Википедија:Савети и трикови

С Википедије, слободне енциклопедије

Ово је пројекат Савета и трикова на Википедији на српском језику. Уколико желите да додате кутијицу на своју корисничку страницу, користите {{Трик недеље}}

Савети и трикови[уреди | уреди извор]

Предлози[уреди | уреди извор]

Тренутни трик недеље:

Коментари без потписа

Уколико неко заборави да потпише поруку коју је оставио на страници за разговор, можете то исправити користећи {{Непотписан}} шаблон. Једноставно поставите шаблон на крају коментара укључујући корисничко име корисника. На пример: {{subst:Непотписан}} ће изгледати овако:

— Претходни непотписани коментар оставио је корисник Пример (разговордоприноси)

Трик недеље/1
Шаблон:Трик недеље/1
{{Трик недеље/1}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/2
Шаблон:Трик недеље/2
{{Трик недеље/2}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/3
Шаблон:Трик недеље/3
{{Трик недеље/3}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/4
Шаблон:Трик недеље/4
{{Трик недеље/4}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/5
Шаблон:Трик недеље/5
{{Трик недеље/5}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/6
Шаблон:Трик недеље/6
{{Трик недеље/6}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/7
Шаблон:Трик недеље/7
{{Трик недеље/7}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/8

Повезивање спољашњих веза и извора путем фуснота

Да не би угрозило естетски изглед текста, за повезивање спољашњих веза у тексту употребљавају се фусноте (биљешке). Да се не би свака фуснота морала ручно нумерисати, Медијавики нуди веома једноставно рјешење.

Свака фуснота (обликована као спољашња веза) ставља се између почетне ознаке <ref> и завршне ознаке </ref>. То се понавља произвољан број пута у једном чланку, и као резултат се добија самонумерисани списак енднота (референци). Да би се више пута употребљавала иста фуснота, потребно јој је додати име (<ref name="…">) и при свакој следећој се „позвати на њу“ (<ref name="…"/>). У том случају, ендноте показују на исту фусноту. На примјер:

Изворни код Крајњи резултат

Посматрања космичког телескопа Хабл показала су да се Уранови мјесеци приближавају.<ref name="Популарна наука">''Популарна наука''. 12, 2005, страна 12.</ref> До сада су Марсовци одбијали било какве изјаве тим поводом.<ref>Сима Симић: ''[http://www.simtche.org/dosije/kosmos/ Марсовци у људској фантазији]''.</ref> Шта остали мисле о свему овоме<ref name="Популарна наука" />, нема података.

== Референце ==

{{reflist}}

Посматрања космичког телескопа Хабл су показала, да се Уранови мјесеци приближавају.[1] До сада су Марсовци одбијали било какве изјаве тим поводом.[2] Шта остали мисле о свему овоме[1], нема података.

Референце[уреди извор]

 1. ^ а б Популарна наука. 12, 2005, Страна 12.
 2. ^ Сима Симић: Марсовци у људској фантазији.


{{Трик недеље/8}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/9

Проналажење чланака путем категорија

Када желите пронаћи неког филозофа али нисте у потпуности сигурни како се зове или презива схватићете колико је корисно смештање биографија познатих личности у одређене категорије. Зато сместите своје чланке у категорије.

Када желите да сместите чланак о неком филозофу у категорију, при дну текста ставите

[[Категорија:Филозофија]]

На тај начин је убудуће могуће пронаћи ту особу прегледањем свих чланака везаних за филозофију.

После неког времена, када се накупи доста чланака о филозофским појмовима пожелећете да издвојите биографије филозофа у посебну категорију. Отворите чланак Категорија:Филозофи и у њега сместите

[[Категорија:Филозофија]].

Тако сте категорију Филозофи сместили у категорију Филозофија, чиме је постала поткатегорија. Не заборавите да у биографији филозофа промените категоризацију, тј. ставите уместо Категорија:Филозофија сада Категорија:Филозофи.

Истим поступком је могуће правити и поткатегорије поткатегорија. На пример, поткатегорија :[[Категорија:Немачки филозофи]] је поткатегорија категорије Филозофи. Прави се тако да у основни чланак биографије о филозофу упишете

[[Категорија:Немачки филозофи]]

а у чланак Категорија:Немачки филозофи упишете ред

[[Категорија:Филозофи]].

Напомена: једна поткатегорија се може сместити у више категорија. Само их набројте у узастопним линијама.

У чланак Категорија:Немачки филозофи упишете редове
[[Категорија:Филозофи]]
[[Категорија:Немци]]


{{Трик недеље/9}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/10

Трикови са потписом

Уколико напишете ~~~~ (4 тилде) то оставља ваш потпис, тренутно време и датум.
А да ли сте знали да пишући ~~~ (3 тилде) остављате само ваш потпис, а пишући ~~~~~ (5 тилди) само тренутно време и датум.
{{Трик недеље/10}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/11

Напредније везе

Уколико направите повезницу ка страници типа [[Википедија:Споменице|]] и тако је снимите она ће се приказати као Споменице.
Исто тако, уколико повезница у себи има заграду нпр. Тара (река) направите повезницу [[Тара (река)|]] и она ће се приказати као Тара а повезиваће на чланак са заградом. То је због додате усправне линије ( | ) на крају повезнице.
{{Трик недеље/11}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/12

Управљање садржајем

Уколико желите да се садржај не приказује на одрећеној страници само додајте на њу __БЕЗСАДРЖАЈА__, или пак уколико желите да га форсирате на некој страници додајте __ФОРСИРАНИСАДРЖАЈ__.

