Википедија:Уживо/Викиманија 2007.

Овај извештај је написао Филип Маљковић у првом лицу!

Трећа Викиманија за редом, а друга на којој сам ја присуствовао. Овај пут је била у Тајпеју, на Тајвану, а била је веома посећена. Упознао сам доста нових људи, видео људе које сам упознао раније и све у свему се забавио током ових недељу дана. У уводном делу ћу, што је краће могуће, резимирати дешавања пре саме конференције.

Википедијанци се поздрављају у холу неколико дана пре конференције

Пре конференције[уреди | уреди извор]

У Тајпеј сам стигао након око 24 часа проведених у превозу (три лета) у понедељак, 30. јуна. За три и по дана сам са разним Википедијанцима обишао доста знаменитости и занимљивих ствари у Тајпеју (меморијале, највишу (завршену) зграду на свету, музеје, паркове, храм, ноћну пијацу, зоо врт итд). Наравно, све ово време сам проводио са Википедијанцима и Викимедијанцима из целог света. Нема теоретске шансе да се сетим свих људи које сам упознао и/или видео, али ево покушаја да забележим већину:

Лодевајк Гелауф, Гијом Помије, Остин Хер[1], Џејмс Форестер, Семјуел Клајн, Фиби Ајерс, Фине Бонен, Кери Бас[2], Дрор Камир, Делфин Менар, Брајон Вибер, Марк Бергсма, Роб Халсел, Домас Митузас, Јенс Франк, Реј Сејнтонџ, Флоранс Нибар-Девуар, Матијас Шиндлер, Нина Герлах, Курт Јансон, Јакоб Фос, Дени Врандечић, Јури Астракан, Кормак Лолер, Ендру Ли, Едвард Јасер, Енрик Сенабре Идалго, Ребека Рубин, Херарт Мајсен, Ким Брунинг, Ник Џенкинс, Дејвид Стил, Кристоф Енер, Ерик Мелер, Дамијан Финол, Наоко Кизу, Крег Сперијер, Јун Харал Себи, Кет Волш, Сандра Ордонез, Сиска Довијана, Крис Вотер, Џими Вејлс, Дејвид Страус, Ден Џејкобсон, Хуан Давид Руиз, Патрисио Лоренте, Су Гарднер, Бенџамин Мејко Хил, Валдир Спенсер Пимента Лима, Ндесањо Маша, Ибрахим Рустамов, Рави Кант, Марк Нелсон, Брајан Мингус, Лука де Алфара, Себастијан Молески, Шон Воксман, Фрида Бриосхи, Џероми-Ју Чен, Ворд Канингем, Рево Арка Гири Соекатно, Бријана Лор, Тим Старлинг, Анђела Бизли, Јан-Барт де Вреде, Џејмс Хер, Ерик Захте, Џои Ито, Мануел Шнајдер, Анируд Синг Бати, Мајк Годвин, Реј Кинг, Лиса Картер, Еван Продрому, Харел, Маркус Креч итд.
Спремни за обилазак града

Организатори су, између осталих, били Титан Денг, Ешли Ву, РОК, Каур Џмеб, Шјанг Тај Чејн, Цу Чјан Лиу и Франсес Хуанг.

За ових неколико дана било је доста занимљивих ситуација, али о њима или уживо или у мемоарима које ћу издати пред смрт. :) Овде је избор мојих слика из Тајпеја на сајту Flickr. Такође, неколико мојих запажања: Кинези и нису баш нешто леп народ, а ни енглески језик им није јача страна[3]; "Вода Вода" се извози чак и на Тајван, али је зато тамо дупло скупља од осталих, домаћих вода; криминал је на веома ниском нивоу, али се то не може рећи за загађење; смог и магла су честе појаве, а влажност ваздуха је, у поређењу са балканским поднебљем, благи ужас, односно једва је подношљиво; људи су доброћудни и веома пријатни, цене су ниске у поређењу са Европском унијом, али више него у већем делу Азије.

