Википедија:Тимско такмичење на Википедији/Географија

С Википедије, слободне енциклопедије
Тимско такмичење на Википедији/Географија

 

од 1. до 30. септембра

 

Викимедија Србије ове јесени организује прво тимско такмичење на Википедији на српском језику, чији је циљ подстицање заједничког рада уредника и уредница, као и дружење и боље међусобно упознавање. Такмичење траје од 1. до 30. септембра. Википедија је највећи колаборативни пројекат на ком свакодневно раде људи из различитих градова, различите старосне доби, из различитих сфера и успевају да ову разноликост искористе у добре сврхе и допринесу увећању слободног знања. Због тога ће ово надметање охрабривати здрав такмичарски дух, славити рад једне целине и омогућити умрежавање уредника са већ стеченим вештинама уређивања и новајлија који праве своје прве кораке на Википедији.

Уколико вас је идеја заинтересовала и желите да учествујете, потребно је да се пријавите у делу Списак такмичара, а организатори ће пре почетка такмичења направити два тима уредника - Плави и Црвени. Сваки тим ће се састојати из истог или сличног броја учесника, а трудићемо се да у групи буде једнак број искусних уредника и почетника. Након ове поделе, тимови ће се повезати кроз Дискорд групе и моћи ће заједно да одаберу име које желе да користе. Идеја коришћења Дискорда је боља комуникација, постизање договора, заједнички рад и учвршћивање веза међу волонтерима.

Тема такмичења је Географија, а организатори ће сваке недеље случајним одабиром одређивати о којим земљама ће који тим писати (на пример прве недеље Плави тим добија Бразил, а црвени Индију). Такође, организатори ће током такмичења без најаве организовати два задатка за тимове, а тим који боље обави постављени изазов, моћи ће да добије бонус поене и један дан дуже за писање чланака.

Пријавите се до 30. августа (закључно са овим датумом) у одељку Списак такмичара. Организатори ће 31. августа распоредити такмичаре у тимове и обавестити вас о томе, како би такмичење могло да почне 1. септембра.

Уколико се нисте пријавили до 30. августа, а желите да учествујете, потребно је да пошаљете мејл на kancelarija@vikimedija.org или се упишете у одељку Накнадно пријављни учесници како би вас организатори накнадно убацили у један од тимова.

Правила и смернице

 • Сваки регистровани корисник може да учествује.
 • Такмичари се морају држати задате теме, а у оквиру ње имају слободу у избору чланака које ће писати.
 • Признају се чланци већи од 5000 бајтова.
 • Сваки учесник добија споменицу, а победничка група добија посебну споменицу.
 • Учесници победничког тима добијају ваучере за куповину књига у износу од 2000 динара.
 • Сви учесници морају да поштују политику пријатељског простора (у овом случају онлајн простора).
 • Сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што између осталог подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора.
 • Током трајања такмичења или након завршетка истог такмичари прилажу списак чланака које су написали или допунили у креираној евиденцији. За разлику од ранијих такмичења, сваки тим ће имати једну табелу за евидентирање чланака у оквиру евиденције.
 • У евиденцији је потребно нагласити када такмичар заврши са писањем чланка (нпр. урађено, завршено) како би чланови жирија током такмичења могли да дају оцене. Такође, пожељно је обележити да ли је у питању нов или допуњен чланак.
 • Чланови жирија ће прегледати све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 0 до 5, а затим збир оцена помножити са бројем бајтова новог или допуњеног чланка.
 • Коначну одлуку о победничком тиму доносе чланови жирија.

Шта није дозвољено?

 • Није дозвољено мењање тимова.
 • Чланци за које се утврди да нису тема такмичења биће изузети из оцењивања.
 • Чланци пребачени са Википедија на сродним језицима или написани ботовима биће изузети од оцењивања.
 • Дозвољено је писање и допуна чланака искључиво за време трајања такмичења, осим у случају да тим освоји додатни дан.
 • Тамичење се односи на писање и допуну чланака, па шаблони и спискови неће бити признати.
 • Није дозвољено саботирање противничког тима.

Напомена:

Код свих новонаписаних и значајно проширених чланака на страници за разговор потребно је унети шаблон {{Тимско такмичење 2020}}.

Важна напомена: С обзиром на то да се кориснички допринос у бајтовима разликује уколико је чланак писан ћириличним, односно латиничним писмом, жири ће током прегледања узети ову чињеницу у обзир, тако да ће код оних чланака који су писани латиничним писмом, у резултатима бити приказани доприноси у бајтовима као да су чланци писани ћирилицом.

За сва додатна питања у вези са одабиром теме, референцама и сл, слободно пишите на имејл адресу Викимедије Србије kancelarija@vikimedija.org.

Списак такмичара[уреди | уреди извор]

евиденција

Додај своје име уколико желиш да учествујеш, користећи четири тилде (~~~~). Организатори ће благовремено обавестити све учеснике у ком су тиму.

 1. Vilena66 (разговор) 12:49, 24. август 2020. (CEST)Одговори[одговори]
 2. Николина Ш. 12:51, 24. август 2020. (CEST)Одговори[одговори]
 3. -----¤¤¤ Бојан Цвјетковић ¤¤¤ (разговор) 06:39, 25. август 2020. (CEST)Одговори[одговори]
 4. Acaalexaca (разговор) 06:53, 25. август 2020. (CEST)Одговори[одговори]
 5. ТЕОДОРА (разговор) 15:57, 25. август 2020. (CEST)Одговори[одговори]
 6. Вукан ® 17:26, 25. август 2020. (CEST)Одговори[одговори]
 7. Ljiljana Sundać (разговор) 22:45, 28. август 2020. (CEST)Одговори[одговори]

Накнадно пријављени учесници[уреди | уреди извор]

Уколико се нисте пријавили до 30. августа, оставите корисничко име овде како би вас организатори накнадно убацили у један од тимова.

Чланови жирија[уреди | уреди извор]

 • Сваки учесник добија споменицу, а победничка група добија посебну споменицу.
 • Учесници победничког тима добијају ваучере за куповину књига у износу од 5000 динара, док други тим добија ваучере за куповину књига у износу од 2000 динара.

Напомена: Ваучери ће бити достављени поштом награђенима и могу се искористити у продајним местима на територији Републике Србије. Викимедија Србије не сноси одговорност у случају оштећења пошиљки приликом транспорта. За доделу награда потребно је да победници доставе своје податке (име и презиме, ЈМБГ, адреса...) представнику Викимедије Србије који ће их контактирати након проглашења победника.

ТАКМИЧЕЊЕ ЈЕ ЗАВРШЕНО! ПРОГЛАШЕНИ СУ ПОБЕДНИЦИ!


» Тема: Географија

» Награде:

 • Сваки учесник добија споменицу, а победничка група добија посебну споменицу.
 • Учесници победничког тима добијају ваучере за куповину књига у износу од 5000 динара, док други тим добија ваучере за куповину књига у износу од 2000 динара.

» Жири:

Победнички тим: Плави тим

Резултати:

 • број написаних чланака: 79
 • број допуњених чланака: 0
 • број учесника: 5