у овим изборима (за нови назив Пијаце). --Дунгодунг (разговор) 21:32, 15 јун 2005 (CEST)

Организација Пијаце

(прекопирано од горе, како би се лакше надовезало на причу)

Добијамо за две-три недеље ново име, а било би добро и да уз ново име средимо мало Пијацу (или како ће се већ звати). --Милош Ранчић (разговор) 20:39, 8 јун 2005 (CEST)

У том смислу позивам дежурне сређиваче (мислим ту на Сашу, пре свега) да осмисле нешто што би од будуће Пијаце направило следеће: (1) У горњем делу; узмимо, две трећине екрана, треба да буде портал са темама (погледајте словеначки Портал заједнице). (2) у преосталој трећини потребна је могућност да се кликне на велико "Поставите коментар"; (3) док у доњем делу треба да буде најсвежија прича, каква је и сада. --Милош Ранчић (разговор) 20:39, 8 јун 2005 (CEST)

Е, сад. Што се првог дела тиче, ту би требало да постоји, између осталог, и нека полу-архива. Дакле, причамо овде до 30 наслова, па се двадесет првих пребацују у архиву. Али, није свих тих 20 често довршено. Треба то класификовати некако и пребацити у одговарајућу категорију, где би се прича наставила. Такође, треба имати неку кутијицу на почетку разговорног дела у којој би се описивало укратко шта је најновије и шта је где пребачено. --Милош Ранчић (разговор) 20:39, 8 јун 2005 (CEST)

Оно што сам описао је мало конфузно, али не очекујем да се спроводи оно што сам рекао него нешто што би сређивач(и) мислио(ли) да треба. И шта и остали мисле да је најбоље. Јебига, Пијаца постаје Бувљак (а можда и Хипермаркет), па треба средити мало тезге, тј. полице да може да се прође :) --Милош Ранчић (разговор) 20:39, 8 јун 2005 (CEST)

Правило: 20 наслова или 30 килобајта

Управо смо Дунг и ја причали о сређивању Пијаце. Дакле, установили смо правило да свака страна архиве треба да има највише 20 наслова или највише 30 килобајта. Значи, ако у 20 наслова има више од 30 килобајта, онда ће на страни архиве бити мање од 20 наслова. Ако има мање, онда ће бити 20 наслова. Ако неко има нешто против, нека вришти :) --Милош Ранчић (разговор) 22:21, 15 јун 2005 (CEST)

Само мала исправка. Реч је о 32 килобајта, али то није толико битно. Но, у наредним минутима, ја ћу да то сређујем, па вас чисто обавештавам да не би дошло до сукобљених измена, уколико је неко луд да се под*ебава са архивама :) --Дунгодунг (разговор) 22:23, 15 јун 2005 (CEST)

питање о екавици

Нека ми неко хитно одговори: да ли СВИ чланци у "Википедији" морају да буду на екавици? Знам да је за ћирилицу то, за сада, обавезно, али нисам успео да нађем никакво препоруку за екавицу-ијекавицу. Можда се о томе разговарало на "Пијаци", али ме мрзи да копам по архиви. Захваљујем, Делић.

Па не мора и ако поченш да чепркаш по неким чланцима видећеш да их има на јекавици. Препоручује се (пази, ову сада препоруку сам прочитао негде када сам ја дошао) да се екавица пише код ствари које се тичу подручја која су везана за њу. Нпр. о Београду ће се писати екавицом, док је сасвим допустљиво и чак се препоручује писање (и)јекавицом о рецимо Републици Српској или Црној Гори. --Дунгодунг (разговор) 12:18, 16 јун 2005 (CEST)

Делићу, можеш да пишеш како год желиш, сем латиницом али и то би требало да се среди колико ја знам крајем ове године. Дакле пиши онако како ти је лакше. --Саша Стефановић разговор 12:25, 16 јун 2005 (CEST)


