Википедија:Трг/Архива/Разно/9

С Википедије, слободне енциклопедије

Слава светом Рејмонду Пенафортском!![уреди | уреди извор]

није ли у супротности са википедијанском тежњом ка неутралности да на се Главној страни великим словима исписује порука која не само да је промоција једног противприродног календара, већ и једне посебне религије, ни по чему боље од осталих! Моје је мишљење да је "Христос се роди" непристојан, непримерен, пристрасан и нетолерантан усклик за насловну страну нечега што претендује да буде неутрална енциклопедија. Још пред изборе треба додати на Главној страни "Гласајте за Мику Микића"...... срамота.... поз.

Jovan Vesić 17:46, 7 јануар 2006 (CET)

А Срећна нова година може 1. јануара ???

Нисам рекао да може, али свакако да је: 1. календар по коме је 1. јануар нова година прецизнији и с тога више у складу са чињеничким стањем ствари 2. са "Срећна Нова година" је готово искључиво радосни поздрав, док се са "Христос се роди" имплицира исправност једног целог учења (СПЦ и још нека), а самим тим неисправност неких других (признаћеш бар да се нпр. Христ није могао родити и 25. децембра и 7. јануара). Дакле, било би боље (мада не сасвим исправно) да се напише "Срећан Божић по јулијанском календару" али не "Христос се роди". 3. далеко више људи прославља Нову годину од јулијанског "Божића" поз. Jovan Vesić 18:03, 7 јануар 2006 (CET)

Ја знам барем 20 људи који говоре српски а не славе нову годину 1 него 14 јануара, а само једног који не слави божић. Такође срећна нова година 1. имплицира неисправност календара СПЦ. и осталих религија. Тај поздрав се сутра уклања тако да нема разлога да се сад склања. Кад буде српска нова година исто ће да стоји срећна нова година, а на неки велики католички празник вероватно ће неко да стави њихов поздрав тако да се овим не показује нетолеранција већ толеранција према свим верама --Јованвб 18:12, 7 јануар 2006 (CET)

У праву си, не би требало да стоји ни "Срећна Нова година" 1. јануара, потпуно се слажем! А да ли ћеш и да испоштујеш Ислам, Протестантизам, Будизам, Хиндуизам, Јеховине Сведоке, СФРЈ, Феминисткиње итд. Шта је било са 29. новембром, је ли честитан "верницима"?

поз. Jovan Vesić 18:25, 7 јануар 2006 (CET)

Хмм треба поставити оно што је битно за рбе ја се не слажем са тобом нова година треба да стоји, као и остали догађаји везани за оне који говоре српским језиком. Божић сигурно спада у њих, ако и Васкрс. А муслимане и католике треба испоштовати и поставити њихове значајне празнике иако нису већина оних који говоре српским језиком. --Јованвб 18:30, 7 јануар 2006 (CET)

Наравно, ја и не говорим о томе да треба повлађивати већини! Али чињеница је да твој приступ управо то чини - и ја се томе противим: јер никада нећеш моћи да "испоштујеш" све кориснике српског викија, тако да ћеш оне мањине које су сувише мале увек морати да ускратиш тог поштовања...зато сам ја против сваког "испоштовања". поз. Jovan Vesić 18:49, 7 јануар 2006 (CET)

---

Овај надобудни колега Јован Весић који за себе каже да има јахту и палату, вероватно је изданак комунистичких рецидива, који су као канцерогени флуид покушали да метастазирају у српском ткиву. Јадно је што у нашој заједницш имамо и такве чланове (на жалост није он једини), али је добро што се огласио да би остали прави Срби регистровали одакле опасност вреба. Он заборавља да српска википедија или ако се то некоме више допада, википедија на српском језику, није никаква фикција ни нечија илузија, већ она првенствено представља људе. "Христос се роди" је изузетан симбол који одражава миленијумску идентификацију српског народа, у смислу сопствене спознаје и самосвести. Чак и неверници су дужни да српске симболе поштују, уколико желе да тој заједници припадајау. Српски Божић и Српска нова година, су као што то име и каже, српски празници, а ово је ипак, у основи, српска википедија. :domatrios 02:34, 8 јануар 2006 (CET)

