Википедија:Уживо/недеља, 10. август 2008.

С Википедије, слободне енциклопедије
Сви присутни, осим извештача

Ана и ја се договорисмо да се нађемо у Таковској код зграде Скупштине, али се погодило да смо се нашли у Таковској код Светогорске (ако се добро сећам). Одатле смо се прошетали до улице Краља Милана и сели у башту кафића у СКЦ, на истом месту на ком смо седели и пре скоро месец дана на претходном састанку. После неких пола сата разговора (углавном о факултетима), коначно се неко други сетио да дође. Штавише, у року од 20 минута су се појавили сви остали који су присуствовали састанку, почевши од Драгана, који је најавио Николу, а затим преко Милоша, Аце и Горана, до Калета и Сање. Милош је предложио да пређемо унутра, с обзиром да је понео свој лаптоп, а унутра постоји бежични интернет. Испоставило се добро то што смо ушли, будући да сам заборавио папир и оловку, па сам белешке за овај извештај писао онлајн. Такође, отишао сам на ИРЦ, где смо малчице четовали и са корисницима који су се задесили тамо – Ласло, Роберт и Сениор. А интернет нам је послужио и кадгод смо хтели да проверимо неку чињеницу из разговора или да просто реферишемо оно о чему смо причали.

Прво смо причали о .rs доменима и о томе како ћемо вероватно узети неке нама од интереса, а затим се Драган мало изнервирао због западне пропаганде гледе актуелног руско-грузијског сукоба. Констатовали смо да Џимбо, добро познати оснивач Википедије, неће ипак доћи у Београд приликом своје посете Загребу, иако смо добили наговештај на Викиманији да би он могао да дође. Даље, причали смо о занимљивостима из чланака са наше и околних Википедија, спомињали смо мејлинг листе (интерну и "екстерну", односно јавну), а причали смо и о неким дисидентима, али и активним корисницима овог пројекта. Дотакли смо се и теме сарадње са факултетима (в. ово), што је Милош искористио да се договори са Аном око нечега (а наговештавам да има везе са Рударско-геолошким факултетом). Милош је још и споменуо свој "позив на брејнсторминг" са мејлинг листе (интерне, додуше, али ствар је прилично јавна): он би желео да се изјаснимо у вези са тим кога бисмо желели да видимо у одбору повереника Задужбине Викимедије у својству неке врсте стручњака. Овај позив је наишао на не баш тако сјајан одзив, па претпостављам да остаје да мало поразмислимо о томе. Е сад, Горан је, због својих обавеза, морао да нас напусти, али се брзо вратио назад, јер му је испала извесна количина новца из џепа. Међутим, то га није задржало, па је онда отишао for good.

Са друге стране

Тада смо већ почели да се делимо у групе људи, као у добра стара времена. Разлог за то је што нас је овог пута било више него током скорашњих састанака, а такође је утицала и атмосфера кафића, где је било прилично бучно (Олимпијада на ТВ-у), па не може свако сваког да чује, поготово кад се споје три стола. У сваком случају, Драган и Сања су почели да причају о неким археолошким стварима, као и о културама (древним, претпостављам), док су Ацо и Никола причали о праву (тако ми рекоше). Док смо Кале, Милош и ја причали на једној страни, остали су имали теме попут геологије, грејања, туцања и слично. С друге стране, Милош је терао Калета да уђе мало у глобалне кругове, па смо онда причали о мета-темама: глобална права, глобалне групе викија, чекјузер и оверсајт права, стјуарди, тулсервер; али и о неким спореднијим темама, као што су авиони и аеродроми.

Када се број присутних смањио, могли смо да се поново ујединимо у једну групу: Драган је причао о општинама, градовима, путевима у Србији, спомињали смо приступнице за Викимедију Србије (и како их треба ставити на једно место јер су тренутно разбацане на више места), причали мало о Викиманији. Заборавих да споменем да сам донео на састанак и крпеног лутка кога сам направио на Викиманији, а донео сам и албум са правим фотографијама, за оне који их нису видели онлајн. Нешто иза осам сати завршили смо састанак, тј. више нас се одлучило да оде, док је Милош остао унутра. Ана, Никола и ја смо се онда мало возили Сањиним (како она каже веома малим) колима. Наиме, она је била љубазна да нас све одвезе на одговарајуће нам локације, јер смо били на генералном путу ка њеној кући. Тако се завршио још један у низу викимедијанских летњих састанака. --ФилиП × 02:37, 11. август 2008. (CEST)Одговори[одговори]

Ево и Филипа, наравно, са накрилником пред собом. Такође наравно, Милош се прави да ништа не зна, а рачунар је, у ствари, његов.

Прво, Филип је заборавио да помене да је Никола цео састанак покушавао да поднесе свој усмени извештај са Викиманија и да је на крају (како, тако) успео у својој намери! Наравно, сви смо га весело храбрили у томе, па смо тако сазнали како је презентовао нас у далеком свету и како се одбранио од, злонамерних нам, живих викитролова.

Пошто је количина особа на овом састанку била значајна, добар део састанка је протекао у multithreadingu те ја овде помињем шта се дешавало у једном од паралелних токова. Ја сам нешто смарао Сању око Лепенског Вира, што нас је довело до приче и о локалитетима итд, али да не смарам сад и овде. У једном моменту се укључио Никола са питањем о геодетским базама, па о списку путева у Србији, па о границама села и општина. Ту је негде ускочио Милош са причом како је лако могуће извући карту Србије, тј обрадити је и добити нешто што је много више од обичне карте. Ако ово икада успе, имаћемо фантастичну мапу. -- JustUser  d[-_-]b JustTalk 11:53, 11. август 2008. (CEST)Одговори[одговори]

У ствари, Никола је мени рекао да питам Драгана да организујемо сарадњу са Рударско-геолошким факултетом. А са Милошем смо разговарали о „великим“ стварима у геологији, тј. о томе да је потребно, а и могуће унети чланке са основним стварима о сваком минералу и свакој стени, што би било нешто изванредно за Википедију на пољу геологије. —Geologicharka (разговор) 22:15, 15. август 2008. (CEST)Одговори[одговори]