Википедија:Уживо/недеља, 15. новембар 2009.

Део састанка у кафеу Микеланђело

У недељу, 15. новембра 2009. године, у Новом Саду је одржан 171. по реду састанак Вики(пе/ме)дијанаца из Србије. На састанак сам стигао око 14 часова и у просторијама ЦК13 сам затекао Сашу и Милета, који су већ дискутовали о нечему. Саша је дошао у Нови Сад непуних сат времена раније и Миле је одлучио да га сачека на станици, тако да су стигли у ЦК13 и пре заказаног времена. Овај пут смо за састанак добили просторије на спрату омладинског центра, које се иначе користе као рачунарска радионица. Пошто је остатак екипе мало каснио, Миле ме замолио да испотписујем неке папире који се тичу рада Регионалног одбора за Војводину. Убрзо нам се придружио и Бојан. Након упознавања и кратког разговора, одлучили смо да направимо размештај, односно да сто и столице распоредимо како нама одговара. Око 14.30 појавила се и београдска екипа - Милош, Никола, Света и Драган. Пошто смо поседали, дезинфиковали помало прашњави намештај и извадили послужење и преносне рачунаре, састанак је могао да почне. На столу је било разних ђаконија, па чак и колачи које је Миле донео из познате новосадске посластичарнице.

Иако је састанак почео са малим закашњењем и нисмо имали пуно времена, дотакли смо се великог броја тема. Саши сам коначно предао књигу коју му је поклонио Мирослав на једном од претходних састанака. Пре него што смо кренули у озбиљне теме, Никола је одлучио да нам покаже плакат који је донео са собом. Наш задатак је био да погодимо шта је на њему представљено. Пошто нам у догледно време то није пошло за руком, Никола је обзнанио да је на њему приказано како би изгледала штампана верзија Википедије на српском језику. Миле је потом испричао шта се дешавало на недавно одржаном предавању на којем је присуствовао и конктактима које је притом остварио. Неко време смо дискутовали о могућностима за сарадњу са другим организацијама, а Света нам је појаснио како би у том случају требало да се поставимо.

Потом смо се окренули и темама везаним за Википедију. Говорили смо о 100.000-том чланку, о предлозима за лого који се бирају ових дана, о конференцији за штампу која би могла да се одржи поводом овог јубилеја, па чак и о неким познатим личностима које би се појавиле том приликом. Било је доста предлога, али смо ипак закључили да на овим идејама треба још да се поради. Говорило се и о правилима која се на Википедији повремено не поштују, о потреби да се нека од њих промене или прецизније дефинишу итд.

Један део састанка смо посветили и раду привременог регионалног одбора у Војводини, као и другим темама које су из тога проистекле. Чланови РОВ који су присуствовали састанку су на мој предлог једногласно изабрали Милета за благајника и секретара регионалног одбора. Разговарало се и о потреби усвајања правилника, о изменама статута Викимедије Србије, о скупштини чланова итд.

Око 16.30 смо замољени да састанак приведемо крају, јер је у омладинском центру требала да наступи нека музичка група. После краће консултације, одлучили смо да пређемо у неки кафић. Са два аутомобила смо отишли до ресторана „Бабариба“ у коме смо се састали средином августа ове године, али пошто је исти био затворен одлучили смо се за кафе „Микеланђело“ недалеко одатле. Особље кафеа нам је спојило два стола, тако да смо сви успели да се сместимо.

Кратко смо се још дотакли тема које смо начели у ЦК13, а када смо коначно успели да се повежемо на бежични интернет Милош је Бојану показао како изгледа и функционише Гугл вејв, гледали смо и сателитске снимке Новог Сада и околине итд. Поново смо покренули причу о потреби постојања репозиторујума за слике за Викивести на српском језику. Миле је понео УСБ на који је снимио документе које је хтео да презентује на састанку, али је констатовао да кафе није адекватно место за то. Бојан је отишао око 18.40, а ми остали смо још неко време ћаскали и навијали за Новака Ђоковића, јер је у том тренутку на телевизору била завршница финала АТП турнира мастерс серије у Паризу. Око 19 часова смо одлучили да се разиђемо јер је Саша морао да стигне на аутобус (на који је ипак закаснио, како сам касније чуо). Београђани су се вратили Светиним колима, а ја сам Милета и Сашу одвезао до аутобуске станице. Успут нам је Миле још мало причао о Викивестима и статистикама везаним за тај пројекат.

