Википедија:Уживо/Загреб, 17.1.2009.

Vikipedija:Uživo/Zagreb, 17.1.2009.

U Zagrebu je 17. januara 2009. godine održan osnivački sastanak Vikimedije Hrvatske. Na tom sastanku sam ja bio jedini pripadnik sr viki zajednice. (A kako sam se ja tamo zatekao, za ovu priču nije bitno... ili?)

Na hrvatskoj vikipediji se nalazi izveštaj sa tog sastanka. Kako većina članova ove vikipedije neće moći u dovoljnoj meri da razume dijalekte kojima je taj izveštaj pisan, ja ću pokušati da ih prevedem na jedan naš dijalekt, recimo moj maternji - niški.


Ovo je vrlo slobodan

Prevod izveštaja sa hr-wikipedije


sa mojim dopunama radi lakšeg praćenja događaja.


Službeno viđenje[уреди | уреди извор]

(pisao predsednik SpeedyGonsales)

Neko mora da zagrize i da napiše što su se okupili, nije to bilo zbog jedenje i pijenje... Ali, od onoliki prisutni, možda je neko došao baš s takve namere.

Kratka istorija Udruženja[уреди | уреди извор]

Poznato je da mi volimo da sastančimo, a naročito kad ima mezetluci i pijanluci. Pa što onda da ne iskoristimo još jednu priliku, da usput pokažemo kako smo i radili nešto. Na primer, samo statut od buduće Udruženje smo radili preko godinu dana! Nije to samo zato što smo spori, nego smo morali da utanačimo mnogo stvari... I tako, sve smo uspešno pripremili, pa se rešili da se počastimo da držimo sastanak.

Sastanak[уреди | уреди извор]

Mamac za sastanak...

Zagreb ima jednu veliku baru koju vikaju 'Jarunsko jezero'. Napravili ga za neke trke s čamci, pa onda zaboravili da ga zatrpaju.

Službeni deo (ma i neslužbeni, al' to su prećutali, prim.prev.) je održan u neku birtiju (a gde inače?) pored to jezero, Akvarijus (piše se sa ona bezobrazna rimska slova, Q-nešto). Počelo je u 15h, ali po naš običaj, svi su kasnili. U taj Akvarijus sve neki malecki astalčiki, pa ne mož' da stanu tanjiri. Lunna (Messec, prim.prev.) je naredila da gi sastavimo (a zamislite kako se spajaju kad su okrugli ko sofre), kobajagi da se gledamo i čujemo (pravi razlog će vidite dole u tekst).

Onda su (skoro) svi izašli napolje da se slikaju. A napolje ladno ko u Sibir, sneg do kolena, jezero zaleđeno, čak i kit (ene ga na slike od napolje) pobegao iz njega. Sr-predstavnik je zajedno sa svoju domaćicu mudro zaključio da ostane unutra - što moraju da se mrznu, kad i unutra može da se slikaju. To isto je zaključio i fotograf iz neke lokalne novine, pa nas slikao kad se oni smrznuti vratili.

Kako ne može da se radi ako krče creva, svi su se prvo lepo natapkali (ete ga razlog). Bogami, kakvi specijaliteti su bili!!! ič nije čudan takav redosled.

E, tako, sad može da se radi. Taj deo i nije nešto zanimljiv za opsivanje, sastanak ko sastanak: izabrano je radno predsedništvo, koje je posle uvaljivalo funkcije (predsednik, potpretsednici, sekretar)... uvek se traži neko ko dobro vuče.

I razgovor posle je bio manje-više nezanimljiv, viki pa viki pa viki..., ko da im nije dosta što se s to svakodnevno bakću. Razgovor uz pomenutu klopu je bio mnogo življi i interesantniji.

Razlaz je bio oko 20h. Novi predsednik je izgleda znao da će da bude izabran, pa je poneo neko vino da časti. Nisu mu dali da pravi konkurenciju u birtiju, pa da ne bude da ga džabe nosio, organizovala se tajna privatna sedeljka, gde je vino baš fino leglo uz razni domaći i specijaliteti iz Slavonski Brod. Vaš izveštač može da posvedoči da je vino bilo dobro ;)

Dabogda se ponovilo!

Iz moj ćošak[уреди | уреди извор]

(pisao potpredsednik Lasta, tada poznat kao Armchoir)

Šta smo mi jadni sve morali da prođemo zbog tamo neko udruženje

Početak zbivanja (zbivanje = dešavanje, prim.prev.) je kad su ni pozvali da dođemo gore u oni ladni krajevi, će osnivaju neko udruženje... I će nam daju neku tortu ako se prijavimo. Ja se prijavijo, a teo sam i drugari da povedem, da zapevamo, jer su rekli da će bude i vino. Kod nas je bilo baš lepo sunce, al' kad izađosmo iz Svetog Roka, magla, sneg, ladno, brrr...