Захваљујем обојици на брзој реакцији. Те ће ми сугестије много помоћи, а ради се, заправо, о једном ијекавском тексту у којем, чини ми се, има доста места за интервенције (нарочито стилске и синтактичке). Био сам слободан да тај текст узмем "предасе" и да га мало дотерам. Овим путем се извињавам аутору чланка због тих интервенција пошто нисам сигуран да ће му се свидети, али, уверавам га да то радим из најбоље намере. На крају крајева, увек постоји могућност да се оригинални текст остави, односно, да се измене "не уваже". Пошто сам релативно нов у "Википедији", молим да се моје евентуалне "смарачка" питања и зановетања отрпе још неко време. Упознат сам с могућношћу да сваки регистровани сарадник "Википедије" има право да мења одређени текст. Да ли се размишљало о могућности да се измене образлажу, односно правдају, јер би се на тај начин смањила могућност злоупотребе тог права, а с друге стране, аутор оруигиналног текста и сви заинтересовани би знали због чега је одређена измена урађена. Знам да би то одузимало много времена аутору измена и да би успоравало рад на енциклопедији - али, ево, ипак дајем предлог на разматрање. Делић.


Делићу, што се тиче твојих измена, ако су у реду онда не видим разлог зашто би се аутор текстова бунио, ипак је ово ВИКИ. Око образложења измена, увек постоји место за образложење кад год мењаш неки текст, дакле пише лепо УОПШТЕНО, испод овог имаш поље у које укратко можеш, а не мораш, да опишеш измене које си направио, и то ће се појавити на страници скорашње измене. Само овако настави и неће бити проблема, уколико имаш неких питања слободно ми се обрати за помоћ --Саша Стефановић разговор 13:54, 16 јун 2005 (CEST)

Мислим да цела ова расправа нема везе са твојим умећем писања или исправљања чланака. Ово је слободна енциклопедија и могу да је мењају и нерегистровани корисници. Ради нешто, покушавај, пробај и видећеш - највероватније ће твоји доприноси бити валидни и за ову енциклопедију. Што се тиче мењања туђих текстова, то је на неки начин неминовно, јер нико није савршен, па се праве и грешке или се не пише потпуно о нечему, тако да није уопште лоше дирати туђе чланке. Иначе, покушај да се потписујеш са 4 тилде (~~~~) --Дунгодунг (разговор) 13:56, 16 јун 2005 (CEST)

Википедија није на српском?

Примјетио сам да се високо пласирамо приликом претраживања на Гуглу али нас нема уопште када се тражи под стране на српском. Послао сам и-мејл и ево вам одговора:

Thank you for your note. We apologize for our delayed response. As you've noticed, Google's language detection technology occasionally miscategorizes sites. Although we're not able to make manual corrections, we're working to make large-scale improvements to these algorithms. We appreciate your taking the time to write.

Regards, The Google Team
--Милан Тешовић 17:04, 16 јун 2005 (CEST)

Е, да, бркају нас са македонским. И то ми се чини да није само проблем Гуглета него је проблем неких оруђа која су у масовној употреби. Право да кажем, и моји статистички програми трпају македонске текстове у српске :) Штавише, један технички документ на српском има ми већа одступања од сличног на македонском, под условом да ми је контролни узорак нетехнички текст. --Милош Ранчић (разговор) 00:27, 17 јун 2005 (CEST)
И да похвалим твој напор :) Требало би направити страну која се тиче тога "на који начин су српски Википедијанци допринели све српској култури" и ту убацити та два мејла (твој и њихов) у оригиналу. --Милош Ранчић (разговор) 00:29, 17 јун 2005 (CEST)