Петак, 3. август 2007.[уреди | уреди извор]

Ендру Ли, Џимбо Вејлс, Дејвид Стил, Флоранс Девуар и Witty lama се фотографишу за новинаре

Око 9 ујутру трећа Викиманија је званично почела. Прво је Теодоранијан, главни организатор, направио уводну реч: рекао је да се за конференцију регистровало 1100 људи, од којих је 45% из остатка света (дакле, не рачунајући Републику Кину) и то из 98 држава. Поздравио нас је све, пожелео нам леп провод и препустио микрофон Анђели која је направила увод за Џимба, који је, опет, направио увод за Флоранс (председавајућа одбора фондације), која је држала доста дугачак говор/презентацију. За почетак се захвалила спонзорима, организаторима и свим људима који су помогли да се ова конференција реализује, затим нас је укратко упутила у то шта се дешава у Викимедијиној заједници: дала је неке информације о фондацији (нови запослени као што је Су Гарднер и Мајк Годвин, процена новца за 2007. годину је око $3,5 милиона, а 70% донација долази из САД), пројектима (нпр. да имамо око 7 милиона чланака свеукупно, да сајтове посети 200 милиона људи месечно, да остава има скоро два милиона слика и фајлова) итд. Такође је споменула да треба радити на пројектима на афричким језицима, активирати Викиверзитет, радити на мисији фондације, а споменула је и како Википедија и остали пројекти имају велики утицај на компаније и да смо постали препознатљиви. Такође је и постављено питање новца и његовог прилива у будућности и садашњости, а наговестила је и још једно окупљање одбора фондације (заједно са још неким изабраним људима), као и састанак огранака у Европи на пролеће[4]. Дотицала је и теме везане за филозофију Википедије, промоцију, рекламе, спонзорства, одрживост и скалабилност фондације, поправљање квалитета, приступа, учешћа и општег "авернеса", односно свести везаних за Википедију. Ово је било једно од неколико кључних презентација, па сам зато толико детаљно и пренео садржај исте.

Како је програм подељен у сесије, могу са слободом да кажем да сам остатак овог дана провео на 4 сесије, по мени доста занимљиве. Целокупни програм можете да видите овде, али чини ми се да није баш најтачнији, пошто је било доста ад-хок измена.

Било како било, на почетку сам био на предавању Бенџамина "Мејко" Хила и Кет Волш (једна од чланова одбора Викимедија фондације). Мејко је причао о дефиницији слободе - о самим слободама, мноштву (")слободних(") лиценци, чињеници да је фривер замењен слободним софтвером, а споменуо је и Столмана и саму дефиницију слободе. Кет је, с друге стране, причала о ауторским правима на Викимедијиним пројектима: изведена дела, комерцијална употреба, морална права, ДРМ, комерцијални формати, транспарентне копије итд. Говорила је мало и о слободној култури, "копифајту" као и о томе шта нам је чинити по овим питањима.

Друга сесија којој сам присуствовао је био панел/дискусија са стјуардима и то, конкретно, са Лодевајком, Крегом и Јуном. Кери Бас, такође стјуард, био је модератор, а сама дискусија се свела на питања и одоговре људи који су се окупили. С обзиром да је била мала група људи, раније се ова сесија и завршила. Али то не значи да није било конструктивних и занимљивих питања, везаних углавном за рад и политику стјуарда и сл.

Први Wikichix састанак!

Гијом је држао трећу сесију која се тицала смерница о визуелном идентитету Викимедијиних пројеката. О чему се овде, заправо, радило? Па, на почетку је приказан историјат главне странице на енглеској википедији, затим и неки промоциони материјали, а онда је представљен новооформљени комитет за маркетинг. Понуђени су предлози решења за проблеме везане за превод брендова и трејдмаркова, логое, скинове МедијаВики софтвера, сличности у називима и садржају (нпр. Википедија, Викимедија, МедијаВики, вики...). Конкретно, наговештено је да ће у будућности вероватно постојати навигациона трака која ће за сваки пројекат бити јединствена. На крају се предавач позабавио једном студијом коришћења, односно употребљивости вики софтвера[5].

Последња ствар на коју сам отишао овог дана били су муњевити разговори, односно lightning talks, у оригиналу. Као и прошле године, правило је било да сваки излагач има највише пет минута да представи штагод жели, с тим што је ове године пет минута заиста било пет минута! Између осталих, излагање сам имао и ја. Није било ништа посебно, а настало је као Оскаров[6] предлог да мало боље представим заједницу. Као по договорима са састанака у Београду, саставио сам кратко излагање, у коме се види пресек српске Википедије и Викимедије Србије. Било је два питања, али сам заборавио која су била (ништа релевантно, верујем). Поред мене, теме осталих муњевитих презентација биле су: Wikipedia Weekly, Јидиш Википедија, МедијаВики API, OLPC, нови израелски закон о ауторским правима и универзално дугме "уреди". Неки су причали о екстраховању речника из Википедије, као и о управљању знањем.