Било је ту, наравно, још доста тема које смо начели, па сам вероватно нешто и изоставио.--micki talk 16:06, 16. новембар 2009. (CET)Одговори[одговори]


Из угла корисника MikyM[уреди | уреди извор]

Други састанак Привременог Регионалног одбора Викимедије Србије за Војводину почео је, за мене, мало раније. Иако се очекивало да Саша стигне у Нови Сад у 13:10, колега је допутовао двадесетак минута раније. Након што сам га „покупио“ колима отишли смо до Омладинског центра ЦК13. Пошто смо поранили, у просторије смо ушли тек након неких 15 минута. Други састанак започет је вешћу да је патријарх Павле уснуо. Мање-више сви су знали. Пошто је колега Дејан у допису самном изразио наду да ће се вакцинисати пре следећег састанка, ја сам присутним људима напоменуо да имамо хигијенске и епидемиолошке маске које можо да носимо, али да то није обавезујуће пошто држава није издала забрану било каквих окупљања нити наредбу ношења маски. Нико маску није ставио али користио се анти-бактеријски гел. Столови и столице су пребрисани pH неутралним влажним марамицама. Потом смо поставили послужење и наставили са радом. Један део састанка посвећен је избору благајника. Пошто нам Извршни одбор није доставио резултате гласања, саветник за развој и медије господин Ранчић, обавестио нас је о једногласној одлуци одбора коју сам исчекивао.

Никола нам је донео велики (али баш велики) плакат а наш задатак је био да погодимо шта он представља :) Мало ко се снашао у игри погађања, али ипак сви смо на крају чули о чему се ради. Господа Драган и Света упознали су нас са појединим могућностима и идејам о развоју Викимедије Србије. Свој допринос у идејама дали су и Милош и Никола. Разговарало се и о могућности сарадње са компанијом из Србије чији назив ће остати анониман све до конкретизације плана.

Бојан се мало занимао развојем односа на неким комшијским Википедијама. Саша је напокон добио своју поклон књигу :) (хм... а поклон осталима??? ). У зависности од тема, мењао се и сам интензитет учествовања присутних, мада било је и оних који су већи део састанка маргинизовали своје учешће.

Динамика у разговорима довела нас је до заборава на врем па нас је Марко из ЦК13 потсетио да морамо да напустимо простор :) Убрзано смо се спаковали и покупили смеће. После кратких консултација упутили смо се ка БаБаРиБи на чијем менију се налазе ужасно добре палачинке и остале слатке и слане ђаконије. На нашу жалост (а верујем да је некима који нису били са нама драго) ББРБ није радила па нисмо јели палачинке. :) Али зато, упутили смо се ка кафићу Микеланђело који је у потпуности у стилу свога имена. :) Пар сати у удобној гарнитури за седење провели смо причајући о Гугловим таласима, а ја сам се посебно распитивао како је могуће уклонити контакте који су вас додали. Одговор је од свих био исти - никако - не може за сада то! Разговарали смо и о администраторима на Википедији, бази мултимелдијалног садржаја на Викивестима, проблемима са акредитацијом, проблемима са ауторским правима слика зграда у Руској федерацији али и лоше дефинисаним смерницама и правилима на Википедији. Миланов и мој покушај да представимо нацрт правилника о раду Регионалног одбора пропао је јер смо установили да кафић није прикладно место за разговор о томе. Пар сати касније, растали смо се и Саша, Милан и ја смо се упутили ка аутобуској станици, док су остали остали на излазу из Микеланђела. Да ли су изашли или се вратили за сто, нисам сазнао :). Такође ни после десетог пута нисам успео да запамтим када Саша има бус за Суботицу. На крају закаснили смо читавих 40 секунди. Саша је остао да сачека следећи бус, а ја се упутио својим путем....--MikyM|Write me 20:45, 16. новембар 2009. (CET)Одговори[одговори]

Галерија[уреди | уреди извор]