Википедија:Корисници-ботови

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Википедија:Псеудоботови)

Када се користи ова заставица[уреди | уреди извор]

Администратори би требали да користе ову могућност када желе да избегну загушење скорашњих измена (СИ) током обављања рутинских послова. Те акције никада не смеју да буду контроверзне, као што би нпр. било коришћење заставице да се избегне приказивање спорних акција у скорашњим изменама. Злоупотреба заставице се третира попут злоупотребе било које друге администраторске алатке и то може да буде основ за уклањање овлашћења. Неки од примера прихватљиве употребе су: брисање великог броја страница након постизања консензуса, блокирање великог броја отворених проксија итд. Није прихватљиво коришћење заставице за обављање било каквих контроверзних акција, без обзира да ли се ради о администраторским задужењима или не.

Понекад се заставица може искористити и приликом промене корисничких имена, блокирања или скривања измена већег броја корисника са увредљивим корисничким именима, како би се смањила видљивост оваквих акција у скорашњим изменама.

У појединим случајевима, бирократа може да уклони ову заставицу уколико сматра да акције одређеног администратора требају да буду видљиве у СИ. Ово се ради у ситуацијама када је администратор заборавио да уклони заставицу или када су измене такве да би морале да буду видљиве у СИ.

Заставица корисник-бот може да се дода или уклони у Посебно:UserRights.

Злоупотребе[уреди | уреди извор]

Један од проблема у вези са овом могућношћу је да постоји простор за злоупотребе: администратор који прави спорне измене или акције може себи да додели ову заставицу како се његове активности не би виделе у скорашњим изменама, које представљају основну страницу на којој се измене приказују и прате.

Међутим, мора се имати на уму да су администратори изабрани вољом заједнице и да су то корисници од поверења који имају могућност да бришу странице, блокирају кориснике, виде обрисани материјал, заштите странице итд. На крају крајева, ова могућност не би требала да захтева више поверења од оног које је администраторима већ дато.

Давање и уклањање заставице се може пратити у историји корисничких права, а видеће се и у скорашњим изменама. Измене које админ начини могу се све време пратити када се укључи опција Прикажи ботове. Администратори који злоупотребе своја овлашћења (укључујући и ову заставицу) требало би да буду санкционисани.

Корисник-бот или бот?[уреди | уреди извор]

Ово има за циљ да замени тражење привремене бот заставице од бирократа. Администратори који би иначе тражили привремену бот заставицу могу сами себи да доделе заставицу корисник-бот и да је уклоне чим заврше са конкретном активношћу.

У случајевима када је потребна стална бот заставица, ствари остају исте — администратор би требао да направи секундарни налог и да затражи бот заставицу.