Посетиоци "интерног" састанка

То је било све за први дан Викиманије. Предвече сам са неким људима отишао до центра града на шопинг, али од њега ништа није било, јер је пљуштала киша. Зато смо се спустили у метро (главна метро станица је на четири нивоа и испуњена је продавницама и ресторанима), где смо вечерали, а касни вечерњи период сам провео, као и обично, у разговору са Википедијанцима у холу зграде за спавање.

Субота, 4. август 2007.[уреди | уреди извор]

Други дан се састојао од чак 5 сесија, али сам присуствовао четирма. На почетку сам био на предавању Брајана Мингуса и Луке де Алфара (са којим сам, између осталих, вечерао две вечери раније). Брајан је причао о одређивању квалитета Википедијиних чланака користећи природне језике. Поред објашњења како најбоље одредити квалитет чланака, изнео нам је неке занимљиве статистике. Тренутно се не сећам зашто, али сам у свој нотес забележио следећи број: ISBN 0-13-095069-6[7]. Лука, који ради на Универзитету у Калифорнији, Санта Круз, имао је још занимљивију презентацију - тицала се угледа аутора. Наиме, он је осмислио систем за рачунање репутације сарадника на Википедији преко историје страница. У детаље је објаснио принцип на који функционише његова алатка и пружио нам је неке прилично изненађујуће статистике. Друга ставка је био тзв. text trust (односно веродостојност датог текста) - објаснио нам је могуће имплементације и демонстрирао ово на примерима. Релевантан линк је http://trust.cse.ucsc.edu/.

Људи на састанку везаном за огранке, први део

Друга сесија је био заправо панел назван "Будућност викија". Џејмс је био модератор, а "панелисти" (односно људи који су активно учествовали у разговорима) били су Ворд Канингем (оснивач викија), Ерик Мелер (члан одбора фондације), Дирк Риле (из Вики симпозијума) и Џејмс Херик (из Вики хау-а). Причали су о томе да ли се задржати само на тексту или омогућити вики уређивање и за друге медије, споменули су семантички вики, уједињену синтаксу (и вики креол), визивиг уређивање, а дискутовали су и о техничким блокадама, видео фајловима у викију, затим шта радити са вики "програмирањем" (односно прављењем езотеричких шаблона које само екстремно мали број људи уопште разуме), а дохватили су се и појмова Веб 2.0 и Веб 3.0. Наравно, питања из публике су била неизбежна пред крај званичне дискусије.

После ручка, уместо да одем на неку од 6 могућности за трећу сесију, организован је "интерни састанак", односно састанак за узак круг људи [8]. О чему се ту причало? Па, углавном о будућности Викимедије, огранака, пројеката и краткорочним плановима. Укратко, получасовни брифинг и брејнсторминг због којег сам пропустио туторијал за оставу, где је Бријана објашњавала у детаље како правилно слати слике на оставу, са посебним освртом на лиценце.

За четврти део сам одлучио да посетим још један панел, али су овог пута панелисти били присутни чланови Елеккома, односно комитета за изборе [чланова Викимедија фондације]. То су Наоко Кизу, Јун Харал Себи, Тим Старлинг, Бенџамин Мејко Хил и Јан-Барт де Вреде. Наоко (познатија као Афаја) је дала увод састављен углавном од чињеница, историјата настанка самог комитета као и погледа на претходна три избора, Јун (познатији као jhs) нам је предочио његову преспективу целе ситуације, Тим је пружио техничке детаље, а чак и демонстрирао како избори треба да изгледају, Бенџамин је причао о потенцијалним другим системима гласања (уместо тренутног, инклузионистичког) и наводио разлоге за и против мењања система, док је Јан-Барт служио као модератор.

Људи на састанку везаном за огранке, други део

Последњи сегмент је, бар што се мене тиче, био више технички оријентисан. Ово је заправо била радионица - детаљнија објашњења о API-ју МедијаВики софтвера. Наиме, Јури Астракан, аутор споменутог API-ja, објаснио је прво шта је то API, детаљно објаснио његове могућности (конкретно, добијање података, генератори, прављење измена итд.), причао о будућим опцијама, а све то уз показивање и програмирање уживо.

