Википедија:Уживо/Викиманија 2010.

С Википедије, слободне енциклопедије
Овај извештај је написао Филип Маљковић у првом лицу!
Ја и мој друг, Кејси Браун

Шеста Викиманија по реду, четврта за мене, одржана је у Гдањску, граду на северу Пољске. Како сам схватио, лета су у овом делу света релативно блага. Међутим, то није оно што смо доживели током конференције[1] – праве тропске врућине пропратиле су и овогодишњу Викиманију, али то није спречило више стотина људи да се окупи на једном месту и одржи конференцију везану за оно што нас све спаја – Википедију. Конференција је одржана у згради балтичке филхармоније, што је, чини ми се, први пут да се тако нешто дешава[2]. Ове године посећеност људи из Србије била је највећа до сада, што и не чуди, с обзиром на релативну близину. Поред мене, ове године су на конференцији били Роберт[3], Милош[4] и Даница[5], која је учествовала у организацији конференције[6]. С обзиром да сам одсуствовао две године са глобалне викимедијске сцене, ова конференција је одлично послужила да обновим пријатељства са многим људима, али и да упознам разне "нове"[7] викимедијанце.

Пре конференције[уреди | уреди извор]

Роберт, ја и Даница на пријему
Другарска фотка, након пријема

У Гдањск сам слетео у четвртак око поднева, један дан пред почетак конференције, тако да није могло богзнаколико ствари да се издешава. Међутим, дани пред конференцију увек служе за необавезна дружења википедијанаца, па је тако било и ове године. Већ на аеродрому сам се нашао са Мохсеном и Малколмом и заједно смо отишли до дома у ком смо били смештени. То поподне искористили смо за краћи обилазак Гдањска, одлазак до једног од других домова где су неки други гости били смештени, као и до зграде филхармоније, где смо се "чекирали"[8], али и дружили са појединим викимедијанцима који су такође дошли истим поводом. Те вечери смо "упали" на пријем који се одржао у оближњем ресторану за организаторе, чланове одбора Задужбине, запослене у Задужбини и друге почасне госте. Иако је пријем[9] био затворене природе, немали број нас "падобранаца" је ушло, јер смо видели са улице познате људе како се забављају. Како се нико није побунио – ни организатори, ни остали гости, па чак ни Џимбо[10] – несметано смо "постали" гости тог пријема и занимљиво провели то топло јулско вече.

Петак, 9. јул 2010.[уреди | уреди извор]

Јацек и Марћин, организатори, држе уводну реч

Првог дана, као што то обичај налаже, програм почиње церемонијом отварања, тј. уводном речју организатора. Тако је било и овог пута. После овога, Су Гарднер, извршна директорка Викимедија задужбине, одржала је своју презентацију – представила је успехе и стање шире викимедијанске заједнице, као и саме Задужбине, а затим и планове за будућност. После ње, уследио је панел одбора повереника Задужбине, који је био у пуном саставу и на коме су представљене најновије измене у борду: Фиби Ајерс је постала нови члан борда, а заменила је Мајкла Сноуа; с обзиром да је он био председавајући, та улога је сада пребачена на Тинга Чена. Затим је било време за питања из публике, на која су чланови борда одговарали што су боље могли. После овога, почео је стандардни део конференције, односно по четири сесије које су се одржавале паралелно у различитим просторијама. Логично, могао сам да будем на само једној сесији истовремено, тако да ћу коментарисати само предавања/презентације/радионице на којима сам био.

Су Гарднер током свог излагања

На почетку сам био на радионици коју је држала Флоранс, а која је носила назив Brainstorming Wikimedia and Social Media. Ово је била више отворена дискусија него предавање[11] и то о Википедији као друштвеном сајту[12]: било је речи о разлозима за и против оваквог виђења, о будућности Википедије као друштвене мреже и о томе шта све треба урадити да би се дотле дошло.