Заборављаш, као и многи Срби данас (и то они "прави" Срби), да српски народ није само православни, и око тога је била халабука ових дана. Ствар је у томе што има и Срба муслимана и Срба католика, а не само православаца. Многи српску културу везују за божићне обичаје - сламу, жито, чесницу... - али дио српске културе су свакако и обичаји које муслимани имају за Бајрам, Рамазан итд. Дакле, није само Христос се роди српски симбол, него је и Алах иманет, или како већ то иде. Али ја немам ништа против натписа Христос се роди 7-мог јануара и Срећна Нова година 14-тог јануара, све док се надам да ће и кад буде Бајрам то бити честитано муслиманским вјерницима на одговарајући начин. Они који мисле да су родољуби кад ограничавају српске земље само на Србију, српски језик само на екавштину, српску културу само на православље, српску капу само на шајкачу... грдно се варају да имају имало родољубља. И управо је та фикција и илузија да су само Србијанци прави Срби и да је само србијанска култура једина права српска култура заоставштина из комунистичког времена, кад је господин Броз желио да ограничи Србе само на Србију којој је он сам направио нереалне границе (притом првенствено мислим на Барању, а затим и на Источну Славонију и Западни Сријем). --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 03:31, 8 јануар 2006 (CET)

Слажем се са Весићем, али нисам хтео да дижем још једну халабуку. Зар није било довољно поменути само у вестима!? --Поки |разговор| 18:50, 7 јануар 2006 (CET)

Аха а нову годину може и ту ништа не фали?? Зар сад на божић да се свађамо, нека стоји још пар сати па скините. Сад одох морам да се спремим за БГ. --Јованвб 18:51, 7 јануар 2006 (CET)

Жао ми је да су већ почеле увреде на мој рачун. Али ево ако ја, неверник и несрбин морам да дајем пример хришћанства правим православним Србима, ок: ево окренућу и други образ. Ја сам се трудио да никога не вређам изнео сам своје мишљење на Тргу где му је и место, а где почињу увреде ту се моје учешће у дијалогу (иако ме сврби да одговорим на пар ствари) за сад углавном прекида. Жао ми је ако ова заједница овако реагује на нове Википедијанце, тако ћете нас само обесхрабрити - јер како неко рече јадно је што сам и ја, овакав, члан ср. Википедије. један помало разочаран поздрав...Jovan Vesić 04:46, 8 јануар 2006 (CET)

  • Нисам имао намеру да вређам, али су ми се комунисти већ попели на врх главе, са свим злоделима које су направили српском народу, тако да сам подигао зид у обрану српства и православља које му припада. Нисам сигуран колико си свестан или не, значаја напада на Божићну честитку. Ако си злонамеран немамо о чему да дискутујемо, а ако ниси, размисли о томе да дирање у српске светиње не може да прође безболно. Посебан је проблем што твојим нападом (јер је он баш то, хтео ти то или не) окупљаш истомишљенике као што су онај горе и онај доле, који отворено раде на разједињавању српске википедије. Тако, ако и ниси крив, други те користе за остварење својих циљева, па ћеш у крајњем случају опет ти испасти жртва, оправдана онолико какав је угао гледања на саму последицу. Сам проблем си могао поставити са више дипломатског такта, заобилазно (да кажем и помало покварено) са кобајаги наивним питањем којим ће се још припадницима других вера честитати поводом њихових благдана. Ти си ипак ишао џоном и сада трпи. ;)  :domatrios 05:24, 8 јануар 2006 (CET)


