Википедија:Уживо/недеља, 15. април 2007.

С Википедије, слободне енциклопедије

Када сам дошао у Дом омладине, портири ми рекоше да би трибинска сала требало да буде откључана и након што сам се попео до првог спрата, установио сам да није баш тако. Сала је била закључана! И тек што сам сишао доле да се жалим, угледао сам Горана, који ми је показао сат на свом мобилном телефону - било је тачно 17:00 (то се он хвалио својом тачношћу ;) ). Тек што смо ушли у салу и почели да причамо о дељењу вектора (!), дошао је извесни Дарко, студент политичких наука, који је Википедију до сада само читао, али није уређивао на њој. Горан и ја смо покушавали да му мало појаснимо цео концепт и објаснимо му да уређивање није ништа посебно тешко. Убрзо се појавио и Фића, с ким смо причали о његовом предстојећем пријемном испиту, а Горан нам је дочарао своје доживљаје приликом уписа у средњу школу. Дошао је, онда, и Ацо, а утом сам се сетио вести коју сам синоћ чуо - британски принц Вилијам раскинуо са дугогодишњом девојком. Пошто смо причали о Британцима, сетили смо се Калета, који је, као да је предосетио да га оговарамо ( ;) ), управо тада послао мени СМС да неће моћи да дође на састанак.

Онда је дошао и Никола, који је одмах прешао на ствар: кршења Википедијиних права у нашој јавности на која је он наишао и да ли (и како) треба реаговати на такве ствари. Након што смо установили да неки од присутних нису знали скорашњу причу која ми се задесила, а на Гораново инсистирање, решио сам да је испричам (реч је о позиву који ми је пре десетак дана упутила г-ђ(иц)а Јелена Тинска; не бих желео овде да детаљишем). Недуго потом, стигли су и Владимир и Роберт, а онда и Црни Бомбардер и Драган. Роберт је био у пролазу (за викенд је у Београду), па је решио да нас посети мало. Све у свему, причали смо мало о масовним уносима, о скорашњим догађајима на Википедији, Николиним екстензијама (које још нису пронашле адекватну примену), о српској/им застави/ама, аутоматском/машинском ишчитавању чланака (предности и мане), Робертовом дипломском раду (који, гле чуда, има везе са Википедијом), о тренутном положају Википедије на листи посећености сајтова, а онда и о популарним сајтовима као што је Фејсбук. Покренуло се питање шта радити са доменима vikipedija.org и vikimedija.org, које тренутно држи Милош и које треба пребацити негде другде.

У то време, неки људи су почели да се разилазе, али је зато дошао Гаја. Драган, Никола и ја смо се бавили планирањем и организацијом регионалног састанка који треба да се одржи следећег викенда. Ова планирања су се мало отегла (као, уосталом, и већина данашњих разговора), због неминовних дигресија. Међутим, Драган нам је испричао свој доживљај са састанка на који су отишли он и Милош, а тицао се конкурса за Магацин, на који је, између осталих, конкурисала и Викимедија. Тада нам је накратко свратио и Драган Амброзић, да нам улије самопоуздање што се тиче састанка наредне недеље и да се договоримо око даљњих акција. Касније нас је Гаја подсетио да треба радити на блогу и осмишљавати нове садржаје. При крају смо, као шлаг на торту, дискутовали и о масовном уносу српских села (и перипетијама са којима се суочавамо да би се цела акција остварила). Констатовали смо да треба отићи у неке заводе и затражити податке од њих који би могли да нам доста значе. Такође смо установили да не треба журити са оваквим стварима, јер је најбоље да се ураде ваљано.

Како је већ прошло девет сати, решио сам да одем, па су и остала тројица (Никола, Драган и Фића) одлучили исто. Свако је отишао на своју страну, сем Драгана, који је остао да чека аутобус са мном. Док се није појавила педесетосмица, разрађивали смо планове о предстојећем састанку. Међутим, када се дотични аутобус заиста појавио, обојица смо ставили слушалице на уши, па кренули својим путем... --филип 01:52, 16. април 2007. (CEST)[одговори]


Ја морам да споменем да је овај састанак био пун догађања. Опоравак после губљења домена је на видику. Сазнао сам да неко из Србије ради на МедијаВики софтверу и то на једном занимљивом делу (о овоме посебно једном другом приликом). На брзака смо се изорганизовали ради припреме састанка у суботу/недељу. А српска села ... ? Па биће и она .. мислим ... ускоро ... (Него, Филипе, не видим ни једну слику са састанка.) -- JustUser  JustTalk 21:57, 16. април 2007. (CEST)[одговори]