Као и прошле године, вече другог дана је резервисано за "журку", односно Викиманија парти. Неки су ишли тамо организованим превозом (један аутобус капацитета <50), а неки (ту сам био и ја) су морали сами да се сналазе. Метро систем је прилично једноставан, па није било компликација доћи до тзв. Црвеног музеја, где се забава и одржала. Концепт забаве је био следећи: слободно ситно послужење и бесплатно пиће у неограниченим количинама (а пиће се односило на Спрајт, воду или пиво[9]). Што се тиче програма, у почетку је био аудио-визуелни перформанс, мада бих ја то радије назвао "трипозни и инкохерентни видео запис под Кријејтив комонс лиценцом са психоделичном музиком у позадини и заслепљујућим лајт шоуом". Срећа па није било епилептичара... Али добро, после тога нам се Теодоранијан поново обратио, захвалио се на присуству, а онда и многобројним спонзорима, без којих ништа не би било од ове конференције, а онда је микрофон препустио људима из две спонзорске куће (.asia и једне чијег имена не могу да се сетим), који су, типично, ширили своју идеологију и промовисали своје компаније. Онда је уследео низ филмића који су пуштани на видео бимовима и махом су сви били везани за Википедију. Први и најзамиљивији је био "привју" документарца Truth in Numbers: The Wikipedia Story америчког режисера Ника Хила. После су пустили филм о Баркамповима, али се видело да се пажња већине посетилаца драстично губи. По плану требало је да се пусти још неколико филмића, али нисам сигуран да ли се дотле дошло, јер је већина људи била расута по музеју или испред њега. Овај период је одлично послужио за социјализацију и додатна упознавања. Толико о овом дану.

Недеља, 5. август 2007.[уреди | уреди извор]

Џои Ито, насмејани слободњак

Последњи дан је имао мало мање акције, али оно што се дешавало је било прилично важно. У првом сегменту сам присуствовао двема сесијама. Пошто је у обе сесије било два презентера, био сам у могућности да присуствујем првом делу једне и да се укључим у други део друге сесије и то сам и учинио. Наиме, прво је Брајон Вибер, главни технички запослени у фондацији, пружио преглед Дана хаковања, конференције која се традиционално одиграва два дана пред саму Викиманију и по имену се наслућује да је техничког карактера, односно углавном за програмере које интересује развој софтвера на коме раде пројекти, серверског система Викимедије и слично. С обзиром да сам се малчице касније прикључио овој презентацији, нисам био у могућности да видим овај преглед (питање је да ли га је уопште и било), јер је Брајон већ увелико причао о једној од највећих (не само) техничких тема која је актуелна у глобалној Викимедијиној заједници дуги низ година. Реч је, наравно, о јединственом пријављивању, односно Single user login, скраћено SUL. Брајон је углавном одговарао на постављена питања у вези са функционисањем самог софтвера, пошто је тестирање омогућено на тест Википедији, а није се устручавао да нам све демострира и разјасни неке ствари за које је он мислио да су нејасне. Када је завршио са излагањем, похитао сам ка другој просторији, која се налазила доста далеко од ове и у којој је Делфин Менар, доста позната овој заједници, имала предавање о Виртуалним и националним културама. Наиме, Делфин се дотицала културолошког утицаја на пројекте, различитости на различитим пројектима, огранака (статус, изазови) и осталих тема.

После паузе је уследило једино предавање у овом сегменту, које се одржало у аудиторијуму великог капацитета. Гостујући говорник је био Џои(чи) Ито из Creative Commons организације који има посебно интересовање за Википедију, али више за Оставу. Он је причао о економији дељења: о пиратерији, "шерингу", ауторским правима, самим CC лиценцама, заједницама итд. Мени је занимљиво да напоменем да сам нешто касније, током завршне церемоније, фотографисао Џоија (слика са стране). Добро, путујући преко Википедије сам упознао доста људи који имају чланке на енглеској (неки и на српској) Википедији, па су самим тим и доста важни, али посебно ми је било драго када је мене Џои фотографисао. С обзиром на то да се он цео живот бави сликама и прилично је професионалан у томе, некако се осећам почаствовано :)

Током ручка се за једним огромним столом у сали за ручавање одржао састанак који је водила Делфин и био је везан за локалне огранке. Поред углавном свих присутних представника из постојећих огранака, дошли су људи из Аргентине, Перуа, Хонг Конга, Индонезије... заинтересовани за причу. Најпре су се сви укратко представили, а онда је Делфин објаснила проблематику огранака, а онда су уследила питања посетилаца, на које је одговор давао ко је стигао. У једном тренутку нас је било толико много за тим једним столом, да су људи једва могли да ручају. Најважније је да је све прошло како ваља :)

И трећи дан је било "муњевитих монолога". Иако нисам био другог дана (због неке боље презентације у исто време), сматрао сам да је најбоље да им присуствујем овог дана. Теме су биле следеће: FLOSS упутства, Summer of content, Wiki Stick - Википедија на УСБ флеш меморији, вики журнализам, офлајн Википедија, могућа побољшања у МедијаВикију као и занимљива алатка за Википедијанце.