Хајде сад, не знам ко је овде ишао џоном. Као прво ја комунисте нисам помињао већ ти, и на њима настављаш да инсистираш у оквиру овог разговора који са њима нема ама баш никакве везе тако да то нећу ни коментарисати. Као друго, свако нормалан ко прочита твоју претходну поруку видеће неколико недвосмислених увреда на мој рачун - и заиста тешко да су биле "сллучајне" - дакле немојмо се лагати. Треће, написао сам оно што сматрам исправним, онако како је најјасније и немам намеру да превише околишам само да бих избегао паљбу неваспитаних Википедијанаца по мени. Ал' eво да ти учиним, још једно злонамерно, али овог пута заобилазно питање, по твом укусу, кад сам већ ту: Јел' треба и ја да се потписујем у оквиру оних чланака које пишем, нисам то радио, али сам видео да неки то раде, па шта знам, ипак сам нов. поз. Jovan Vesić 05:47, 8 јануар 2006 (CET)

  • На жалост, морам рећи да се комунисти овом приликом не могу избацити из контекста. Добро ми је позната њихова методологија деловања, тако да су се сличности могле увидети и са твојим коментарисањем. Жао ми је што се ниси потрудио да претпоставиш како ће други корисници реаговати на твоје писање, уколико мислиш да твоја намера није била провокативна. По мом мишљењу је она то апсолутно била, због чега сам и реаговао. Поред тога појавило се једно ново, занимљиво сазнање да википедијанце (српске) делиш на неваспитане и оне друге. Свакако би било поучно сазнати у ком процентуалном односу их делиш на те категорије. Могу да замислим. Твоја два подржавалаца овде са којима чиниш групу, су већ била у сукобу са заједницом српске википедије, па и даље настављају своје деструктивно деловање. Можда такво деловање зовеш васпитаношћу.
  • Твоје питање о проблему потписивања чланака излази из оквира ове теме. То не значи да о њој не желим да дискутујем. Напротив. Постави конкретна питања на мојој страни за разговор, или на неком другом месту, да и други могу да учествују. Мој конкретни став у вези потписивања јесте да оно треба да допринесе квалитети српске википедије. :domatrios 13:06, 8 јануар 2006 (CET)

Драги корисниче Јоване Весићу, видим да си провео кратко време на нашој Википедији и да си већ веома дубоко загазио у воде ширења мржње, пропагирања нетрпељивости, упражњавања вербалне агресије и осталих нама не тако драгих ствари. Можеш бити атеиста, ја то поштујем, и славити свог Светог Рејмонда Пенафортског (и написати чланак о њему) биће ми драго да прочитам нешто о њему, али чак и кад се, као атеиста изнервираш и напишеш реченицу "да је "Христос се роди" непристојан, непримерен, пристрасан и нетолерантан усклик" заборављаш да онај који је написао "Христот се роди" није имао ни најмању жељу да некога вређа или понизи, док ти ЈЕСИ! Пажљиво смишљена, али ипак бесмислена примедба да је у питању "промоција једног противприродног календара" је на ивици смешног, јер су и јеврејски и муслимански и јулијански и грегоријански календари релативни и погрешни. Најтачнији је Милутина Миланковића, али га нико не користи, нажалост. Промоција календара ... хм ... размисли још једном. Твој покушај поређења радосног верског и породичног празника са политичком кампањом је директна увреда и на то не желим да одговарам.

И на крају реч ... срамота! Зашто је срамота изразити да си другачији и да тражиш да ипак те сви поштују. Зашто је срамота тражити право да се чује твоје мишљење и да не буде згажено и бачено. Изрази своје мишљење и ја ћу се борити да нико не сме да те вређа због тога! Реци шта јеси, хоћеш, волиш, мислиш и ја ћу те поштовати. НЕМОЈ ширити језик мржње, научи да друге поштујеш (не само трпиш) и сви ћемо наћи начина да причамо и да се чујемо!

