Википедија:Сјајни чланци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сјајни чланци Добри чланци 1000 чланака Потребни чланци Радионица
Гласање за сјајне чланке Гласање за добре чланке Чланци за брисање Потребне слике Сређивање чланака
Сјајни чланци

Сјајни чланци су они за које Википедијанци сматрају да представљају најбољи садржај на Википедији и које сваког дана поносно приказујемо на Главној страни. Пре него што се постави на овај списак, чланак мора проћи кроз гласање у којем уредници оцењују тачност, неутралност, уредност и стил. Тренутно, на Википедији на српском језику има 205 сјајних чланака, од укупно 607.034 чланака на Википедији, што значи да је отприлике сваки 2961. чланак сјајан. Чланци се такође могу уклањати са списка сјајних, процесом гласања сличним као за избор.

Бронзана звездица у горњем десном углу чланка обележава да је тај чланак сјајан.

Астрономија

Биографије

Биологија

Географија

Геологија

Друштвене науке

Историја

Књижевност, уметност и забава

Медицина

Митологија и религија

Спорт

Технологија и математика

Физика и хемија

Хералдика, вексилологија и фалеристика

Разно

Фудбалска репрезентација Пољске

Грб Фудбалског савеза Пољске

Фудбалска репрезентација Пољске (пољ. Reprezentacja Polski w piłce nożnej) представља Пољску у фудбалским такмичењима и под контролом је фудбалског савеза Пољске, владајућег тијела за фудбал у Пољској. Своје утакмице игра на националном стадиону у Варшави.

Једну од најбољих екипа Пољска је имала средином седамдесетих година 20. вијека. У квалификацијама за Свјетско првенство 1974, изборила је реми са Енглеском на Вемблију и пласирала се на првенство. На првенству, Пољска је стигла до полуфинала, у последњем мечу групне фазе, у утакмици која је одлучивала финалисту, поражена је од Њемачке 1:0, док је у мечу за треће мјесто савладала Бразил 1:0 и тако дошла до највећег успјеха у историји. Нападач Пољске, Гжегож Лато освојио је златну копачку за најбољег стријелца са седам постигнутих голова. Треће мјесто освојили су и на Свјетском првенству 1982. у Шпанији, гдје су побиједили Француску 3:2 у мечу за треће мјесто, након што су у полуфиналу поражени од Италије 2:0.

На Олимпијским играма 1972. у Минхену, Пољска је освојила златну медаљу, побједом у финалу над Мађарском 2:1. На Олимпијским играма 1976. у Монтреалу освојили су сребрну медаљу, у финалу су поражени од Источне Њемачке 3:1; сребрну медаљу освојили су и на Играма 1992. у Барселони, гдје су поражени 3:2 од Шпаније.

Пољска се на Европско првенство први пут пласирала 2008, а затим су се аутоматски квалификовали на првенство 2012. као домаћини, заједно са Украјином. Оба пута првенство су завршили на последњем мјесту у групи. Прву побједу на Европском првенству остварили су 12. јуна 2016, против Сјеверне Ирске. Пољска је стигла до четвртфинала, што им је највећи успјех.

...даље...

Метаболизам

Цитохром П450 оксидазе су важни ензими у метаболизму ксенобиотика.

Метаболизам је биохемијски процес у коме долази до модификације хемијских једињења у живим организмима и ћелијама. Метаболизам се дели на анаболизам односно биосинтезу (стварање) комплексних органских молекула и на катаболизам који је обрнути процес од анаболизма, а то је раздвајање комплексних органских једињења у једноставнија једињења. Свеукупни биохемијски процеси у једном организму се једном речју називају метаболизам. Без метаболизма живи организми не би могли да постоје.

Метаболизам је сет хемијских трансформација којима се одржава живот у ћелијама. Ове реакције су катализоване ензимима. Оне омогућавају организмима да расту и да се репродукују, одрже своје структуре, и да одговарају на стимулусе из околине. Реч метаболизам се исто тако може односити на све хемијске реакције које се одвијају у живим организмима, укључујућу варење и транспорт супстанци између различитх ћелија, у ком случају се сет реакција унутар ћелија назива интермедијерни метаболизам.

Хемијске реакције метаболизма су организоване у метаболичке путеве, у којима се једна хемикалија трансформише путем серије корака у другу хемикалију, посредством секвенце ензима. Ензими су од пресудног значаја за метаболизам, зато што они омогућавају организмима одвијање жељених реакција са високом енергијом активације које се не би спонтано одвијале. То се обично остварује путем спрезања тих реакција са спонтаним реакцијама у којима се отпушта енергија. Ензими делују као катализатори који омогућавају реакцијама да брже теку. Ензими исто тако омогућавају регулацију метаболичких путева у одговору на промене у ћелијском окружењу или на сигнале из других ћелија.

...даље...