Џимбо, даје свој завршни говор

На крају смо се сви вратили у аудиторијум и уследио је низ активности. Прво је био панел одбора Викимедија фондације, коме је присуствовало 6 од 7 чланова одбора (борда). Након кратког увода и представљања појединачних чланова, одговарали су на питања из публике и са ИРЦ-а. Након овога је Џимбо одржао своју презентацију. Заправо, то није била баш озбиљна презентација, већ обраћање у некој опуштенијој атмосфери. Пустио је видео-клип - интервју са Стивеном Колбером, а онда је причао о сарадњи са другим, сродним организацијама (и притом споменуо iCommons догађаје) и Вики академији (конкретно, о наредној Вики академији која ће се одржати од 9. до 11. новембра у Јужноафричкој Републици), а такође је представио и Хедер Форд.

На крају је уследила завршна церемонија: додела награда за фотографије, исказивање захвалности свим спонзорима (понаособ!), волонтерима, организаторима, учесницима и специјалним гостима. На крају смо изашли испред зграде у којој се налазио тај аудиторијум и ту смо се групно фотографисали. Ах, да. Током целе конференције је на једном месту стајала огромна тродимензиона кугла у облику Википедијиног логоа направљена од мноштва ситних пластичних делова (у суштини, велике 3D пузле). Ваља напоменути да смо пред излазак из аудиторијума "разбили" ту куглу на делове, па су људи узимали, односно покушавали да уграбе најзанимљивије делове кугле. Ја сам, између осталих, успео да узмем један део оног слова "W". Елем, тиме се званично завршила Викиманија, а људи су почели полако да се расипају. Током овог дана био сам обавештен да ће се увече одржати ВИП вечера и да сам као члан и представник Викимедије Србије позван. Таксијем смо се одбацили до тог конференцијског центра у коме се одржала та ВИП вечера, а он се налазио само два блока од највише зграде на свету - Тајпеј 101. Вечера је била веома фенси, а претпостављам и папрено скупа (димљени лосос, стејк у сосу од вина, разне ђаконије... све укупно вечера од 7 делова), али то нас није оптерећивало, јер су је спознори плаћали [10].

По повратку у комплекс где нам се одржавала конференција, након поздрављања са људима на које сам успео да налетим, легао сам око поноћи, само да бих устао у 3 ујутру како бих се покупио и таксијем отишао до аеродрома - да, имао сам рани јутарњи лет назад за Београд. Након још око 24 часа путовања (опет три лета), коначно сам стигао у Панчево и тиме се мој једнонедељни пут преко света завршио.

Гијом држи награду коју је освојио

Закључак[уреди | уреди извор]

Све у свему, мислим да могу да кажем са пуном слободом да је ово била веома успешна Викиманија, и по питању организације и по питању садржаја. Брдо љубазних волонтера увек спремних да помогну, гомила поклона и бесплатних примерака, доста квалитетног садржаја, послужења и занимљивих и различитих људи учинили су да и ова Викиманија буде главни догађај у свету викија у 2007. години. Сложићу се са свима осталима када ћу рећи да ће следеће године заиста бити тешко надмашити Викиманију у Тајпеју и да организатори неће имати лак посао. Но, остаје нам само да чекамо и уверимо се сами. Не знам за вас, али ја идем и догодине :)

Филип, Ваш верни извештач :)

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ једини који ми је био цимер у све три собе у којима сам провео своје дане у Тајпеју
  2. ^ ради у канцеларији фондације у Флориди и запослен је као координатор волонтера; ако желите нешто да урадите за фондацију, он је особа за контакт
  3. ^ и овде постоји јасно чујан Ингриш због којег могу настати чудне речи и конструкције
  4. ^ касније је Делфин рекла да ће бити на јесен ове године, и то у Франкфурту, с обзиром на њено друго стање :)
  5. ^ прим. изв: usability study
  6. ^ и Оскар је требало да дође на Викиманију, али се разболео, па није био у могућности да путује :(
  7. ^ очигледно је реч о некој, по мени, занимљивој књизи
  8. ^ обавештење да ће се он десити било је само на интерној листи, да не би нахрлили људи, али у суштини није био тајни састанак
  9. ^ претпостављам да је реч о једином пиву које постоји на Тајвану - Taiwan Beer
  10. ^ уосталом, спонзори су и били на тој вечери и она је организована првенствено да би њих забавила