У нади да ћемо се ипак разумети, поздрављам те. -- JustUser  JustTalk 13:37, 8 јануар 2006 (CET)

Ух, немам шта да кажем на ово. И мени је жао што је оштар тон моје прве поруке изазвао нецивилизоване одговоре. Прочитај све моје поруке и све поруке доматриоса па просуди ко пропагира нетрпељивост, мада верујем да се већ знате. До тада поздрав.. @Domatrios: у праву си, овом питању о потписивању и није место овде.. извињавам се за то - било је то једно пакосно излажење из оквира теме (по угледу на твоје комунисте..) које наравно није било на месту. Што се тиче непристојности, и поделе.... чини ми се да прилично често инсистираш на неким поделама: нешто у смислу "ови твоји" си рекао неколико пута, и то ми није сасвим јасно с обзиром на то да сам нов овде и немам никакав "договор" или "савез" ни са ким. Од свих са којима сам се до сада сусрео, мислим да си само ти и то само у оном првом, увредљивом одговору мени потпао у ту "категорију непристојних". Наравно, трудим се да не судим толико брзо о људима, а твоји каснији одговори су били прилично цивилизованији па сам спреман да пређем преко оних прозивака из прве поруке. И да, и даље не знам какве везе ја имам са комунистима, а и да имам зашто би некоме то толико сметало.. За сада ћу заћутати, и чекам велике празнике других религија да видим да ли су она обећања била лажна или не наравно у нади да нису. поздрав свима.Jovan Vesić 20:19, 8 јануар 2006 (CET)

За непотписаног корисника изнад. Ако ико овде пропагира нетрпељивост онда су то специјалци на задатку попут тебе. А што се тиче обећања доказаних провокатора попут Божовића кобајаги са Златибора који користи сваку прилику за спровођење његових фалсикиката (можда и у дослуху с тобом пошто сте нешто синхронизовани у ставовима) - заборави јер он не говори у име ове википедије већ у своје одн. ваше име. Није то Бајрам итд. у Срба и у Србији званични и национални празник већ Божић. А ово је пре свега Српска википедија. Голија

Ово је пре свега википедија на српском језику, а не википедија Срба или википедија Србије. поз.Jovan Vesić 20:54, 8 јануар 2006 (CET)

Твој бисер од одговора и не заслужује коментар. Знао сам да је, што се тиче програмираних аутомата свака дискусија узалудна. Њима једини мотив и задатак јесте - провокација. Голија

Хвала ти, јако си љубазан. свако ти добро. поз. Jovan Vesić 21:21, 8 јануар 2006 (CET)

Ех, драги мој свеприсутни Голијо, нисам ни сумњао да се ти макар у ово не разумијеш, па ти се, наравно, разумијеш у све. :) Само ми реци, откад је то Божић званични и национални празник Републике Србије? Ух, мора да сам пропустио тај дио, али ето - срећом си ти ту да нас све просвијетлиш својим завидним знањем. А наравно, ти шта проговориш то је несумњиво ријеч цијеле српске википедијанске заједнице, ти увијек говориш у име Википедије. И баш као што си рекао, Голијо, а око чега изгледа највише гријешиш, ово јесте српска Википедија, а не србијанска, тако да она нема ништа са Србијом, па макар њени државни празници и били Божић и Бајрам (а нису), већ са српским језиком и Србима, који итекако живе и изван Србије, а управо комуњаре попут тебе то константно негирају. :) Поред тога, Срба има и православаца и католика и муслимана, што си и сам говорио залажући се за категорију Знаменити Срби муслимани, зар се не сјећаш? А ипак, сад сводиш Србе само на православце и само на Божић. Ех, Голијо, могао би и ти да одлучиш како да програмираш свој аутомат. ;) И нешто ми сад прође кроз главу, зар ниси ти који се тако жестоко залажеш за српску православну ствар добар дио својих дубокоумних коментара на страницама за разговор и на Тргу писао латиницом? Цццц... :D --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 23:20, 9 јануар 2006 (CET)

Драги Јоване, добродошао на Википедију. Овде покушавамо да направимо енциклопедију, а разговори и бескрајна труљења су допустива једино ако на неки начин служе томе циљу. У том смилу, корисници који прво почну да унедоглед троше простор страница за разговор и свачије време ће брзо потрошити почетне кредите у овој игри. Ја се надам да ће ти се овде свидети и да ћеш почети да доприносиш лепим и интересантним чланцима. У супротном, кредит ћеш истрошити а за већину сталних корисника то ће значити да ће овакве ефемерне твоје примедбе једноставно бити игнорисане --Dzordzm 00:53, 9 јануар 2006 (CET)

