Пређи на садржај

Википедија:Развој чланка

С Википедије, слободне енциклопедије
PDF брошуре Задужбине Викимедије о начину еволуције чланака, елементима доброг квалитета чланака, и знацима лошег квалитета чланака.

Неки Википедијски чланци су опширни од самог почетка, али већина бива започета као клице и временом нараста у добро-написане, опширне чланке.

Ова страница описује ступњеве у животу чланка и наводи начине на које можете помоћи да чланак пређе у следећу фазу. Прескакање фаза није само дозвољено - оно се, заправо, препоручује! Следеће категорије вам могу дати представу о томе како чланци типично расту на Википедији.

Ступњеви чланка

[уреди | уреди извор]

Нестворени чланци

[уреди | уреди извор]

Размотрите коришћење Чаробњака за помоћ у креирању чланака. Погледајте Чаробњак за писање чланака.

Хвала.

Сваки чланак започиње идејом на уму сарадника. Можете да креирате чланке о било чему, докле год су они подесни за Википедију. Добро је прво претражити постојећи садржај, да бисте били сигурни да већ не постоји чланак о тој теми; ако постоји, преусмеравање може бити прикладно. Ако видите црвену везу која вас интересује као тема, направите чланак! (Ако нисте претходно креирали чланак, погледајте Ваш први чланак.)

За више предлога како да размишљате о темама којима ћете допринети, погледајте Википедија:Доприноси.

Пре него што започнете, корисно је да прочитате смернице и водиче о креирању нових чланака да бисте добили представу о томе шта бисте требали размотрити - као што су опсег, формат, референце и НПОВ у чланку о Википедији.

Неки од добрих начина за проналажење чланака за креирање су:

Ако немате времена да напишете цео чланак, размислите о томе да напишете „клицу”. Клице су врло кратки чланци - углавном само неколико реченица. Оне су „ружни пачићи” Википедије. Уз труд, они могу сазрети у „лабудове”.

Добри начини за проналажење клица и развој чланака:

Да бисте пронашли шаблоне прикладне за чланак, погледајте ове сортиране подстранице.

Погледајте Википедија:Шаблони/Клице за више информација о постојећим типовима клица.
Погледајте Википедија:ВикиПројектат сортиране клице/Списак клица за компактни списак свих типова клица.

Постављање ознаке клице

[уреди | уреди извор]

Шаблони за означавање клица се додају након задње линије чланка. На пример:

  Задња линија чланка.
(прва празна линија)
(друга празна линија) {{клица}}

Страница за разговор клице

[уреди | уреди извор]

Процену квалитета чланака углавном обављају чланови википедијиних пројеката, који уносе ознаке на странице за разговор чланака. За почетне клице, уноси се параметар class=Stub у кореспондирајући шаблон на страници за разговор чланка.

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]