Susret[уреди | уреди извор]

Našli smo se u onu Birtiju Akvarijus, na onu baru. To su mi objasnili da je zagrebačko more i da tu treniraju veslanje. Dobro da ne treniraju skokovi u vodu. Baš bi voleo da vidim kako to izvode u zaleđeno jezero, mislim i na veslanje i na skokovi. Tamo negde posle 15h smo počeli da se skupljamo, dolazili smo u grupe od po jedan. Kad smo se skupili, slikali smo se da se to objavi na viki. Ljudi moji, kakva je to divota bila! Sigurno sam još jedan sat bio ukočen od te divote. A imao sam žaketić, kapu, rukavice, hulahopke [тражи се извор], bio sam se dobro natruntao, ali džabe. Posle je došo neki iz novine pa smo se opet slikali, al' srećom unutra. I došla je neka devojka iz novine pa je onda naše mudro rukovodstvo razgovaralo s nju. I sad će to da izađe ko članak u novine, sa veliku sliku, će budemo popularni.

Udruženje[уреди | уреди извор]

Predsednik drži govoranciju

Eto, konačno da i mi osnujemo udruženje. Zove se... ma zaboravio sam a nije ni važno. Uglavnom, skupilo se nas trijes, pisali po neke artije, potpisali se, Jure nam uzeo lovu i dao neku artiju (napravio biznis od to), a onda je mudro rukovodstvo održalo pozdravni govor. Ne znam šta je govorio, bio sam na drugi kraj astala, tamo se nije čulo. Onda smo birali to isto mudro rukovodstvo za mudro rukovodstvo. I to na najdemokratskiji način. Imali smo kandidata za svako mesto, i njega smo lepo izabrali. I onda smo prešli na prvi deo od konkretna zbivanja.

Konkretno[уреди | уреди извор]

E, početak je obećavao. Doneli su lep leba, slavonski kulen, sir... ma šta da vam nabrajam, ovaj deo mi se sviđa i svojski sam se trudio da budem aktivan. Uskoro je nažalost tanjir ostao prazan, ali je to rešila naša vredna sekretarica koja je pomogla na svoji saradnici i donela nov pun tanjir. Joj, što smo pametno izabrali rukovodstvo koje zna šta treba malom čoveku.

Pouka[уреди | уреди извор]

E sad, kakvo bi to bilo rukovodstvo koje ispuni sve što obeća. Jer, ono što se kaže pre izbori nije isto s ono na šta se misli. Tako su mene lepo posle ovaj početak ispratili, puno su me pozdravili i ja sam otišo. Kakva sam ja naivčina! Oni su lepo, ko fol, oraganizovali te govor, te biranje, slikanje i sve ostalo, s nameru da prođe vreme i da moramo da si idemo. A torta i vino ostali njima. I još su mi rekli da je bila dobra. Za ovo bi se nadao od Piroćanci, ali od ovi odozgo nikad.

Pouka 2[уреди | уреди извор]

Kupio sam jutros Slobodnu Dalmaciju a tamo ne pominju suret. Otišo sam u trafiku i tamo kupio Jutarnji i Večernji list, ali ni tamo ništa. Kakva sam ja naivčina, i oni su me prešli.

Ne smem da kažem[уреди | уреди извор]

Ima jedna stvar koju sam zaboravio da kažem. Izabrali i mene u to rukovodstvo. Pa sad ispada i da sam sam sebe prevario. Svašta.

Odgovaraju prozvani[уреди | уреди извор]

Samo za zapisnik ....[уреди | уреди извор]

(prozvan je Jure Grm)

1. Jure je uzimo lovu - за tačno;
2. Jure je davo artije - обрисати обрисати nije tačno, za to je bio zadužen potpredsednik Frka;
3. Jure je napravio biznis  Komentar: - neka organi pravne države odrade svoj posao!
4. Kad smo videli kako je Armchoir (koji oće da bude Lasta) navalio na kulen, prepali smo se za tortu i kolače, pa smo malo odužili sa demokratsku proceduru, da ga otkačimo ... за uspešno!
5. U onaj krajnje tendenciozan i manipulatorski osvrt "Iz moj ćošak", pisac je zaboravio da napomene da je izabran za Izvršnog potpredsednika, a znamo kakvi su Izvršni potpredsednici!

Slike[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Commons-logo.svg U Vikimedija ostavi ima još multimedijalnih sadržaja na temu: Treći susret Vikipedijanaca u Zagrebu