Википедија:Такмичење у писању чланака/Африка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Такмичење у писању чланака/Африка

 

од 1. до 30. септембра

 

Ово такмичење биће посвећено Африци. Од 1. до 30. септембра, сви заинтересовани имаће прилику да допринесу увећању слободне онлајн енциклопедије - Википедије, пишући о историји континента, природним лепотама, племенима и народима Африке, културама и религијама тих народа, знаменитим личностима, обичајима и музици. Као и увек, за најбоље уреднике обезбеђене су награде. Викимедија Србије ће организовати још једно надметање у писању и допуњавању чланака на Википедији на српском језику. Овог пута се прикључујемо глобалним акцијама повећања видљивости недовољно заступљених тема у вези са Африком на Википедији као део глобалног догађаја Wiki Loves Africa. Осим стварања нових, учесници могу допунити постојеће чланке новим информацијама и тако увећати количину слободног садржаја на интернету.

Подршку догађају дају Музеј афричке уметности и Арапски културни центар, чији ће чланови и запослени учествовати на такмичењу и уређивачком маратону. Музеј афричке уметности ће за све учеснике обезбедити улазнице као утешне награде, као и неке од извора за уређивачки маратон.


Правила и смернице

 • Такмичари имају слободу у избору тема чланака о којима ће писати.
 • Сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што између осталог подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора.
 • Током трајања такмичења или након завршетка истог сви такмичари и такмичарке прилажу списак чланака које су написали у креираној евиденцији.
 • У евиденцији је потребно нагласити када такмичар/ка заврши са писањем чланка (нпр. урађено, завршено) како би чланови жирија током такмичења могли да дају оцене. Такође, пожељно је обележити да ли је у питању нов или допуњен чланак.
 • Чланови жирија прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 0 до 5 а затим ће оцену помножити са бројем бајтова новог или допуњеног чланка. Чланци за које се утврди да нису тема такмичења биће изузети из оцењивања. Право на награду добијају прва три корисника са највише бодова, а доделиће се и две похвале за допринос такмичењу. Коначну одлуку о победницима доносе чланови жирија, који су искусни уређивачи Википедије које бира Викимедија Србије.
 • Пријаве су отворене све време трајања такмичења.
 • Сви регистровани корисници и кориснице могу да учествују у такмичењу.
 • Код свих новонаписаних и значајно проширених чланака на страници за разговор унети шаблон {{Такмичење Африка}}

Шта није дозвољено?

 • Будући да је ово такмичење у писању нових и допуњавању постојећих чланака, неће бити признати чланци пребачени са хрватске, бошњачке или српскохрватске Википедије, или написани ботовима.
 • Дозвољено је писање и допуна чланака искључиво од 1. до 30. септембра. Чланци који су написани ван тог периода неће бити признати.
 • Тамичење се односи на писање и допуну чланака, па шаблони и спискови неће бити признати.

За сва додатна питања у вези са одабиром теме, референцама и сл, слободно пишите на имејл адресу Викимедије Србије kancelarija@vikimedija.org.

Важна напомена: С обзиром на то да се кориснички допринос у бајтовима разликује уколико је чланак писан ћириличним, односно латиничним писмом, жири ће током прегледања узети ову чињеницу у обзир, тако да ће код оних чланака који су писани латиничним писмом, у резултатима бити приказани доприноси у бајтовима као да су чланци писани ћирилицом.

Срећно! :)

Списак такмичара[уреди]

Додај своје име уколико желиш да учествујеш, користећи четири тилде (~~~~).

евиденција
 1. Mickey Mystique (разговор)
 2. --Милан Животић ()
 3. ΝικόλαςΜπ. (разговор)
 4. MareBG (разговор)
 5. M Todorovic (разговор)
 6. Milana.ilic (разговор)
 7. Ренато Петровић (разговор)
 8. MarinaSimic (разговор)
 9. Soundwaweserb (разговор)
 10. AnaKnežević (разговор)
 11. Siniša (разговор)
 12. DrMako (разговор)
 13. Filip Popovic (разговор)
 14. DajanaKrajinovic (разговор)
 15. Sajmonara (разговор)
 16. Miljan Simonović (разговор)
 17. — др:НЕШoo2 реци

Списак осталих учесника[уреди]

евиденција
 1. Lotom
 2. Небојша Ратковић
 3. Марко Станојевић
 4. Ивана Маџаревић
 5. Теодора Лукић
 6. Geograf208
 7. AxeAdam20
 8. Ivana Guslarević
 9. WhatDoesThisButtonDo24
 10. Zex12
 11. Dungodung
 12. MajaLukovic
 13. Милош Тодоровић

Предлози чланака[уреди]

Уколико не можете да се одлучите о чему бисте писали, ево предлога чланака које можете превести са Википедије на енглеском или допунити на Википедији на српском:

UNESCO литература[уреди]

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу је Википедијанцима омогућила приступ својим издањима зарад обогаћивања садржаја на Википедији, и том приликом је ослободила следећа издања под CC лиценцом:

Чланови жирија[уреди]

Награде[уреди]

 1. награда: ваучер у износу од 20.000 динара за куповину технике
 2. награда: ваучер у износу од 10.000 динара за куповину технике
 3. награда: ваучер у износу од 5.000 динара за куповину технике

Напомена: Ваучери ће бити достављени поштом награђенима и могу се искористити у продајним местима на територији Републике Србије. Викимедија Србије не сноси одговорност у случају оштећења пошиљки приликом транспорта. За доделу награда потребно је да победници доставе своје податке (име и презиме, ЈМБГ, адреса...) представнику Викимедије Србије који ће их контактирати након проглашења победника.

Види још[уреди]

ТАКМИЧЕЊЕ ЈЕ ЗАВРШЕНО!


» Тема: Африка

» Награде:

 1. награда: ваучер у износу од 20.000 динара за куповину технике
 2. награда: ваучер у износу од 10.000 динара за куповину технике
 3. награда: ваучер у износу од 5.000 динара за куповину технике


» Жири:

Победници:

 1. MareBG
 2. DrMako
 3. Милан Животић

Резултати:

 • број написаних чланака: 173
 • број допуњених чланака: 16
 • број учесника: 17

Види још[уреди]