Напомена: Садржај се аутоматски приказује уколико страница има 3 или више наслова.

Додатак: Уколико уопште не желите да видите таблицу са садржајем нигде, ни у једном чланку, тада идите на подешавања сопственог корисничког налога (моја подешавања) и изаберите картицу разна подешавања. На њој приметите кутијицу Прикажи садржај (у свим чланцима са више од три поднаслова) и кликните на њу тако да нестане зелени знак потврде.
{{Трик недеље/12}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/13

Везе ка братским пројектима

Везе ка братским пројектима правимо овако:

 • [[n:Главна страна|Вики вести]];
 • [[b:Главна страна|Вики књигe]];
 • [[q:Главна страна|Вики цитати]];
 • [[s:Главна страна|Вики извори]];
 • [[wikt:Главна страна|Вики речник]];
 • [[meta:Главна страна|Мета вики]];
 • [[commons:Главна страна|Вики остава]];
 • [[Wikispecies:Главна страна|Вики врсте]]


{{Трик недеље/13}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/14

Молимо вас потпишите своје коментаре

На страницама за разговор, пристојно је потписати се накод остављеног коментара. Да бисте то урадили, додајте четири тилде (~~~~) на крају поруке. Пошто сачувате страницу, тилде ће се претворити у ваш потпис са временом и датумом остављања поруке.Ако желите да се потпишете без датума, користите три тилде (~~~). Класичан потпис садржи ваше корисничко име, али можете да га подесите у корисничким подешавањима (како?).
{{Трик недеље/14}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/15

Категоризација шаблона

Категоризација шаблона се постиже употребом следеће синтаксе у коду шаблона:

 • [[Категорија:Категорија шаблона и чланка]] - за категоризацију чланка где је шаблон садржан као и самог шаблона
 • <noinclude>[[Категорија:Категорија шаблона]]</noinclude> - за категоризацију шаблона
 • <includeonly>[[Категорија:Категорија чланка]]</includeonly> - за категоризацију чланка где је шаблон садржан


{{Трик недеље/15}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/16

Преусмерења

Преусмерење је једноставна страница која корисника који покуша да отвори неку страницу са погрешним називом преусмерава на прави назив. Да бисте направити пресусмерење, унестите име странице коју желите да пресумерите и кликните „Можете написати овај чланак“. Након тога укуцајте #Преусмери [[Тест]] како бисте преусмерили ту страницу на чланак Тест.
{{Трик недеље/16}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/17

Супституција шаблона

Ако желите да цео садржај одређеног шаблона пренесете на чланак тако да се тај чланак више не позива на дотични шаблон, онда при укључењу шаблона треба унети реч subst:. Тако, ако желимо да убацимо садржај шаблона {{Предлог израде нацрта}} на одређену страну, само треба куцати {{subst:Предлог израде нацрта}} и приказ тог шаблона на страни више неће зависити од самог шаблона.

Напомена: користите ово само у случајевима када вам заиста треба. Шаблони су првобитно направљени тако да се свака измена на одређеном шаблону одмах рефлектује и на стране које укључују тај шаблон. subst:, односно замена, то онемогућава, јер се садржај, када се замени на страни, више не може мењати преко шаблона, већ једино директно на страни.
{{Трик недеље/17}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/18

Магичне речи

Магичне речи су одређене предефинисане вредности и кључне речи које се користе како би се лакше уређивала Википедија. Неке од кључних речи се налазе у синтакси за слике, неке олакшавају формирање неких УРЛ-ова, мада има и других. Ако, на пример, желите да се податак о имену тренутног месеца мења у неком чланку, потребно је само на жељено место унети {{ТРЕНУТНИМЕСЕЦ}}. {{БРОЈЧЛАНАКА}} даје, логично, број чланака којима Википедија тренутно располаже, а {{ПУНОИМЕСТРАНЕ}}, на пример, приказује пуно име стране које заправо представља комбинацију именског простора и самог назива стране. Списак свих магичних речи је овде.
{{Трик недеље/18}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/19

Поравнање

Уколико желите да вам текст у чланцима буде поравнат са обе стране као што је то у већини штампаних књига, само то треба подесити на одређеном месту. Наиме, ако кликнете на повезницу моја подешавања која се налази на врху сваке стране у средишњем делу, а затим кликнете на језичак Разно, онда можете да откачите опцију која носи име Уравнај пасусе. Ако је та опција штиклирана, текст, односно пасуси, у чланцима ће бити поравнати са обе стране уместо само са леве (што је стандардно подешавање).