Затим сам посетио групу предавања[13] која је обухватила следеће сесије:

  • Мајкл Сноу са темом Reflections on Wikimedia Commons говорио је о предностима и манама Оставе, али и његовим утисцима о предностима и манама приказаним на личном примеру, са посебним нагласком да Остава треба да се прилагођава потребама временом.
Мајкл Сноу одлази из одбора
  • Гијом Помије, са темом Increasing multimedia participation on Wikimedia websites причао је о ономе на чему ради у Задужбини, са још пар колега, а то је accessibility, односно[14] олакшавање сналажења корисника и омогућавање МедијаВикија лакшим за употребу. Презентација се тицала слања фајлова на Оставу, односно поређења тренутног, ригидног начина за слање и новог формулара[15], који је још увек у развоју, који је доста интуитивнији и лакши за употребу. Такође је била и презентација на лицу места[16], где је приказан рад новог формулара.
  • Јацек Јанковски, са темом Taking Wikipedia to the Third Dimension укратко је представио садржај своје докторске тезе – 3D графика у оквиру МедијаВики софтвера.
Ја, Валдир и Јун

Наредна група предавања била је везана за usability[17], односно побољшање употребљивости изгледа МедијаВики софтвера:

  • Парул Вора, Хауи Фанг и Тревор Парскал, са темом Usability Initiative & Informing Design with Data причали су о "Јузабилити иницијативи"[18], односно о томе чиме се иста бави (а бави се, углавном, новим vector скином). Извели су на сцену присутне амбасадоре те инцијативе из разних заједница, као и обичне кориснике, а онда објаснили процес, изнели да постоји потреба за преводима и најавили "глобализацију" ове иницијативе.
  • Роан Катоу, Даниз Купер, Гијом Помије, Ерик Мелер, Парул Вора, Хауи Фанг, Тревор Парскал, имали су тему The future of User experience at Wikimedia а ова сесија представљала је панел, односно прилику за питања из публике везана за "Јузабилити иницијативи".
  • Мика Алперн, са темом Informing Design with Data представио је usability статистике за велике сајтове и како су те статистике утицале на разумевање корисника и даље промене дизајна.
Стјуарди (садашњи и бивши): Мартин, Томас, ја, Ларс и Јун

После овога, за учеснике Викиманије, али и све остале заинтересоване, одржан је концерт балтичког симфонијског оркестра, који се састојао од 4 композиције и трајао скоро сат и по. Ово је први пут да се у оквиру Викиманије одржи овакав концерт. Толико о првом дану.

Субота, 10. јул 2010.[уреди | уреди извор]

Другог дана конференције није било тзв. plenary сесија[19]. Прва група предавања обухватила је следеће:

  • Ачал Прабхала, Фиби Ајерс, Ерик Мелер, Лодевајк Гелауф, Делфин Менар, Арне Клемперт - панел Allow, Invite, Encourage: Growing Wikimedia in the World; то је била презентација о Викимедијиним локалним огранцима, са статистикама и поређењима; панелисти су дали своје мишљење о томе како, када и зашто направити огранак, постављали су питања једно другом, углавном везана за чланства, односе са заједницом, када има смисла правити огранак и сл; на крају су била и питања из публике
  • Харел Каин - предавање Conflicts between local Wikimedia chapters and their respective editor communities било је о томе шта викимедијанске језичке заједнице мисле о националним локалним огранцима и обрнуто, каква је стварност, зашто постоји јаз између те две групе и сл; на крају су била питања и констатације из публике
Ја међу Немцима

Друга група предавања тицала се интернационализације:

  • Наоко Кизу и Сибранд Мазланд - Mediawiki internationalization and community feedback; причали су о преводима и координацији превођења и интернационализације на Викимедијиним пројектима.
  • Амир Е. Ахарони - Interlanguage links in Wikipedia: current problems and future development; причао је о проблемима са интервики линковима, као што је вишезначје[20], као и о предлогу решења: систем обједињеног, централног места за интервики линкове, на којем је радио Никола
  • Тим Бартел - Pushing MediaWiki Internationalization: Insights into MediaWiki i18n at a large multi-language service provider; причао је у сајту Wikia[21] и његовој употреби сајта translatewiki.net, као део начина за ажурирање превода и интернационализације МедијаВики софтвера.
Предах напољу: Ким Брунинг и Семјуел Клајн

