Википедија:Уживо/недеља, 12. фебруар 2012.

Када сам стигао до Дома омладине, Душка, која је сада постала редовни посетилац састанака, и Аца су ме већ чекали, па смо сво троје отишли на први спрат у трибинску салу. Кроз неких пола сата појавио се и Горан, који је каснио због превоза. Нешто касније је дошао и Милош, који се пешке изборио кроз мећаву, која је и овог викенда обавила Београд, Србију и Балкан.

Ипак, и поред лошег времена и слабе посећености, био је ово релативно продуктиван састанак. Најпре смо причали о недавном састанку Управног одбора Викимедије Србије (који се одржао у уторак, 7. фебруара), о томе о чему смо разговарали на њему, какве су биле начелне одлуке и сл. Затим смо се мало упознали са гостом, Ацом. Наиме, он је дошао као представник новог пројекта - Србија форум. То је пројекат слободног знања, који је по много чему сличан Википедији, али постоје две битне дистинкције: 1) базиран је само на Србију и теме везане за њу 2) постоји друга филозофија око ауторства (наиме, чланци се видно потписују). Ово је још увек пројекат у зачетку, који је иначе под покровитељством Математичког института САНУ, а постоји могућност сарадње и учешћа Викимедије Србије у овом пројекту.

После тога смо упознали Ацу са неким од појединостима Википедије, а задржали смо се неко време на дискусији о цензури. Надовезали смо се онда на Викиманије, од којих ће наредна бити у САД, па смо наставили дискусију у смеру Њујорка, српске дијаспоре у САД и сл. Причали смо, такође, и о тренутним временским условима, снеговима, Београдпуту итд. Међутим, како је Милош дошао, приче су се пребациле назад на вики-теме. У дискусији смо учествовали углавном Милош, Горан и ја, а после неког времена, Душка и Аца су морали да оду.

Како је у том тренутку остало још сат времена до краја термина, а како је, због времена, постојала врло мала вероватноћа да се још неко појави на састанку, одлучили смо се да се покупимо и одемо у Зору, кафић у близини ДОБ-а. Тамо смо Горан, Милош и ја остали још око два и по сата, где смо након дупле турске, фанте, чаја од хибискуса (погађајте шта је ко пио :)) и омлета са сиром дошли до многих закључака. Држали смо се мање-више глобалних (а помало и локалних) викимедијанских тема. Посебно смо обратили пажњу на скорија дешавања у свету Викимедијиних огранака, односа истих огранака и Одбора повереника Задужбине Викимедије, као и на предстојећи финансијски састанак у Паризу, где ћу ја бити представник Викимедије Србије. Око осам сати смо се разишли и тиме окончали још један зимски састанак. --Ф± 23:42, 13. фебруар 2012. (CET)Одговори[одговори]