Смарач и шта са таквима

Као што видимо, неуморан 62.108.*.* се поново појавио, можда већ десети пут. Довољно сам радио у просвети да ми је од момента бр.1 било јасно са чиме имамо посла, али поштовао сам вољу већине да недоказаном створу "пружимо шансу". Шанса је пружена, и ван сваке сумње прокоцкана. Ми га можемо бановати унедоглед по систему "мачке и миша" (јасно, наћи ће неку другу личност на коју је експерт - код кога му ради теча, или с ким се швалерише мама, или тетка, или можда све то код истог) али то је сморно. Хтео сам да предложим можда једно писамце добављачу Интернет услуга којег овај користи. То би могло и убудуће да буде корисно. У њиховом је интересу да га обуздају, јер ће иначе и остали њихови корисници који користе исте те динамичке ИП адресе бити ускраћени за приступ. Ви који живите у Србији, реците шта мислите има ли од овога вајде, и ако да, да ли неко волонтира да ово састави или да ја пробам. Хвала. --Dzordzm 04:15, 17 јун 2005 (CEST)

  • Ето га поново, призвао сам га изгледа. Како видите, вуче и из лозе Карађорђевића. Барем је човек добро повезан. Да се припазимо боље Али сад озбиљно, како се са овим боре на осталим Википедијама? --Dzordzm 07:39, 17 јун 2005 (CEST)
Од сада треба блокирати C класу кад год се појави са друге и то на 1000 дана. Верат не прави логове за анонимне кориснике (041, 042), а смарање је ловити га. Ако не може C класа, онда кад год се 254 пута блокира ИП адреса у опсегу дате C класе (дакле, почне се од 62.108.101.1, па се тера до 62.108.101.254). Мислим да ће се брже то урадити ручно него да ја правим посебно скрипту. Нема шта ту да се зајебавамо са њима. Ко хоће да ради на Википедији нека користи или другог анонимног провајдера (који прави логове) или нека користи нормалан налог. --Милош Ранчић (разговор) 14:08, 17 јун 2005 (CEST)
Теоријски сам блокирао целу C класу. Практично, можда је интерфејс ово доживео као име корисника. Ако се наредних дана смарач поново појави, блокираћемо ИП адресу по ИП адресу. И треба откључати закључане чланке. --Милош Ранчић (разговор) 14:12, 17 јун 2005 (CEST)

Упомоћ!

Саша, друже, помагај! Како да се потпишем са четири тилде!? Ја имам неку леву тастатуру и тилда је означена на тастеру са бројем један и узвичником. Како да дођем до те несрећнице?! Да ли то има везе sa "ленгвиџ баром" или са неким одређеним фонтом . . .! Не помаже "шифт", а не помаже и не "без шифта". Чини ми се да сте пре неког времена на "пијаци" објашњавали још једном невољнику како се то ради, али ја, да ме убијеш, не могу то да нађем. Ја сам ипак старији човек (у односу на вас, набријане младе "кликераше"), па ми је свака оваква помоћ добродошла, али, верујем да нећете зажалити што сте ме прихватили. Поздрав, Делић.

када уђеш на страну "уреди" (едитуј) одмах изнад поља где се уписује текст имаш 11 иконица друга са десна личи на потпис а одмах је лево од иконице са цртом, је аутоматски потпис и датум. Не треба да се мучиш са тилдама само кликнеш на љу. Извињавам се што сам се умешао али ми "старији почетници" морамо да се помажемо :-) --Goldfinger 09:15, 17 јун 2005 (CEST)

поздрав

Ђе си, брате, "старији почетниче". Већ сам се побојао да ћу се сам морати носити са овом пустом оомладином око себе. Шалим се, нити сам ја "жртва", нити су они "агресори". Хвала на савету, и сад видим да нисам пажљиво прочитао неке ствари кад сам дошао у "Вики".

изгледа да не ради

Јебига, "златнопрсти", изгледа да ово опет не ради! Попиздићу. Дај, брате, "старији почетниче, напиши ми цео процес корак по корак (знаш оно "шетала маца по крову . . ."). Испадам глупсон, али шта да радим.