Трећа група предавања тицала се превода:

  • Мајкл Галвез - Google translation; причао је о интеграцији Википедије са Google Translation Toolkit-ом
  • А. Равишанкар је требало да држи ово предавање, али он није могао да дође, па је његов колега са тамилске Википедије одржао презентацију A Review of Google Translation project in Tamil Wikipedia: Role of voluntarism, free and organically evolved community in ensuring quality of Wikipedia; представљени су проблеми Википедије на Тамилу везане за пројекат Гугл преводиоца – шта је било добро, шта је пошло по злу, какве су последице и закључци
  • Микел Итурбе - Reciprocal Enrichment between Wikipedia and Machine Translators; причао је о машинским преводиоцима у сарадњи са Википедијом, где и Википедија служи да исправи аутоматске преводиоце[22].
Тим током свог Lightning talk-а

Последњи блок предавања за данас укључио је:

  • Хауи Фанг је са темом Why do Editors Leave Wikipedia? A Survey of Casual Contributors представио резултате и анализе спроведене анкете везане за кориснике који су напустили Википедију (што је део пројекта Стратегије) – представљени су разлози зашто су људи напуштали Википедију, али и зашто нису
  • Ерик Захте је са темом Edit & Revert Trends представио статистике (и графичке и бројчане) везане за бројеве измена (не)регистрованих корисника и ботова, као и враћања; представљене су и статистике везане за "означене ревизије"[23]
  • Мајасара Омар - The Wiki as an Organism (with examples from Wikipedia); из одређених разлога, напустио сам просторију пре почетка ове сесије, тако да, заправо, нисам присуствовао овом предавању

После паузе, план је био да се одржи састанак локалних огранака. Пошто сам члан једног од њих, решио сам да присуствујем истом. Међутим, испоставило се да је тај састанак прерастао у два мања:

  1. азијски огранци (на енглеском)
  2. латино огранци (на шпанском)

Нас неколико, који нисмо припадали ниједној од те две групе, отишли смо у потрагу за нечим бољим. И том приликом сам отишао на сесију тзв. Lightning talks. Као и (скоро) сваке године, и овај пут су одржани "муњевити говори", тј. кратке презентације[24] о било чему што је везано за вики свет. И ја сам причао пар минута о викимедијанском ИРЦ-у, али на ту идеју сам дошао тек на лицу места.

Панел након пројекције филма: режисери, Џими и Ендру Ли, као модератор

Након овога, у главној[25] сали, одржана је пројекција филма Truth in Numbers?. Ово је било прво јавно приказивање дотичног документарца, а филм говори, наравно, о Википедији и њеном успеху. Филм је објективно приказао Википедију кроз њене уреднике, и то из разних крајева земаљске кугле, оснивача и критичаре[26]. Након филма је уследио панел са режисерима, Ником Хилом и Скотом Глосерманом, као и Џимијем Вејлсом, где су људи из публике постављали питања везана за филм.

Валдир и Такаши током журке

Након пројекције филма, људи су аутобусима одвожени до једне локације на северу града, која се налази у оквиру гдањског бродоградилишта, где је одржана викиманијска журка, без које је немогуће замислити ниједну Викиманију. Зграда је делом кафић, а делом музеј, рецимо, савремене уметности, а чини ми се да је некад била складиште. За разлику од већине, Јун и ја смо одабрали да одемо до дома и оставимо своје ствари, па да пешака дођемо до места где се одржавала журка, уместо да смо отишли бусевима. Једва смо нашли локацију, а чак смо налетели и на још једног изгубљеног википедијанца. У сваком случају, журка је била занимљива, поготово што сам све време лежао на лејзи бегу покрај Керија, па смо поздрављали многе људе који су туда пролазили[27], али и причали са појединим људима, као што су Данијел и Валдир.

