Пређи на садржај

Википедија:Сређивање слика

С Википедије, слободне енциклопедије

Ауторска права су једна од тренутно најактуелнијих тема у свету. Рачунари су омогућили масовно прављење истоветних копија аудио и видео садржаја, а Интернет је значајно убрзао дистрибуцију. Ово је допринело да је тема ауторских права „врућа“ и „актуелна“. Закони се стално мењају, али не према либералнијим, него према строжим односима.

Уредници Википедије су углавном добровољци, са мало или без икакве правне обуке; већину њих та проблематика ни не интересује. Међутим, Википедија ту проблематику не може да занемари - мада Википедија није правно одговорна за прилоге корисника/уредника, слике нејасног или погрешно назначеног правног статуса се могу и ненамерно употребити на погрешан начин, и отворити и Википедију за тужбу.

Због тога што су визуелни медијум, на сликама је релативно лако утврдити ауторство и зато се њима треба посветити посебна пажња приликом решавања питања ауторских права.

Опис проблема

[уреди | уреди извор]

Википедија на српском тренутно има (мање-више) 4000 (четири хиљаде) слика нејасног правног статуса. Правни статуси су „нејасни“ на следеће начине, по приоритету „опасности“ по Википедију:

  1. погрешно лиценциране слике
  2. погрешно наведена/необјашњена поштена употреба
  3. није експлицитно наведено под којим је условима слика лиценцирана.

Ове слике треба прописно обележити или заменити другима, тамо где услови лиценцирања нису прихватљиви за Википедију.

Поступак решавања

[уреди | уреди извор]

Нереално је очекивати да се овај проблем реши на брзину, али да би се уопште решио, потребно је одредити више фаза решавања проблема, у којима би се постепено пооштравале мере које се примењују. Почетак сређивања слика је дакле 5. јула 2006. године.

Напомена: у свим датумима, за почетак/крај дана се држи време од 8 часова ујутро по централноевропском времену (CET). Придржавамо се ове конвенције зато што отприлике одговара радном циклусу већине уредника.

Крајњи рок за завршетак процеса је отприлике 5. јануар 2007. године - после тог датума се на све слике, како старе тако и новопослате, примењује текућа политика.

Фазе у примени мера

[уреди | уреди извор]
Фаза обавештења:(ОВА ФАЗА ЈЕ ЗАВРШЕНА)
траје до 12. јула 2006. године; оглашавамо и најављијемо примену ове стратегије - остављамо обавештење на Тргу и у Mediawiki:Sitenotice, контактирамо уреднике који су слали слике, а који су тренутно одсутни и сл. Ова фаза стога што не доприносе сви на Википедији сваки дан, те је недељу дана разуман рок да се заинтересовани/погођени обавесте, или да макар примете да се нешто спрема ;-)}
Прва радна фаза (ОВДЕ СМО ТРЕНУТНО)
приоритет - решавање слика без лиценци. Ова фаза би трајала до 5. октобра 2006. године. Значи, стављало би се обавештење корисницима са списком слика које су послали, а које су без лиценце; након неког времена - рецимо 2 недеље, ако корисник не реагује, сматрало би се да је одсутан или незаинтересован и слике би преузимао заинтересовани уредник, опет уз обавештење. У овој фази се слике не би брисале, али би се стављали шаблони који би означавали докле се стигло са обрадом и који је статус слике у односу на ову стратегију.
Друга радна фаза
приоритет - слике под поштеном употребом. Ова фаза би трајала до 5. децембра 2006. године. У овој фази би требало да више нема слика без налепница за лиценце; у крајњем случају, налепница је „без лиценце“. Ова фаза претпоставља да су битни чланци који објашњавају концепт и термин поштене (или правичне) употребе преведени и прилагођени нашим условима. Обавештавају се корисници који су слали слике под поштеном употребом да сваку поштену употребу треба образложити, као и о осталим потребним условима да би се слика користила под поштеном употребом. Ако корисник не реагује, као и горе, слике преузима заинтересовани уредник.
Трећа радна фаза
приоритет - провера. Ова фаза би трајала до завршетка сређивања слика (у идеалном случају, до 5. јануара 2007. године). Ово би била завршна фаза, пред коначан прелаз на другу политику слања слика, у којој би требало да се проверавају лиценце које су из неког разлога сумњиве, а или нису обрађене ранијим фазама, или су у њима стекле сумњиве лиценце.

Последице

[уреди | уреди извор]

Након завршетка, све слике којима остане ознака „без лиценце“, би се брисале одмах ако постоји ваљан еквивалент. Ако не постоји, оставља се рок од 2 недеље да се нађе адекватна замена. Било да се замена нађе или не нађе, слика се после те две недеље брише.

Прописно обележавање слика

[уреди | уреди извор]

Једна од последица начина на који се спроводи ово сређивање је и захтев за проверљивошћу података: свака слика уз лиценцу и образложење мора да има и везу ка извору са којег је слика преузета; ако тога нема, онда се лиценца не може потврдити и правни статус слике остаје нејасан. Дакле, корисници морају да наведу извор слике; ако је слика са Интернета, треба навести URL, а ако је у питању скен, ISBN број издања.

Алатке које се користе у сређивању

[уреди | уреди извор]

Помоћ и упутства

[уреди | уреди извор]


Додатне информације

[уреди | уреди извор]
  • Дискусија о овој стратегији на страни за разговор предлога.
  • Гласање за ову стратегију.