Прочитај више: Помоћ:Подешавања


{{Трик недеље/19}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/20

Коментари без потписа

Уколико неко заборави да потпише поруку коју је оставио на страници за разговор, можете то исправити користећи {{Непотписан}} шаблон. Једноставно поставите шаблон на крају коментара укључујући корисничко име корисника. На пример: {{subst:Непотписан}} ће изгледати овако:

— Претходни непотписани коментар оставио је корисник Пример (разговордоприноси)
{{Трик недеље/20}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/21

Не користите форуме и е-пошту као изворе

Интернет форуми и поруке из е-поште се не сматрају за поуздане изворе и не треба да се користе на Википедији.


{{Трик недеље/21}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/22

Памћење описа измена

Да ли стално заборављате да попуните опис измена пре снимања ваше изменe? Можете подесити да вас Википедија подсети. Идите на ваша подешавања, изаберите део „уређивање”, и штиклирајте последњу опцију „Упозори ме кад не унесем опис измене”. Са овом опцијом, Википедија ће вас упозорити сваки пут када покушате снимити без описа измена.

Прочитајте више: Помоћ:Подешавања


{{Трик недеље/22}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/23

Како додати чланак у категорију

Википедија има систем индексирања чланака путем категорија, у којима се налазе чланци који садрже синтаксу за категорију на дну самог чланака.

Да бисте додали чланак у одређену категорију, додајте [[Категорија:Име категорије]] у чланак. Додата категорија се неће приказати цела у чланку, него ће се чланак приказати у категорији до које можете доћи пратећи везу на самом дну чланка.


{{Трик недеље/23}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/24

Повезивање ка Гуглу

Ово је пример везе који активира Гуглову претрагу Википедије.

Куцате [[google:"Википедија"+site:sr.wikipedia.org]] и добијете овакву везу google:"Википедија"+site:sr.wikipedia.org. Такође и овде можете користити усправне линије за изглед везе на крају, једноставно као и на свим другим везама додајте | пре затварања угластих заграда и напишити текст који желите да се појави као веза. Ово је пример текста који води на исту страницу као и претходне везе.

Погледајте још: Помоћ:Уређивање


{{Трик недеље/24}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/25

Речник

Неке „стручне“ речи на Википедији и њихова објашњења можете пронаћи на страници Википедија:Речник

Уколико не знате шта нека реч значи, а не налази се у речнику можете да питате и на Тргу. Такође, уколико пронађете да нека реч недостаје у речнику а сигурни сте да знате њено објашњење можете је сами додати.
{{Трик недеље/25}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/26

Сортирање табела

Од новембра 2006. године постоји опција за сортирање табела на Википедији.

Додаје се једноставно на врху табеле са {| class="wikitable sortable" а изглед можете погледати у примеру испод:

Град Број
Нови Сад 1
Београд 2


{{Трик недеље/26}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/27
Шаблон:Трик недеље/27
{{Трик недеље/27}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/28
Шаблон:Трик недеље/28
{{Трик недеље/28}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/29
Шаблон:Трик недеље/29
{{Трик недеље/29}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/30
Шаблон:Трик недеље/30
{{Трик недеље/30}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/31
Шаблон:Трик недеље/31
{{Трик недеље/31}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/32
Шаблон:Трик недеље/32
{{Трик недеље/32}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/33
Шаблон:Трик недеље/33
{{Трик недеље/33}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/34
Шаблон:Трик недеље/34
{{Трик недеље/34}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/35
Шаблон:Трик недеље/35
{{Трик недеље/35}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/36
Шаблон:Трик недеље/36
{{Трик недеље/36}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/37
Шаблон:Трик недеље/37
{{Трик недеље/37}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/38
Шаблон:Трик недеље/38
{{Трик недеље/38}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/39
Шаблон:Трик недеље/39
{{Трик недеље/39}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/40
Шаблон:Трик недеље/40
{{Трик недеље/40}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/41
Шаблон:Трик недеље/41
{{Трик недеље/41}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/42
Шаблон:Трик недеље/42
{{Трик недеље/42}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/43
Шаблон:Трик недеље/43
{{Трик недеље/43}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/44
Шаблон:Трик недеље/44
{{Трик недеље/44}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/45
Шаблон:Трик недеље/45
{{Трик недеље/45}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/46
Шаблон:Трик недеље/46
{{Трик недеље/46}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/47
Шаблон:Трик недеље/47
{{Трик недеље/47}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/48
Шаблон:Трик недеље/48
{{Трик недеље/48}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/49
Шаблон:Трик недеље/49
{{Трик недеље/49}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/50
Шаблон:Трик недеље/50
{{Трик недеље/50}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/51
Шаблон:Трик недеље/51
{{Трик недеље/51}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)Трик недеље/52
Шаблон:Трик недеље/52
{{Трик недеље/52}} (разговор, повезнице, освежи, историја, уреди)