Недеља, 11. јул 2010.[уреди | уреди извор]

Последњи дан конференције почео је Џимбовим предавањем[28]. Овај пут се фокусирао на мале Википедије, које имају разних проблема, укључујући и број говорника, техничке проблеме и сл. Приказао је своје видео интервјуе са представницима разних малих Википедија и дао обећање да ће порадити на томе да те Википедије крену да се развијају тако што ће превазићи проблеме уз његову помоћ и помоћ одговарајућих људи.

(Скоро) сви организатори

Због лоше комуникације између организатора конференције и људи који су давали студентске домове на услугу током Викиманије, дошло је до неспоразума у коме су сви из једног специфичног дома (укључујући и мене) морали да напусте своје собе један дан раније, тј. у недељу. Сви ти људи смештени су у друге домове широм града, тако да нико није остао без крова над главом, али је свакако направљен пропуст у организацији. Пошто нисам био обавештен да треба да изађем из собе раније, отишао сам до дома по своје ствари одмах после Џимијевог, због чега сам пропустио добар део јутарњих сесија. Тек сам стигао на један панел, који је предводио Стјуарт Гајгер, мада су међу панелистима били и Ендру Ли, Кормак Лолер, Џоди Шнајдер и др. Тема је била Academic Researchers in Wikimedia Communities: Ethics, Methods, and Policies, а панел се тицао истраживања везаних за Википедију у академском свету.

Следећу групу предавања сам у потпуности пропустио, и то зато што сам решавао у том тренутку битније проблеме. Наиме, било је потребно резервисати мој смештај у Пољској, а ту су настале одређене перипетије, које сам решио уз велику помоћ Данијела, који је "локалац". Након десетак телефонских позива и два сата сурфовања нетом и знојења у ходнику зграде балтичке филхармоније, успели смо да резервишемо хостел и хотел за мене. :) Оно што ми је такође жао је што смо и Данијел и ја пропустили састанак стјуарда који је одржан током паузе за ручак, а који је био веома занимљив, како сам чуо.

Мађари: Бенце, Герге и Оршоља

Последња група предавања на којој сам био тицала се outreach-а[29], односно покушаја да се "приђе" људима и организацијама у циљу да се повећа њихово учешће у вики заједници:

  • Кочио, Пжикута и Полимерек, три пољска Википедијанца, представили су Wikiexpedtion - an approach to mix outreach and data colecting social activites, односно Викиекспедиције, и објаснили како су исте припремљене и реализоване, као и то како и зашто су дошли на идеју да праве вики-експедиције и какви су резултати[30]
  • Франк Шуленбург, Род Даникан и Пит Форсит - Using Wikipedia as a Teaching Tool - the Wikipedia Public Policy Initiative and the path to an effective and sustainable collaborative environment with the world of higher education; причали су о Public Policy иницијативи, 17-месечном програму за регрутовање нових корисника и побољшање одређене групе чланака; представљени су планови пројекта, који укључују рад са разним америчким универзитетима, што, даље, подразумева запослење одређеног броја људи и сл.
  • Тим Мориц Хектор - Structure of the German Mentoring Program and international comparison; било је речи о предностима и циљевима програма менторства, пример немачког програма и других приступа; дат је и упоредни приказ за немачку, енглеску, француску, пољску и холандску Википедију, тј. одговарајуће програме менторства
  • Наоко Кизу - Wikimedia in Japan: Acculturation and Outreach; Наоко је причала о малој јапанској заједници[31], историји Википедије на јапанском језику, култури, састанцима итд.
Мешано северно друштво: Немци и Норвежани

На крају, одржана је и церемонија затварања конференције, где су се организатори захваљивали свима редом, као што обичај налаже. Након тога, приказана је и презентација Викиманије 2011, која ће се одржати у Хаифи.

Пошто је конференција званично завршена, отишли смо уз реку да направимо групну фотографију[32], а након тога, људи су почели да одлазе на своје стране...