Нови корисниче Јоване, добродошао. Као новог корисника морам те упозорити да ово што радиш третирамо као вандализам, па се као такав санкционише. Ово није форим, како ти је већ објаснио мој предходник већ озбиљан пројекат. Гледајући твој датум уписа и твоје прве измене сам се запитао: да ли се већ од негде знамо? Сувише се добро сналазиш за почетника и захтеваш некаква права и већ познајеш односе међу корисницима. Надам се да такође знаш каква је процедура када проверавамо идентитет корисника, а нарошито оних који злоупотребљавају овај пројекат? Зато те молим да размислиш и конструктивно наставиш да доприносиш, уколико ниси неко кога већ познајемо. Свако добро — Горан Анђелковићразговорmessage & ГетоБотзадаци • 11:51, 9 јануар 2006 (CET)


Хвала на добродошлици и похвалама да се добро сналазим. Не знам како проверавате идентитет, моје име је заиста Јован Весић а матични број 0704985710136. Ово наводим само јер сам приметио да многи сумњају у мој идентитет, иако верујем да ће можда изазвати неке злонамерне коментаре. Никада раније (под другим корисничким именом) нисам учествовао у раду Википедије. Ја сам и до сада убедљиво највећи део времена овде провео доприносећи (надам се успешно) тиме што пишем нове и исправљам старе чланке, а тек мали део времена препуцавајући се на Тргу, а тако намеравам и да наставим. До сада сам између осталих започео чланке: Змај (митологија), Лилит, Свети Рејмонд из Пенафорта, Сатанизам, Убрзање, Луцидни сан, Мефистофелес... и ово наводим овде само да би вас убедио све да је и моја првенствена намера овде да допринесем енциклопедији, што наравно не значи да се одричем свог става са почетка ове расправе. Поздрав свим Википедијанцима! Jovan Vesić 20:32, 9 јануар 2006 (CET)

>Сви чланци које до сада започо нису старији од 2-3 дана тј. од седмог јанура, на Божић. Дакле ниси провокатор већ добронамеран (з оне који ти верују) а баш си Божић одабрао да пишеш чланке о Сатанизму и сл. темамам. Занимљиво. Наравно, само још једаГолија

Ово што је Јован радио није вандализам. Конструктивна критика је увек више него добродошла. Преко тога, није овде дошао са злом намером. Напоменуо је управно оно што је овде проблем у последње време, а, између осталог, и неприхватљиво са становишта глобалне викимедијанске заједнице. Ко прати мејлинг листе, може то и да установи. Ова Википедија је српска зато што је писана српским језиком. Да, она ће се бавити више српском културом јер говорници српског језика углавном припадају српској култури. Као што смо и раније причали, ово никако не може бити српска православна Википедија. Поред православаца овде има и оних који нису православци. --Милош Ранчић (разговор) 21:26, 9 јануар 2006 (CET)
Не може да буде предмет конструктивне критике клевета и напад особе која, баш занимљиво, на Божић пише чланак о Сатани и Демонима а истовремено напада Српску википедију одн. зато што је издвојила хришћанску Божићну честитку. Већ сам податак да је на Божић написао чланак о Сатани итд. нам говори о томе да се ради о острашћеној и нати-хришћански настројеној особи која према томе свакао није добронамерн и објективна у том погледу. Није Божић празник мањине већ национални празник док Бајрам није. Немам ништа против честитке муслиманским верницима, али некакав ред ипак мора да постоји. Голија
Опрости ми брате, ако сам те на мржњу навео. Ја теби све опраштам ако се ишта опростити има. Jovan Vesić 23:00, 9 јануар 2006 (CET)
И, ко ће да честита Бајрам сада? Сутра је. --Милош Ранчић (разговор) 21:26, 9 јануар 2006 (CET)