Увече, док је већина људи пратила финални меч светског првенства у фудбалу, неколицина нас ("локалци"[33] Данијел, Наталија, Александра, Марек, Михал, Норвежани Јун и Ларс и ја) је уживала у вечерњој шетњи Гдањском и у вечери у пицерији.

После конференције[уреди | уреди извор]

Данијел, спаситељ :)

После конференције, за разлику од доброг дела посетилаца[34], остао сам у Пољској још скоро недељу дана, које сам искористио за разгледање оближњих градова, као што су пољски Сопот и Гдиња, али и нешто даљи градови, Познањ, Лођ и Варшава. Иако је првобитан план био да путујем са Малколмом и Мохсеном[35], планови су се покварили, тако да сам своја путовања од Познања наставио сам. Данијел је био мој и Мохсенов водич приликом обилазака Гдањска, Сопота и Гдиње, с обзиром да он живи у Гдињи и познаје ова три места веома добро.

Закључак[уреди | уреди извор]

Још једна успешна конференција је за нама. Иако је ово била прва Викиманија која је имала озбиљних организационих проблема током последњих неколико месеци организације, ипак је испала јако добра и посећена. Неке грешке и организационе пропусте можемо занемарити, а предност дати богатом програму и лепоти окружења. Догодине, Викиманија ће бити одржана у Хаифи, у Израелу, па се надам да ћу имати прилике да српску википедијанску заједницу кроз нешто више од годину дана известим као и четири пута до сада.

За крај, побројао бих овде све људе које сам поново видео, које сам упознао или које сам видео, а нисам стигао да се упознам са њима (без посебног редоследа):

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106...

филип ██ 02:21, 26. јул 2010. (CEST)[одговори]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ а богме и пре и после ње
  2. ^ мислим на одабир простора
  3. ^ додуше, он је био и прошле године, када је био једини српски представник, тако да он није нов за Викиманију
  4. ^ који јесте први пут на оваквом скупу
  5. ^ која је више Викимедијанка, него Википедијанка, али нема везе
  6. ^ била је у комитету задуженом за програм
  7. ^ макар за мене, ако већ нису у потпуности нови
  8. ^ што у овом случају значи да смо добили своје акредитације – картице за око врата које нас идентификују по корисничком имену, правом имену и томе какву функцију имамо на конференцији
  9. ^ са послужењем, и то финим, могу додати
  10. ^ са којим сам тада мало попричао
  11. ^ отуд и термин "радионица"
  12. ^ односно неком виду друштвене мреже
  13. ^ треба напоменути да су сесије тематски груписана у групе, па сам у већини случајева слушао више сродних узастопних предавања
  14. ^ кад већ немамо адекватан превод за ту реч
  15. ^ као део њиховог резултата
  16. ^ тзв. live demo
  17. ^ још једна реч коју не можемо да преведемо
  18. ^ што је евидентно из назива :)
  19. ^ када постоји само једна опција, тј. очекује се да сви присуствују једном предавању
  20. ^ проузроковано били синонимијом или хомонимијом
  21. ^ или, боље рећи, мрежи викија који чине конгломерацију познату као Wikia
  22. ^ дакле, постоји двосмерна веза
  23. ^ слободан превод Flagged Revisions екстензије за МедијаВики
  24. ^ до неколико минута
  25. ^ концертној, заправо
  26. ^ од оних благонаклоних до оних радикално супротстављени самој идеји слободне интернет енциклопедије
  27. ^ с обзиром да су лејзи бегови били постављени на улазу у зграду, па је место било доста прометно
  28. ^ такозвани keynote speak
  29. ^ још једна реч коју је немогуће добро превести
  30. ^ углавном велики број фотографија
  31. ^ макар малој у поређењу са бројем говорника јапанског језика
  32. ^ односно цео албум групних фотографија
  33. ^ у смислу Пољаци
  34. ^ укључујући и остале сународнике
  35. ^ које споменух на почетку